Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Θρίλερ στη Λιβαδειά με νίκη ΑΕΛ στην παράταση

Προσπάθησε να χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα για την πρωτιά στη Γ’ Εθνική ο ιστορικός Μίλωνας χθες το βράδυ αλλά η ΑΕΛ έδειξε για μια ακόμη Κυριακή στοιχεία ηγετικά -αυτή τη φορά είναι σωστό να ομιλούμε για την ψυχή του πρωταθλητή- και πήρε το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα που την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της ανόδου στη Β’ Εθνική.

Από τις 17:30 πολλοί φίλαθλοι κατευθύνονταν στο κλειστό της Λιβαδειάς, μεταξύ τους και καμιά 100αριά νεαροί (και νεαρές!) φανατικοί με δύο ταμπούρλα που δεν σταμάτησαν στιγμή να ενθαρρύνουν την ομάδα της ΑΕΛ κάνοντας την ατμόσφαιρα εκρηκτική. Γιατί φυσικά είναι αλλιώς ο ήχος του ταμπούρλου στο κλειστό, το ίδιο και τα συνεχή συνθήματα: γεμίζουν τον χώρο, δημιουργούν αίσθηση πανηγυριού και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν πανικό στους αντιπάλους των μικρών κατηγοριών.

Υπήρχαν στο γήπεδο και δύο αστυνομικοί (που χρειάστηκαν στο τέλος) ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία γυναικών στις κερκίδες του Κλειστού της Λιβαδειάς, οι οποίες όχι απλώς παρίσταντο αλλά συμμετείχαν ενεργά και σε μερικές περιπτώσεις… παραφέρονταν.
Τέλος, για όσους αναρωτιούνται
όχι, δεν υπήρχε απαρτία για να παρθούν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς: είδαμε 4 δημοτικούς συμβούλους εκεί και αρκετούς δημοτικούς υπαλλήλους.

Η ΑΕΛ ξεκίνησε χαλαρά τον αγώνα και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 10-6 αλλά ανέκαμψε γρήγορα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με πολύ καλή διαφορά: 21-14. Όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους και μάλιστα από την αρχή.
Όμως άλλες οι βουλές της πορτοκαλί μπάλας.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΛ έχασε και πάλι
τον βηματισμό της και γρήγορα το 21-14 μετατράπηκε σε 23-20 πάντα υπέρ της ομάδας της Λιβαδειάς. Τα πρώτα σύννεφα είχαν κάνει την εμφάνισή τους: ο Ξενάκης ήταν άτυχος στην τελική προσπάθεια ενώ ο Μίλωνας συνολικά -παρότι υστερούσε στα ριμπάουντ- έδειχνε να πατάει πιο γερά στο γήπεδο. Η είσοδος του Ρουμελιώτη βελτίωσε κάπως τα πράγματα στην οργάνωση κι ένα τρίποντο του συνήθους υπόπτου, του Μίλαν Ψάλτου, 2:39 πριν από τη λήξη του δευτέρου 10λέπτου φάνηκε ότι θα μεταβάλει και πάλι την εικόνα του παιχνιδιού. Αλλά όχι. Ο Μίλωνας απάντησε αμέσως με τρίποντο, διακόπτοντας τον ρυθμό της ΑΕΛ. Το 2ο δεκάλεπτο έκλεισε με 32-33 υπέρ του Μίλωνα αλλά με τρόπο που έκανε τους γνώστες να ανησυχούν καθώς η ομάδα της Λιβαδειάς δεν μπορούσε να βρει τις διόδους για το εύκολο σουτ και τα ατού της είχαν περιοριστεί σε ρόλους ατομικούς, που λογικά δεν μπορούσαν επί πολύ να βγάζουν την ΑΕΛ από το αδιέξοδο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο και πάλι φάνηκε μια χαραμάδα ελπίδας: ο Ανδρέας Ξενάκης, που ως εκείνη τη στιγμή έβλεπε την τύχη να του γυρίζει την πλάτη, κέρδισε γκολ-φάουλ στο 9:51. Δεν ήταν οι πόντοι που έκαναν το 35-33 υπέρ της ΑΕΛ το βασικό. Ηταν ότι εφόσον ο Ξενάκης έβρισκε το χέρι του η νίκη θα ήταν εύκολη για την ομάδα της Λιβαδειάς. Οταν μάλιστα ο Τέιλορ στο 8:45 έγραψε το 39 -35 πάντα υπέρ της ΑΕΛ όλα έδειχναν ότι η αντίσταση του Μίλωνα είχε αρχίσει να κάμπτεται. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη. Με μια μικρή αντεπίθεση η ομάδα της Αθήνας ξανάφυγε μπροστά με 40-39 και 43-39 αναγκάζοντας τον Τσαούση να ζητήσει τάιμ άουτ. Η κατάσταση όμως δεν βελτιώθηκε και από παιδαριώδες λάθος του Μίλαν Ψάλτου η διαφορά υπέρ του Μίλωνα διευρύνθηκε στο 46-40 και μετά στο 49-40. Στο σημείο αυτό κι ενώ φαινόταν να χάνεται ο έλεγχος αλλά και το παιχνίδι, η ψυχή του Τέιλορ διατήρησε τις ελπίδες ζωντανές: 49-47 πάντα μπροστά ο Μίλωνας, 52-47 και 53-50 για να λήξει το τρίτο δεκάλεπτο με 53-53.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκινά και ο Ξενάκης σουτάρει από πολύ κοντά, η μπάλα σαδιστικά διατρέχει ολόκληρο το στεφάνι και κυλάει έξω. Ο Μίλωνας μετά το τάιμ άουτ αυξάνει τη διαφορά στο 61-56, οι της ΑΕΛ τα χάνουν, κάνουν λάθος και το πληρώνουν με ένα ακόμη καλάθι: 63-56.
Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη και το φάσμα της ήττας πλανάται πάνω από το κλειστό της Λιβαδειάς. Στο 3:31 όταν ο Μίλαν Ψάλτου αστοχεί στο τρίποντο σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η ξέφρενη πορεία της ΑΕΛ θα σταματήσει εδώ. Με μια βολή από ένα φάουλ στο οποίο υπέπεσε ο Τέιλορ ο Μίλωνας εξακολουθεί να προηγείται με 64-58 2:53 από τη λήξη του αγώνα και με τις υπάρχουσες συνθήκες φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής.

