Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Οι λακκούβες της Θήβας

Με αφορμή μια ωραία συζήτηση που είχαμε εδώ Απολογισμός και στόχοι από Σκλιά ενώπιον Καραμανλή για την παθογένεια των ΟΤΑ στην Ελλάδα και μια καταγγελία που λάβαμε από πολίτη ας δούμε ένα περιπεπλεγμένο ζήτημα στη Θήβα που ταλαιπωρεί πολύ καιρό τους πολίτες.
Ο δρόμος που οδηγεί από τη Λιβαδειά στην παλαιά εθνική οδό Θηβών-Ελευσίνας -νομίζω ονομάζεται οδός Καβείρων- βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με τεράστιες λακκούβες που καταστρέφουν την περιουσία των εποχουμένων που διέρχονται από εκεί και απειλούν την ίδια τους τη ζωή.

Πολλοί θα πουν ότι ευθύνεται ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Σβίγγος. Αλλοι πως η ανάλγητη κεντρική εξουσία με τις χιλιάδες επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες δεν επιτρέπει στην Τοπική αυτοδιοίκηση να πράξει το καθήκον της. Οι υπόλοιποι θα επικαλεστούν την πολυνομία, την παροιμιώδη ελληνική ανεπάρκεια, τη γραφειοκρατία, την Τουρκοκρατία και άλλα φαιδρά.

Εγώ θα πω ότι δεν με ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται. Γνωρίζω τούτο: Τόσο η Πολιτεία όσο και οι ΟΤΑ της Βοιωτίας έχουν αποτύχει να προστατέψουν την περιουσία και πιθανότατα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Αυτή είναι η πολιτική ουσία...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επίσης υπάρχουν και οι λακκούβες της Λιβαδειάς. Πολλές λακκούβες,παντού, μεγάλες, απ΄αυτές που όταν βρέχει και πιάνουν νερό πέφτεις μέσα και πνίγεσαι.
Και στη Λιβαδειά δεν υπάρχει πολυνομία και μπερδέματα. Δημοτικοί είναι όλοι οι δρόμοι, στην ευθύνη και την αρμοδιότητα του Δήμου.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι Δήμοι, πέρα απ΄τη Λιβαδειά και τη Θήβα, που μπορεί να μην έχουν λακκούβες και οι Δημοτικές τους αρχές να προστατεύουν επαρκώς ή καλλίτερα τους πολίτες, απ΄ότι εμάς οι δικές μας.
Η αποτυχία των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών είναι το ζήτημα. Άλλωστε αν ένα πορτοκάλι είναι σάπιο, δε σημαίνει ότι είναι κι η πορτοκαλιά

Unknown είπε...

Η πρώτη μου εμπειρία από τον συγκεκριμένο δρόμο ήταν επί εποχής Κοφίνη. Ο δρόμος εκείνη την εποχή στρώθηκε μεν διαλύθηκε πάλι δε.
Στη συνέχεια και επι εποχής Σκούμα πάλι στρώθηκε ο δρόμος μεν, διαλύθηκε πάλι δε μετά από λίγο καιρό.
Πέρσι ο Σβίγγος έκλεισε για κανά μήνα όλη την Καβείρων. Μηχανήματα μπλόκαραν δρόμους, παρακάμψεις επι παρακάμψεων δημιουργήθηκαν, καινούριες λακούβες ανακάλυψα σε νέες γειτονιές. Στο τέλος όμως, όταν άνοιξε και πάλι η Καβείρων, είδα το έργο ολοκληρομένο.....
Ο δρόμος είχε γίνει χειρότερος από πριν. Περρισότερες λακούβες, περισσότερη σκόνη και φυσικά περισσότερη φθορά στο καημένο το αμάξι μου.
Άρα αδέρφια δεν είναι θέμα εμπλεκομένων.
Ο δήμος έχει την δυνατότητα να τελειώσει το έργο αλλά οι προχειροδουλειές είναι στα φόρτε τους από Θήβα μεριά

βοιωτός είπε...

Επαρχιώτη,
είναι η γνωστή δικαιολογία που θυμάμαι εδώ και 30 χρόνια.
Ας επιληφθεί ο Σβίγγος αλλιώς οι πολίτες ας το σημειώσουν εν όψει εκλογών.
Δεν οδηγούμε όλοι κρατικά αυτοκίνητα ή πληρωμένα με χρήματα του κράτους για να έχουμε την άνεση να σχολιάζουμε ποιος φταίει...

Unknown είπε...

Σωστός Βοιωτε.
Και θα προσθέσω το εξής.
'Εχει γίνει τόσο μεγάλο και διαχρονικό το θέμα του συγκεκριμένου δρόμου, που άμα κάποιος δήμαρχος το λύσει και βάλει το όνομα του δίπλα στο έργο, θα τον θυμούνται για πάντα και μόνο να εισπράξει θα έχει από τους πολίτες. (Θηβαίους και μη)
--Φίλε Ισχυρογνώμων..
Από το blog αυτό έχω διαβάσει πάρα πολλά σχόλια σχετικά με την κατάντια των δρόμων της πρωτεύουσας.
Νοιώθω ότι ο Βοιωτός με την αναφορά του περί σημειώσεων εν όψει εκλογών καλύπτει και εσένα.
Δυστυχώς, η Λιβαδειά μου θυμίζει το ανέκδοτο με τις λακούβες, την βροχή και τους δημάρχους.