Σάββατο 18 Απριλίου 2009

«Ημερολόγιο Καταστρώματος» από τα «Ψαρά» που επιχειρούσε στη Σομαλία

Δεν είναι, φαντάζομαι, συνηθισμένη εμπειρία, ακόμη και για έναν επαγγελματία στρατιωτικό, η αντιμετώπιση στην αυγή του 21ου αιώνα της πειρατείας που έχει εκ νέου κάνει την εμφάνισή της σε πολλές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Επομένως, δεν είναι εύκολη η αναζήτηση και η εξεύρεση στις οιονεί πολεμικές επιχειρήσεις του μέτρου εκείνου που και την ασφάλεια αποκαθιστά και τις άσκοπες ανθρώπινες απώλειες αποφεύγει.
Φαίνεται ότι η ελληνική αποστολή στο Κέρας της Αφρικής, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρμάδας με τη φρεγάτα Ψαρά, αντεπεξήλθε με επιτυχία στη λεπτή αυτή αποστολή. Δεν ήταν εύκολο, οι συνθήκες ήταν άγριες και ο χρόνος πιεστικός όμως όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή οι ενέργειες είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Και εδώ, όπως λέει ο 52χρονος πλοίαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου, προτεραιότητα είχε η ανθρωπιά, η κατανόηση, η αλληλεγγύη έστω και υπό συνθήκες πολεμικές.
Ο Λουκάς Δημάκας συνομιλεί με τους 2 πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής στη Σομαλία, «κλέβοντας» μερικές σημειώσεις από το περιπετειώδες ημερολόγιο καταστρώματος της φρεγάτας Ψαρά στα αφιλόξενα νερά του Ινδικού και η viotia αναδημοσιεύει από εύλογο ενδιαφέρον καθώς τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρμάδας αρχιπλοίαρχος Αντ. Παπαϊωάννου όσο και ο αντιπλοίαρχος και κυβερνήτης της φρεγάτας Ψαρά Παν. Λυμπέρης κατάγονται από τη Βοιωτία (Οι 2 Βοιωτοί που συνέλαβαν τους 7 Σομαλούς πειρατές). Δείτε.

«Ημερολόγιο Καταστρώματος» από τα «Ψαρά» που επιχειρούσε στη Σομαλία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

«Πέρασαν όλα μπροστά από τα μάτια μου: οι 18, 20, 22 χρονών εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι πειρατές, τα ίδιας ηλικίας δύο παιδιά μου, η φτώχεια και η ανέχεια στα λιμάνια του Τζιμπουτί και της Μομπάσα, τα ορφανά 5χρονα με ΑΙDS που είχαμε φιλοξενήσει πριν από μερικές εβδομάδες στα "Ψαρά"...».

Για τον 52χρονο αρχιπλοίαρχο Αντώνη Παπαϊωάννου, που από τη φρεγάτα «Ψαρά» διοικούσε την ευρωπαϊκή αρμάδα κατά των πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας, το δίλημμα ήταν στιγμιαίο. Πήρε τον ασύρματο και με αποφασιστική φωνή διέταξε τον πιλότο του ελικοπτέρου που μερικά μίλια μακρύτερα σημάδευε το ταχύπλοο με τους 7 πειρατές: «Συνεχίστε τις προειδοποιητικές βολές για όσο χρόνο χρειαστεί!».

Κι εδώ η συνέχεια.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4512636

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτοι ειναι οι ηρωες ο αρχιπλοιαρχος Παπαιωαννου απο τη Λιβαδεια και ο πλοιαρχος Λυμπερης απο την Ασκρα Αλιαρτου αυτοι πρεπει να τιμηθουν !!!

Ανώνυμος είπε...

αυτοι ναι αυτοι ειναι οι ηρωες