Δεν είχε μιλήσει όμως ο Τσαούσης, ο Δελέγκος και η Τύχη. Ο προπονητής της ΑΕΛ έριξε στον αγώνα τον 25χρονο γκαρντ αυτός φρόντισε στο 2:12 να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Τρίποντο και μείωση σε 64-61: η ΑΕΛ είναι και πάλι στο κόλπο. Ένα λάθος και φάουλ του Τέιλορ δίνει ένα ακόμη πόντο από βολή για τον Μίλωνα και ο Ψάλτου απαντά ευτυχώς εύστοχα αυτή τη φορά. Τώρα έχουμε 65-63 υπέρ του Μίλωνα 1:31 πριν από τη λήξη και φυσικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η επίθεση είναι για την αθηναϊκή ομάδα, που τη χάνει αλλά κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ. Αστοχεί ξανά αλλά ξανακερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ 25 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και αναγκαστικά οι παίκτες της ΑΕΛ κάνουν φάουλ. Αν οι του Μίλωνα βάλουν τη μια βολή η ΑΕΛ πάει για τρίποντο και παράταση. Αν βάλουν και τις δυο παίρνουν το ροζ φύλλο αφήνοντας την ΑΕΛ στα κρύα του λουτρού. Η καλή τύχη που χρειάζεται όταν κάνεις πρωταθλητισμό εμφανίστηκε εδώ στο Κλειστό της Λιβαδειάς. Ο Μίλωνας έχασε και τις δύο βολές!!! Και όχι μόνο. Ο Ρουμελιώτης ισοφάρισε σε 65-65 και ο Μίλωνας έχασε και την τελευταία …πλούσια 14 δευτερολέπτων επίθεση. Η παράταση είναι γεγονός και πανηγυρίστηκε από τους φιλάθλους της ΑΕΛ σαν να πήραμε το πρωτάθλημα.

Εχω λησμονήσει να γράψω ότι υπό τις συνθήκες και τις διακυμάνσεις του σκορ που περιγράφω η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί της ΑΕΛ στο Κλειστό ήταν εκρηκτική μέχρι παρεξηγήσεως αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ευκόλως εννοούμενο…

