Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η πρόταση Καλογήρου για τη Λιβαδειά

Στους περισσότερους είναι γνωστή η πρόταση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λεβαδέων κ. Στυλιανός Καλογήρου για την αποκόλληση της πρωτεύουσας της Βοιωτίας από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν βλάπτει να την επαναλάβουμε.

Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος κατά τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Τσιφή που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στο Συνεδριακό της Κρύας αιφνιδίασε τους πάντες ζητώντας την ταυτόχρονη απόσυρση από τα δημοτικά ζητήματα των δύο ισχυρών -κατά Καλογήρου- πόλων τοπικής εξουσίας που εκφράζονται στα πρόσωπα των Χρήστου Παλαιολόγου (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας) και Ηλία Γκριτζάπη (νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς).

Η πρόταση δεικνύει ασφαλώς ότι ο κ. Καλογήρου είναι πολιτικά άπειρος, δεν θυμάται ότι στην αρχαία Αθήνα είχε θεσπιστεί για παρόμοιες περιπτώσεις ο εξοστρακισμός και δεν γνωρίζει πολλά για τη φύση και την άσκηση της εξουσίας -πράγμα που μάλλον ως θετικό πρέπει να εκλαμβάνεται στη σημερινή εποχή. Εξίσου θετικό είναι και το γεγονός ότι -ανεξαρτήτως της εφικτότητάς της- η διατύπωση μιας πρότασης δεικνύει ότι ένας τουλάχιστον δημοτικός σύμβουλος του νυν Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς και σκέπτεται και προτείνει -διότι πολλοί δημότες αμφιβάλλουν και γι' αυτό.

Δύο ακόμη παρατηρήσεις νομίζω ότι έχουν το ενδιαφέρον τους.
Πρώτον πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογήρου με την πρότασή του παρακάμπτει εντελώς τον νυν δήμαρχο Λεβαδέων. Κι αυτό όχι επειδή θεωρεί τον Δ. Τσιφή αθώο για την προϊούσα παρακμή της Λιβαδειάς -αντιθέτως. Aπλώς ισχυρίζεται ότι έχει απωλέσει την ισχύ του και ουσιαστικά δεν διαδραματίζει παρά διακοσμητικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πόλης.

Δεύτερον αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι ο κ. Καλογήρου αποδέχεται/αναγνωρίζει δύο πόλους εξουσίας στη Λιβαδειά -δύο πόλους με βασική αναφορά στην αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απουσιάζει, δεν έχει λόγο και ισχύ στα δημοτικά πράγματα της Λιβαδειάς, μετά την λαίλαπα της τετραετίας Ρούσσαρη και τη διάσπασή της στις τελευταίες τοπικές εκλογές. Αυτό ασφαλώς δεν είναι εξ ολοκλήρου σωστό, όμως δεν παύει να αποτελεί ένδειξη του τρόπου με τον οποίο νέοι, σκεπτόμενοι και κοινωνικά δραστήριοι πολίτες όπως ο κ. Καλογήρου προσλαμβάνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στη Λιβαδειά.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος", σαν να λέμε "Η νεαρή υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ", μια κι έχουν την ίδια ηλικία, ε; :-D

Επί της ουσίας, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τις διαπιστώσεις του κ. Καλογήρου, μόνο που θα πρόσθετα ότι από τη στιγμή που υπονοεί ότι ο Δήμαρχος έχει χάσει την πολιτική ισχύ του (αν είχε ποτέ) θα έπρεπε να ζητήσει και την παραίτησή του.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
έχω ξαναπεί ότι αν είναι νεαρός ο κ. Καλογήρου τότε είμαι κι εγώ :-D. Εσύ δεν φαίνεται να έχεις πρόβλημα ηλικίας...

βοιωτός είπε...

Για τον Τσιφή δεν γνωρίζω ως πού φτάνει η πολιτκή "πατροκτονία" του κ. Καλογήρου, ο οποίος ως γνωστόν έχει εκλεγεί υπό τον νυν δήμαρχο.

Σε όλες τις περιπτώσεις εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για παραίτηση δημάρχου στην Ελλάδα...

energosdimotis είπε...

Συγχαρητήρια στο κ. Καλογήρου για την διατύπωση των αυτονόητων τα οποία όμως κανεις δεν τολμουσε να διατυπώσει. Αλήθεια με τα ΧΥΤΑ τι γίνεται? Μηπως κάποιοι εχουν προεξοφλήσει ότι οι Δελφοι με το νέο Καποδίστρια θα ερθουν Λιβαδεια???

Ανώνυμος είπε...

