Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κουίζ για δυνατούς λύτες


Ανεβαίνοντας στο βουνό, πλησιάζοντας δηλαδή τον ήλιο, το κρύο γίνεται εντονότερο. Οσο πιο ψηλά, όσο πιο κοντά στον ήλιο, τόσο περισσότερο πέφτει η θερμοκρασία. Δεν είναι περίεργο; Γιατί συμβαίνει αυτό;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πίεση είναι μικρότερη ο αέρας αραιότερος η μετάδοση της θερμοκρασίας δυσκολότερη

βοιωτός είπε...

Να σημειώσω ότι οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν όλες μαζί την Πέμπτη.

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη θερμοχωρητικότητα σας λεει κατι??? Ο τρελοεπιστημονας!!!

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντύπωση ότι το μαθαίνουν στο Δημοτικό.
Είναι μικρότερη η πυκνότητα του αέρα.
Αλλά αν είσαι εκτεθειμένος στον ήλιο δέχεσαι περισσότερη ακτινοβολία και μαυρίζεις και ζεσταίνεσαι πιό γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανερχόμενος αέρας διαστέλλεται καθώς η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει (νόμος του boyle), με αποτέλεσμα να ψυχραίνεται καθώς αυτή η διαστολή απαιτεί ενέργεια. Ο βαθμός με τον οποίο ψυχραίνεται ο αέρας, είναι κατά μέσο όρο -1ο C ανά 150m υψομετρικής διαφοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000m έχουμε 6ο C διαφορά. Στον ξηρό αέρα αυτός ο ρυθμός είναι μεγαλύτερος (-1ο C ανά 100m) ενώ στον υγρό, κορεσμένο σε υδρατμούς αέρα είναι μικρότερος (-1ο C ανά 200m).
Στην υπήνεμη πλευρά του βουνού ο αέρας είναι πιο ξηρός και πιο θερμός από ότι στην προσήνεμη. Ας υποθέσουμε ότι ένας όγκος αέρα ανεβαίνει πάνω από ένα βουνό. Καθώς ανεβαίνει ψυχραίνεται μέχρι να φτάσει το σημείο δρόσου (θερμοκρασία στην οποία οι υδρατμοί στον αέρα συμπυκνώνονται σε σταγόνες).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

"καθώς αυτή η διαστολή απαιτεί ενέργεια"

Δεν ξέρω πού το είδατε γραμμένο αυτό αλλά είναι λάθος. Η μεταβολή της κατάστασης του αέρα είναι ισεντροπική (σε γενικές γραμμές), δηλαδή, η συνολική ενέργεια δεν μεταβάλλεται. Επειδή σε μια ισεντροπική μεταβολή το γινόμενο:

Τ * V^(γ-1)

όπου Τ η θερμοκρασία, V ο όγκος και γ ο λόγος των ειδικών θερμοχωρητικοτήτων,

είναι σταθερό, τότε όταν το αέριο διαστέλλεται μειώνεται η θερμοκρασία του.

Ανώνυμος είπε...

Η θέρμανση ενος αντικειμένου γίνεται με την απορρόφηση ακτινοβολίας από τον ήλιο.
η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται ελάχιστα από τον αέρα, τον διαπερνά φθάνει στην επιφάνεια της γης κι εκεί το τμήμα της που απορροφάται( γιατί ένα τμήμα της ανακλάται), θερμαίνει την επιφάνεια της γης απ την οποία θερμαίνονται τα στρώματα του αέρα που βρίσκονται στην επιφάνειά της.
αυτές οι θερμές αέριες μάζες ανερχόμενες λόγω χαμηλότερης πυκνότητας, εκτονώνονται αδιαβατικά με αποτέλεσμα να ψύχονται μειώνοντας τη θερμοκρασία τους κατά 1 βαθμό καθε 100-150 μέτρα.
Και για την αντιγραφή