Η παράταση άρχισε με μια βόμβα τριών πόντων του Δελέγκου, που αναδείχθηκε σε κρίσιμο παράγοντα της αναμέτρησης και η ΑΕΛ μετά από πολλή ώρα 68-65 μπροστά. Δίποντο από Μίλωνα και 68-67, απάντηση από Τέιλορ 70-67. Ο Αμερικανός παρασυρόμενος από τον ενθουσιασμό του στο σημείο αυτό υπέπεσε σε ένα ακόμη λάθος που μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Ο Μίλωνας μειώνει σε 70-69, η ΑΕΛ αποσυντονίζεται και η ομάδα της Αθήνας περνάει με 71-70. Ηταν η κρισιμότερη στιγμή 2:54 πριν από τη λήξη αλλά και η τελευταία που ο Μίλωνας βρέθηκε στη θέση του οδηγού. Στο 2:37 ο Μίλαν Ψάλτου με βόμβα τριών πόντων γράφει το 73-71, η κερκίδα παραληρεί, οι φωνές καλύπτουν ακόμη και τα σφυρίγματα. Ο Μίλωνας σε απέλπιδα προσπάθεια ισοφαρίζει αλλά ο Ανδρέας Ξενάκης παίρνει την τελική προσπάθεια και γράφει το 75-73 εν μέσω αποθέωσης.

Το παιχνίδι ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι. Ο Μίλωνας ήταν πολύ καλός και με λίγη τύχη θα μπορούσε να είναι αυτός ο νικητής. Η Λιβαδειά δεν βρήκε σε κανένα σημείο του αγώνα τον ρυθμό της. Η ατυχία του Ξενάκη τον εκνεύρισε και μαζί με αυτόν όλη η ομάδα έχανε και την εκρηκτικότητα και την ισορροπία της. Ο Μίλαν Ψάλτου κλείστηκε κι αυτός, ο Τέιλορ ήταν σε πολλες περιπτώσεις συγκινητικός αλλά και επιρρεπής στο λάθος. Υπό αυτές τις συνθήκες και με την απόδοση των «τριών σωματοφυλάκων» της να κινείται στα ρηχά είναι θαύμα η νίκη της ΑΕΛ στην οποία σημαντικό μερίδιο διεκδικεί ο προπονητής της Ι. Τσαούσης με τις συνεχείς αλλαγές και τα σχήματα που έφεραν τη μεγάλη νίκη.

Συνελόντι ειπείν, η ΑΕΛ έδειξε να διαθέτει την ψυχή του πρωταθλητή παρά την σχετική υστέρηση των ατού της. Κέρδισε ένα παιχνίδι από τα πιο επικίνδυνα, όχι μόνο λόγω της αναμφίβολα μεγάλης αξίας του Μίλωνα, αλλά και επειδή ήταν φανερό ότι τα πόδια των καλαθοσφαιριστών της ΑΕΛ έχουν βαρύνει μετά τον τίτλο του φαβορί που πλέον τους αποδίδουν φίλοι και εχθροί. Πάντως από χθες και για εμάς η ΑΕΛ είναι το φαβορί για την άνοδο στη Β’ Εθνική και δεν βλέπω ποιος ή τι μπορεί να την σταματήσει. Ασφαλώς ακολουθούν οι πολύ καλές αλλά όχι καλύτερες ομάδες της Ιεράπετρας και της Ελευσίνας ενώ το Ψυχικό, η Κηφισιά και ο -εντυπωσιακός χθες- Μίλωνας φαίνεται ότι δεν έχουν παίξει το τελευταίο τους χαρτί.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία του συγκλονιστικού χθεσινού αγώνα, τη βαθμολογία και την επόμενη αγωνιστική.
Θρίλερ στη Λιβαδειά με νίκη ΑΕΛ στην παράταση

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητήρια στην ομάδα για την αποδοσή της στον δύσκολο χθεσινό αγώνα
Νομίζω ότι με αυτούς τους παίκτες ο πρόεδρος πρέπει να νιώθει ευτυχείς. Αλλά
Τα συνθήματα των πιτσιρικάδων στην εξέδρα γιατί περιέχουν ύβρις προς την αντίπαλη ομάδα έστω και εάν ο αγώνας τσουλάει ήρεμα
Δεν μπορεί ο πρόεδρος να κάνει παρατήρηση ?

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο ανώνυμος....
Και εντάξει τα συνθήματα, με τα καπνογόνα σε κλειστό χώρο τι γίνετε?

