Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Στο 3,5% η διαφορά για το ΠΑΣΟΚ



Σημαντική διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ αλλά και την είσοδο στη Βουλή 6ου κόμματος καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 37,5% έναντοι 34% της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 12%, το ΚΚΕ στο 7,5%, ο ΛΑΟΣ στο 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3% βρίσκονται στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Δύο είναι οι παρατηρήσεις που ενδιαφέρουν εδώ:Πρώτον ότι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αυξάνει θεαματικά από το Βαρόμετρο Οκτωβρίου όταν εκινείτο στο 1%. Δεύτερο ότι η είσοδος των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των εδρών. Δηλαδή αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο θα κατενέμονταν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 138 έδρες, η Ν.Δ. 89, ο ΣΥΡΙΖΑ 32, το ΚΚΕ 20, ο ΛΑΟΣ 13 και οι Οικολόγοι 8.


Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα του 8%:Τον επιλέγει το 41% έναντι 33% που προτιμούν το Γιώργο Παπανδρέου ενώ 24% επιθυμεί πρωθυπουργό τον περιβόητο "κανένα".
Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου προηγείται πλέον με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων στην παράσταση νίκης, μια διαφορά που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ 'όψιν τους τα επιτελεία των κομμάτων.

Στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας οι πολίτες απαντούν ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές όμως τις θεωρούν πιθανές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το δημοφιλέστερο κόμμα με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στην τελευταία θέση τους σχετικού ερωτήματος.
Τέλος όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όλοι οι δείκτες είναι βελτιωμένοι για το ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως η επιδείνωση της κυβερνητικής εικόνας είναι πλέον εμφανής σε όλους σχεδόν τους τομείς.


Το Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ επιβεβαιώνει τη διάχυτη πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί καίρια από ένα συνδυασμό γεγονότων και από την διεθνή οικονομική κρίση. Εξίσου εμφανής είναι η δυναμική του ΠΑΣΟΚ που πρσεγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Πάντως, τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά πολλώ μάλλον που ο πρωθυπουργός -και μοναδικό ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας- έχει αναλάβει προσωπικά τον αγώνα για αντιστροφή της τάσης. Εκείνο που απομακρύνεται είναι ο χρόνος των εκλογών καθώς ουδείς προσφεύγει στις κάλπες για να ηττηθεί. Χρήσιμο θα είναι μέρες που είναι να υπομνησθεί η κατάσταση ένα χρόνο ακριβώς πριν όταν το ΠΑΣΟΚ μόλις είχε αναδείξει αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία έμοιαζε απόλυτη κυρίαρχη του παιχνιδιού...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι μύθοι κάποτε καταρίπτονται. Τά ισχυρά χαρτιά καίγονται κι΄αυτά. Οι πολίτες αργούν αλλά πάντα τιμωρούν. Το ψέμα, ο τσαμπουκάς, η συνεχής κοροιδία, η τεμπελιά,η αλλαζονεία, η ανικανότητα, δεν μπορούν να είναι συνεχώς βασικές συνιστώσες της πολιτικής μας ζωής.

Ανώνυμος είπε...

Οι πολίτες αυτής της χώρας πάντα βρίσκονται σε συμπληγάδες.εδώ και 30 χρόνια δοκιμάζουμε δύο ίδια αποτυχημένα μεν κόμματα, εναλλάσσοντάς τα, όμως με ισχυρή κάθε φορά εντολή, ξεχνώντας δε τα "απαράγραπτα" λάθη τους. Πόση αντοχή έχει ο γονιδιακός ραγιαδισμός μας, αναρωτιέμαι.

Ανώνυμος είπε...

ροζαλια ειδαμε στην οικουμενικη του 89 αυτοι που λες οτι μενουν στο 3 και 6 τοις εκατο οταν πηραν υπουργια τη εκαναν.και συμφωνω με τον ανωνυμο οτι ο κοσμος αργα η γρηγορα ολους μας μας δινει αυτο που μας αξιζει και αυτο ειναι γνωρισμα της φυσης ειτε μας αρεσει ειτε οχι φιλη ροζαλια

Ανώνυμος είπε...

Μας αρέσει ,ο΄πως και όλα τα γνωρίσματα της φύσης! ανώνυμε. Αυτό που δε μας αρέσει είναι ό,τι δεν είναι 'φυσικό".Να ξέρεις ακόμη, ότι όλα θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσουν, όπως ακριβώς στη φύση.Λάθη κι εσφαλμένες εφαρμογές γίνονται. Το θέμα είναι να διορθώνουμε, φίλε μου.