ο,τι θελει ο καθενας λεει...ρε παιδια μηπως πινει τιποτα ο δημ.συμβουλος και δεν το λεει?μηπως...
και γιατι αυτη η αβαντα δεν καταλαβαινω...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ ΚΑΛΑ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ?ΧΧΑΧΑΧΑΑΑΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,νομίζω ότι ονειροβατείτε αιθεροβατώντας,ή αιθεροβατείτε ονειροβατώντας,καίτοι,εγώ υπνοβατώ.
Επί της ουσίας της πρότασης του κ.Καλογήρου δεν θα τοποθετηθώ,θα πω,όμως,εκ των προτέρων,ότι η διατύπωσή της και μόνον καταδεικνύει-αν μη τι άλλο-προσωπικό και πολιτικό θάρρος,αξιοσημείωτο στην εποχή μας,ως είδος σπάνιο και εν ανεπαρκεία.Ως προς τη διαδικασία,έχω την άποψη ότι οι πολιτικοί είτε αποφασίζουν να αποσυρθούν οικειοθελώς,όταν θεωρήσουν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους,είτε,αν δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ότι δεν έχουν άλλο τι να προσφέρουν και παραμένουν ως καρεκλοθήρες,τότε,οφείλει να τους"αποσύρει"ο λαός,δια της μη επανεκλογής τους.Οπότε,το ζήτημα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος,στην ουσία μετακυλίεται στην τοπική κοινωνία,που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Ασχέτα με το αν κρίνεται σωστή (από τον καθένα που την ακούει) η πρόταση του κ. Καλογήρου (και το κατά πόσο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί) είναι γεγονός ότι σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις όλοι έχουμε ακούσει κάτι παρόμοιο.
Να σημειώσουμε όμως ότι δεν ζήτησε απόσυρση. Ζήτησε από τον Χ. Παλαιολόγο να μη τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου και από τον Η. Γκριτζάπη να μην αναλάβει καμία έμμισθη ή άμισθη θέση (αν και άμισθη είναι κομμάτι δύσκολο να αναλάβει ο κ. Ηλίας). Ο Στέλιος δηλαδή «κατάφερε» χτύπημα εκεί που τους πονάει...
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην διατύπωση ήταν προσεκτικός και δεν τους έβαλε στην ίδια θέση. Για τον μεν Παλαιολόγο είπε ότι ήταν ο καλύτερος δήμαρχος για τον Γκριτζάπη μίλησε απλά για προσφορά από διάφορες θέσεις...
Τώρα για τον δήμαρχο όταν βλέπει ότι συνεργάτης ή συνεργάτες του κάνουν μια γκέλα (για να μη χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις όπως τις ακούμε καθημερινά), δύο τρεις, δέκα και έπεται συνέχεια και δεν κάνει τίποτα τι συμβαίνει; Γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιδράσει δηλαδή έχει εγκλωβιστεί; Γνωρίζει αλλά συμφωνεί δηλαδή γίνεται ίδιος με εκείνους; Δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα και κατά συνέπεια καθίσταται επικίνδυνος για τα συμφέροντα της πόλης; Θολό το τοπίο… Και πολύ πιθανό να κληθεί να το καθαρίσει το ΠΑΣΟΚ...
Όσο για παραίτηση δημάρχου αν θυμάμαι καλά πριν από αρκετά χρόνια το ‘90 τόσο... υπήρξε παραίτηση δημάρχου στην Αλίαρτο οπότε ο δρόμος είναι ανοιχτός... για τους δελφίνους της Λιβαδειάς...
Τέλος για τα σκουπίδια των Δελφών που έπεφταν στη Λιβαδειά από πλευράς δημοτικής αρχής επικρατεί άγνοια ή αδιαφορία. Πρέπει όμως να δώσουν εξηγήσεις, πλήρωσαν οι Δελφοί; Και με ποιόν ή ποιους είχαν συμφωνήσει;
Αν δεν υπάρξει απάντηση καταλάβατε...
Αυτά. Βαριέμαι να γράψω και άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση του κ. Καλογήρου μόνο ως διαμαρτυρία ή έκκληση μπορεί να εκληφθεί. Καθόσον τόσο ο Παλαιολόγος όσο κι ο Γκριτζάπης, εκλέχτηκαν δηλαδή προτιμήθηκαν έναντι άλλων, από το εκλογικό σώμα που τους ψήφισε. Αυτό λοιπόν τω σώμα θα επιλέξει και πάλι, αν τεθούν στην κρίση του, αν θα τους αποσύρει ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

Κι εκείνοι τί απήντησαν, κι εκείνοι τί του κρένουν;

Ανώνυμος είπε...

Κατα πάσα πιθανότης "σύρε γκιζέρα μωρ Αριστείδη μου..., κι αν βρείς καλύτερ από μένανε..."!!, ή κατά το ρεμπέτικο ..." τα ματάκια σου να βγούνε βρε, σαν κι εμένα δε θα βρούνε...."!!!

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου ναρκισσιστική η υποθετική απάντηση(!).Ωστόσο,επειδή υπάρχει και χειρότερη- υποθετική πάντα-αντλημένη από την πλουσιότατη παράδοσή μας:"αν είσαι φίλος διάβαινε κι αν είσαι εχθρός μου,φύγε...",θα προτιμήσω την δική σου εκδοχή,Ροζαλία.