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή που η ομάδα αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα δεν πάταγε κανένας σας στο γήπεδο και ορισμένα πολιτικά στελέχη δεν γνώριζαν που ήταν το γήπεδο. Τώρα σας ενοχλούν τα συνθήματα και ένα καπνογόνο. Μήπως προτιμάτε το τοπικό πρωτάθλημα που είναι πιο ήρεμο;
Φυσικά εάν ανέβη η ομάδα που το εύχομαι θα βρεθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα να πουν εμείς βοηθήσαμε και θα στριμωχθούν για να βγάλουν φωτογραφίες φάτσα κάρτα με τους παίκτες άλλο εάν δεν γνωρίζουν τα ονόματά τους.
Κολοκύθια, η διοίκηση, οι παίκτες ο προπονητής και οι εδώ και αρκετά χρόνια φίλαθλοι-ψώνια με την ομάδα βοήθησαν. Αυτή είναι η αλήθεια.
Όσο για τα συνθήματα και τα πιθανά καπνογόνα είναι αναγκαίο κακό.
παντού υπάρχουν ανεγκέφαλοι φίλαθλοι (για τα καπνογόνα μόνο).

Ανώνυμος είπε...

ξέχασα το πιό βασικό.
Όταν η ομάδα κερδίζει με διαφορά η νίκη ανήκει στους παίκτες. όταν κερδίζει στον πόντο ανήκει στον προπονητή και όταν κερδίζει στην παράταση ανήκει στους φιλάθλους.
κάπως έτσι είναι!!

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε 1.06,
έτσι γίνεται πάντα. Μια ομάδα κάνει επιτυχίες και μετά διευρυνει το κοινό της. Δεν υπάρχει κανονισμός που να λέει ότι επειδή εσύ πιθανόν παρακολουθούσες από παλιά την ΑΕΛ έχεις δικαίωμα στην κριτική ενώ οι άλλοι όχι. Ας έχουμε αίσθηση του μέτρου.


Για το αθλητικό μέρος δεν θα σχολιάσω αφού παραλείπεις τη διαιτησία.

Unknown είπε...

Φίλε 1:06
Αν πιστεύεις ότι 15χρονα και 17χρονα μπορούν να βρίζουν χωρίς έλεγχο λάθος βάσεις βάζεις.
Ότι σπέρνεις αυτά θα θερίσεις όταν θα έρθουν τα δύσκολα και θα πας προς Β' Εθνική.
Και πρόσεχε δεν σου λέω για το κάτω διάζομα όπου και εκεί έπεσε βρισίδι. Εκεί έχεις μεγάλους σε ηλικίας φιλάθλους που ξέρουν γιατί το κάνουν.
Και στην τελική αν στην Γ' Εθνική με αντίπαλο τον Μιλωνα δικαιολογουμε καπνογονα και κερκίδα με πιτσιρικια να βρίζουν, για την Α'Εθνική τι πρέπει να δικαιολογήσουμε?
Και πριν απαντήσεις να ξέρεις ότι ανείκω σε αυτούς που πάτανε επί δεκαπενταετία στο συγκεκριμένο γήπεδο....

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
δεν σχολιάζω την διαιτησία διότι για να το κάνω πρέπει να είμαι διαιτητής και ανώτερης κατηγορίας απο αυτούς που θα σχολιάσω και δεν είμαι!!!. Αλλά και να ήμουνα τα σχόλιά μου θα τα έκανα προς την διοργανώτρια αρχή και όχι στον κόσμο. Ουδείς διαιτητής αλάνθαστος αρκεί να μην έχει πρόθεση.
ανωνυμος 1.06

επαρχιώτη
για τα καπνογόνα ανέφερα έμμεσα οτι διαφωνώ μέσα στη παρένθεση. Για τα υβριστικά συνθήματα θέλει πολύ κουβέντα το θέμα συνήθως σε ένα αγώνα τύπου ¨ο θάνατός σου η ζωή μου¨ όπως αυτός, δεν μπορείς να τα αποφύγεις δυστυχώς.
Όταν μιά ομάδα σταθεροποιηθεί σε μιά εθνική κατηγορία ο πολύς κόσμος αποκτά διαφορετική αθλητική συνείδηση και περιορίζει τα υβριστικά συνθήματα. Είναι θέμα χρόνου.

ανωνυμος 1.06

βοιωτός είπε...

1.06
Δεν είναι οι διαιτητές παράγοντες διαμόρφωσης του αποτελέσματος στο μπάσκετ;
Δεν χρειάζεται να είσαι διατητής για να το κατανοήσεις αυτό.

Οσο για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των φανατικών, να πω ότι σήμερα φίλος μου είπε ότι δεν θα ξαναπάρει τον γιο του μαζί του, ίσως σταματήσει κι ο ίδιος να πηγαίνει στο Κλειστό...

Ανώνυμος είπε...

Όχι βοιωτέ
Οι διαιτητές του μπάσκετ δεν διαμορφώνουν το αποτέλεσμα με την θέλησή τους. Αν γίνει θα γίνει διότι σφύριξαν λάθος σε 3-4 περιπτώσεις που είναι λογικό και ανθρώπινο. Μπορεί παλιά να γινόταν αλλά ένας διαιτητής που έχει εντολή από κάποιον να διαμορφώσει έναν αγώνα αυτός ο κάποιος σύντομα θα τον εξαφανίσει όταν δεν θα τον έχω ανάγκη. Δεν τον εμπιστεύεται και αυτό το ξέρει ο διαιτητής και δεν θα το κάνει. Αν πάλι τα πιάσει θα μαθευτεί. Και γιατί να το κάνει; Είναι τόσο λίγοι οι διαιτητές του μπάσκετ που αναγκαστικά κάθε βδομάδα θα ορίζεται να παίζει. Δύσκολα να μπει στο ψυγείο. Είναι τόσο λίγα τα χρήματα που παίρνουν που το κάνουν λόγω της τρέλας τους. Και εφ όσον είναι αξιολογημένος δεν πάει πιο ψηλά. Για να σφυρίξει Α1 ή Ευρώπη δεν σηκώνει μέσο παρά μόνο ικανότητα. Επαναλαμβάνω για να κρίνεις έναν διαιτητή πρέπει να είσαι και ο ίδιος διαιτητής και ανώτερης κατηγορίας. Εδώ δεν είναι πολιτική που ο καθένας λέει τη γνώμη του βασιζόμενος αόριστα στην πολιτική του κρίση. Εδώ πρέπει να έχεις ειδικές γνώσεις για να αξιολογήσεις κάποιον και πίστεψέ με ακόμα και αυτοί που έχουν τις γνώσεις κάνουν λάθη. Ο διαιτητής του μπάσκετ λόγω του ελάχιστου χρόνου που διαμορφώνεται η φάση οφείλει να πιάσει την φάση σε δέκατα του δευτερολέπτου πριν ....συμβεί. Έχουμε τέτοιους διαιτητές στην Ελλάδα αλλά έχουμε και κακούς διαιτητές. Άλλο κακός άλλο να τα πιάνει. Όσον αφορά την ΑΕΛ δίνεται η ευκαιρία να ανέβει κατηγορία και καλό θα ήταν να στηρίξει ο κόσμος την ομάδα έστω και εάν μερικοί φίλαθλοι παραφέρονται. Με τον χρόνο θα ηρεμήσουν. Αν παραφερθούν θα πρέπει να ξέρουν ότι θα αποβεί σε βάρος της ομάδας τους. Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε και το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο που αν πάρεις διαφορά 2 γκόλ λες κλείδωσε ο αγώνας. Στο μπάσκετ σε ένα δευτερόλεπτο ξεκλειδώνει. Οι υγιείς φίλαθλοι οφείλουν να απομονώσουν τους κακούς και οι κακοί διαιτητές σύντομα εξαφανίζονται. Τέλος εάν ένας διαιτητής σφυρίξει με πρόθεση και όχι από λάθος ο κομισάριος ( παρατηρητής) του αγώνα πίστεψέ με θα το καταλάβει γιατί έχει μεγαλύτερη πείρα και γνώσεις από τον διαιτητή και γιατί και ο ίδιος ήταν κάποτε διαιτητής και ξέρει!!!
ανωνυμος 1.06

Unknown είπε...

Όχι Βοιωτέ δεν είναι λύση αυτό που κάνει ο φίλος σου. Τα πράγματα στο κλειστό δεν είναι ακραία. Απλά δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όμως.
Τώρα που είναι νωρίς πρέπει να κοπεί ο αέρας στα πιτσιρίκια και μπούνε καλύτερες βάσεις για οικογενειακή κερκίδα.
Όσον για την διαιτησία δεν ήταν καθόλου καλή.
Δύο παίκτες του Μίλωνα για '15 λεπτά με τέσσερα φάουλ και με πολές αφορμές για πέμπτο την έβγαλαν καθαρή. Τρια δεύτερα υπήρχαν μόνο για την ΑΕΛ και κάτι μεταφορές-βήματα τα κράταγαν για όταν μας πίεζαν στο κατέβασμα.
Αποτέλεσμα θετικό όμως καθώς η νίκη ήρθε ενάντια σε μια ιστορική ομάδα, σε κακούς διαιτητές και σε κακή αγωνιστική απόδοση.