Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Πέθανε ο Σάμιουελ Χάντιγκτον

Ο Αμερικανός πολιτειολόγος Σάμιουελ Χάντινγκτον, συγγραφέας του δοκιμίου «Σύγκρουση των Πολιτισμών» πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 81 ετών στη Μασαχουσέτη, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στην ιστοσελίδα του.
Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον δεν σταμάτησε να διδάσκει παρά το 2007, ύστερα 58 χρόνια προσφοράς, διευκρίνισε το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Ο Χάντινγκτον έχει συγγράψει και επιμεληθεί 17 βιβλία και 90 επιστημονικά άρθρα για την αμερικανική πολιτική, τον εκδημοκρατισμό, τη στρατιωτική πολιτική, τη στρατηγική, την αναπτυξιακή πολιτική, διευκρίνισε το Χάρβαρντ.
Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντινγκτον γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1927 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Γέιλ σε ηλικία 18 ετών. Άρχισε να διδάσκει στο Χάρβαρντ σε ηλικία 23 ετών.
Το σημαντικότερο από τα δεκάδες βιβλία και άρθρα του που τον ανέδειξαν σε έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους αλλά και αμφιλεγόμενους πολιτικούς επιστήμονες των τελευταίων ετών είναι «Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης», το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1996 και μεταφράστηκε σε 39 γλώσσες. Το βιβλίο βασίζεται σε ένα ομότιτλο άρθρο του Χάντινγκτον που δημοσιεύτηκε το 1993 στην επιθεώρηση «Foreign Affairs».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

βοιωτός είπε...

Είμαι σίγουρος ότι ως την τελευταία στιγμή παρακολουθούσε τη διεθνή πολιτική επικαιρότητα και την εμπλοκή στην Παλαιστίνη ο Χάντιγκτον, ο μεγαλύτερος ίσως πολιτικός επιστήμων του καιρού μας και ο ασκών τη μεγαλύτερη επιρροή στον σχεδιασμό της αμερικανικής πολιτικής μαζί με τον Τζορτζ Κέναν.