Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Παρακολουθούν Κεφαλονιά, Κορινθιακό και Βίλια οι σεισμολόγοι



Προβληματίζει τους σεισμολόγους η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και τα Βίλια, καθώς μέσα σε δύο μήνες, στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν σημειωθεί περισσότερες από 1.000 δονήσεις. Το φαινομένο παρακαλουθείται ασφαλώς εντατικά από τους επιστήμονες. Στο βίντεο από το http://www.zougla.gr/ o εντεταλμένος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, δείχνει τις περιοχές όπου η σεισμική δταστηριότητα τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται αυξημένη.
Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο.
Παρακολουθούν Κεφαλονιά, Κορινθιακό και Βίλια οι σεισμολόγοι

5 σχόλια:

Trofonios είπε...

Χωρίς να είμαι σεισμολόγος και χωρίς να θέλω να το παίξω κιόλας, το ότι έχουμε πολλές δονήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνει και μία καταστροφική δόνηση. Και αυτό γιατί έχουμε εκτόνωση των δυνάμεων και όχι συσσώρευση με απότομη εκτόνωση και πρόκληση καταστροφικού σεισμού.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ

Ανώνυμος είπε...

Για να μας κάνουν έκπληξη!!!

Ανώνυμος είπε...

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι η ύπαρξη σεισμών δηλώνει ότι η γη είναι υγιής και σε εφηβική κατάσταση. Οι σεισμοί (όπως και η ηφαιστειότητα) θα σταματήσουν όταν η γη γεράσει και στερεοποιηθεί ολόκληρη, τότε όμως θα κινδυνεύει να γίνει κομμάτια μετεωρικά στο διάστημα. Αυτό για να μην ελπίζει κανείς ότι δε θα ξαναγίνουν σεισμοί κάπου. Ας μην αγνοούμε τη ρήση του Πλίνιου «όπου έσεισε θα σείσει».
Η διαρκής σεισμική δραστηριότητα ανακουφίζει τη μετακίνηση των τεμαχών των ρηγμάτων και εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική δραστηριότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η θεωρία δεν έχει διαψευσθεί.
Για το θέμα της ενημέρωσης του κοινού, υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική Κοινότητα και όχι μόνο διότι:
1. Ο Έλληνας είναι εντελώς ανεκπαίδευτος σε περιπτώσεις κρίσεων, πανικοβάλλεται και αντιδρά σπασμωδικά, λες και δεν περιμένει ποτέ να γίνει σεισμός.
2. Δυστυχώς κοροϊδεύει την ενημέρωση για τις φυσικές καταστροφές και κάνει πλάκα στις ασκήσεις ετοιμότητας. Μάλλον η καταστροφή θα χτυπήσει το διπλανό, όπως το AIDS, τα ναρκωτικά, τα τροχαία, το έμφραγμα κ.α..
3. Δεν έχει εμπιστοσύνη στις κατασκευές, λόγω των παρατυπιών σε χαρακτηρισμούς κτιρίων προηγούμενων σεισμικών γεγονότων. Σε όλους τους σεισμούς των τελευταίων ετών οι πόλεις άντεξαν. Δεν άντεξαν μόνο οι προβληματικές και παράνομες κατασκευές.
4. Υπάρχει κίνδυνος περισσότερων ατυχημάτων κατά την έξοδο από μια πόλη εν μέσω πανικού από ότι αν παρέμεναν όλοι στις θέσεις τους. Μη ξεχνάμε την άτσαλη οδήγηση του πανικόβλητου Έλληνα και να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν μόνο δυο εξόδους, μερικές δε μόνο μια.
5. Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καθίζησης μιας πόλης από την απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι θα φύγουν προς τις γενέτειρές τους και θα παραμείνουν επ’ αόριστον, ενώ ο επερχόμενος σεισμός μπορεί να αποδειχτεί ανώδυνος. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και περιπτώσεις κλοπών, βίας κλπ.
Γι αυτούς και για άλλους λόγους η καλύτερη λύση είναι οι ασφαλείς κατασκευές, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ’ αυτές, όπως και στην πολιτική προστασία. Σε αυτή την περίπτωση θα ειδοποιούνται και οι πολίτες για να μπορούν να λάβουν τα πρέποντα μέτρα προσωπικής τους προστασίας, για να μπορούν οι μηχανισμοί προστασίας –κρατικοί και εθελοντικοί- να είναι πραγματικά σε επιφυλακή και όχι να λακήσουν όλοι άρον άρον από τις πόλεις τους. Τότε θα μπορούν να αναρτηθούν διαφημιστικές πινακίδες στις εισόδους των πόλεων σαν και αυτή του LA.: “Come to Los Angeles to enjoy the earthquakes”.

Ανώνυμος είπε...

στα σχολεια κανουν ασκησεις για σεισμο