Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Η Πόπη Νικήτα ομιλεί στη viotia για όνειρα καλοκαιρινής νύχτας

Ενα μικρό θαύμα φαίνεται ότι έχει συντελεστεί στο 1ο Λύκειο Λιβαδειάς: Η θεατρική ομάδα του σχολείου με την παράσταση "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" κέρδισε τον Μάρτιο του 2008 το πρώτο βραβείο στους 14ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες (Η πρωτιά δεν ήταν Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας ). Κι αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει δεν έχετε παρά να ρωτήσετε κάποιον που παρακολούθησε την παράστασή τους (Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας με το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς). Θα σας πει, σχεδόν σίγουρα, ότι ήταν καλή. Οχι ως προσπάθεια, όπως συνήθως λέμε στην επαρχία. Οχι. Ηταν καλή ως παράσταση και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή ασφαλώς διεκδικεί η σκηνοθέτις της ομάδας, η κ. Πόπη Νικήτα. Η viotia είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.











-Υπήρξε ανταπόκριση από τους μαθητές στην πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας και τι τους προσφέρει η ενασχόληση με το θέατρο, κ. Νικήτα;
Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς πόσοι μαθητές υπάρχουν σε ένα σχολείο και πόσοι τελικά έρχονται να παίξουν σε μια παράσταση. Το εντυπωσιακό όμως είναι οτι οι μαθητές που ήρθαν για να παίξουν ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το τι ήρθαν να κανουν, ήταν πολύ συνεργάσιμοι , δεκτικοί και είχαν μια ωριμότητα που πολλοί ενήλικοι θα ζήλευαν.
Για το τι μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με το θέατρο και γενικότερα με την οποιαδήποτε μορφή τέχνης και έκφρασης στους μαθητές καλύτερα να το πουν οι ίδιοι οι οποίοι απαντούν με ειλικρίνεια και χωρίς τυποποιημένα κλισέ. Τα οφέλη γενικότερα είναι η δυνατότητα έκφρασης, δημιουργικότητας, ψυχοσυναισθηματικής καλλιέργειας, ελευθερίας, ομαδικότητας, γνώσης και εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.
-Υπάρχει ταλέντο στους νεαρούς μαθητές;
Πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε και ειδικά όταν συνδυάζεται με καλή διάθεση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε έντονη.

-Πώς επιλέξατε το έργο;
Το έργο ουσιαστικά επιλέχθηκε απο τους ίδιους τους μαθητές. Υπήρξαν τρεις προτάσεις, συζητήσαμε μαζί τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς και έπειτα ψήφισε η ίδια η ομάδα.

-Πόσος χρόνος χρειάζεται για μια άρτια σχολική θεατρική παράσταση; Υπάρχει αυτός ο χρόνος στα παιδιά στην εποχή των φροντιστηρίων;
Ο χρόνος είναι σχετικός, εξαρτάται από το έργο και από την ομάδα, κατά πόσο δουλεύει ουσιαστικά. Για μια σχολική παράσταση όπου οι μαθητές έχουν ελάχιστο χρόνο ελεύθερο στην καθημερινότητά τους χρειάζονται τέσσερις με πέντε μήνες περίπου. Τα παιδιά σίγουρα δεν έχουν χρόνο στην εποχή των φροντιστηρίων και είναι πολύ πιεσμένα.
-Ποιές παραστάσεις θα δώσετε φέτος;
Ακόμα δεν ξέρω, το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε κάτι και φέτος.

-Υπάρχει στην επαρχία θεατρική παιδεία; Πώς φαντάζεστε ένα σχολείο που να παρέχει εκτός από εκπαίδευση και καλλιέργεια στους μαθητές;
Δεν υπάρχει στην Ελλάδα γενικότερα θεατρική παιδεία, όχι μόνο στην επαρχία . Τώρα για το πώς θα έπρεπε εκτός από την εκπαίδευση στα σχολεία να υπάρχει και καλλιέργεια είναι ένα μεγάλο θέμα, μια τεράστια συζήτηση.

-Θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ' ό,τι πιστεύουμε και θα έπρεπε να τα παρακινούμε και γονείς και εκπαιδευτικοί για τέτοιου είδους δραστηριότητες . Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά που έδωσαν πέντε υπέροχες παραστάσεις και κέρδισαν με την αξία τους το 1ο βραβείο στους 14ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες τον Μάρτιο του 2008.

ΥΓ: Η viotia θα συνεχίσει με τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς τις επόμενες ημέρες.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν.
Μπράβο και στο μπλοκ με την γρήγορη και πλήρη ενημέρωση.

ckoutros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ckoutros είπε...

Τι κριμα που φετος στην 3η Λυκειου δε θα εχουμε πια χρονο για μια νεα παρασταση...
Καλη επιτυχια παντως στους νεους ηθοποιους που θα ερθουν.

Ομπερον

βοιωτός είπε...

...Στάσου, ατίθαση@!
Δεν είμαι ο κύριός σου;

ckoutros είπε...

Παραποιησες τα λογια μου ;;;
Θα σου αλλαξω το κεφαλι με ενα γαιδουρινο!

Στη πραγματικοτητα λεω: "Ειμαι εγω ο κυριος σου; Ειμαι ή δεν ειμαι ;"

Ομπερον

βοιωτός είπε...

Βρίσκω πιο δυνατό το δικό μου. Μπου...
Παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια.