Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Δεν κλείνει το Αλουμίνιο, λέει η Μυτιληναίος

Με αποκλειστικές δηλώσεις προς τη viotia νωρίς το απόγευμα κύκλοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση αναστολής λειτουργίας στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Αγιο Νικόλαο.

Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή παραίτηση του Ομίλου Μυτιληναίος κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της ΔΕΗ στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή.

Συγκλονιστικές, λοιπόν, είναι οι εξελίξεις στο πολύκροτο σίριαλ της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ, του οποίου το τελευταίο επεισόδιο είχαμε σήμερα. Σήμερα όταν κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το γνωστό ζήτημα των τιμολογίων του ρεύματος και των αυξήσεων η πλευρά του Ομίλου Μυτιληναίου παραιτήθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η αντίδικος ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η σημερινή [μετά από αναβολή (που ζήτησε η Αλουμίνιον ΑΕ) δικάσιμο της αίτησης της Αλουμίνιον ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ λόγω της αύξησης κατά 10% στο τιμολόγιο Υψηλής Τάσης Α150] παραίτηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ οφείλεται στο ότι η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου οδηγείται, σύμφωνα με δήλωση των υπεύθύνων της, σε λουκέτο καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις τιμές ρεύματος του Α150 ακόμη και χωρίς την επίδικη αύξηση του 10%.

Αμεση εν τούτοις ήταν η αντίδραση του Ομίλου Μυτιληναίου, κύκλοι του οποίου διέψευδαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ θα κλείσει . Η πλευρά Μυτιληναίου υποστηρίζει ότι η σημερινή της παραίτηση είναι συνεπής προς την εκπεκφρασμένη πολλές φορές θέση του Ομίλου που από καιρό ζητεί οριστική και δίκαιη λύση στην τιμολόγηση του ρεύματος. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η Αλουμίνιον παραιτήθηκε, καθότι, και αν ακόμη γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο η αίτησή της, η εταιρία θα οδηγούνταν σε λουκέτο διότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο Α150 χωρίς την αύξηση του 10%.

Ενδιαφέρον να και αναμενόμενο είναι ότι η κόντρα μεταξύ Τάκη Αθανασόπουλου και Ευάγγελου Μυτιληναίου προσλαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ακόμη ότι η δημόσια αυτή δήλωση της πλευράς Μυτιληναίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώνει τη θέση της ότι «οι ισχυρισμοί της Αλουμίνιον περί δήθεν παράνομης επιβολής σε αυτήν της αύξησης του 10% εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν εξ αρχής προσχηματικοί και στόχευαν στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης».
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι κατ' αρχάς η ΔΕΗ θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της εταιρείας και ότι «δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση ως άλλοθι για να αποκρυβούν πιθανόν ειλημμένες, για άλλους λόγους, άσχετους με τη ΔΕΗ, επιχειρηματικές αποφάσεις της άλλης πλευράς».

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή η πλευρά Αθανασόπουλου κατηγορεί την διοίκηση του Ομίλου Μυτιληναίου για προαποφασισμένη αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος με πρόσχημα την τιμή του ρεύματος.
Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το Αλουμίνιο

Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες από την παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές των δραστηριοτήτων του Ομίλου, όπου μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος υποστήριξε ότι η παραγωγή της Αλουμίνιον ΑΕ έχει προπωληθεί για τα επόμενα χρόνια σε τιμές υψηλότερες της τρέχουσας διεθνούς τιμής του αλουμινίου και ότι ο δανεισμός της εταιρείας έχει συναφθεί με λογικά επιτόκια, προ κρίσεως. Με απλά λόγια δηλαδή η διοικούντες τον Ομιλο τονίζουν ότι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ βρίσκεται σε θετική θέση παρά τη διεθνή οικονομική καταιγίδα λόγω των εύστοχων κινήσεων της διοίκησης.

Ανακοίνωση για το τεράστιο θέμα εξέδωσε και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων της ΔΕΗ προς εκείνους της Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι γνωστή και δεδομένη και καλεί την κυβέρνηση να βρει άλλο τρόπο επιδότησης των μεγάλων βιομηχανιών/καταναλωτών ρεύματος και όχι ζημιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ. Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το Αλουμίνιο
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ είναι κολοσσιαίο ζήτημα καθώς στην εταιρεία (μαζί με τις τοπικές εργολαβίες) απασχολούνται 1700 άτομα άμεσα και χιλιάδες άλλα σε συνδεόμενες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: