Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Τι είπε η Αλέκα για τον Ασωπό

Τι είπε η Αλέκα για τον Ασωπό

2 σχόλια:

rozalia είπε...

Διάβασα κάτι ωραίο για το δυστύχημα εκείνο το πυρηνικό στο Τσερνομπιλ πριν απο 23 χρόνια αν δεν απατώμαι, και κρίνω σκόπιμο να το αντιγράψω:
..το Τσερνομπιλ δεν είναι η αιτία αλλά το επακόλουθο μιάς μόλυνσης που υπάρχει εδώ και χρόνια. Από τότε που οι ανάγκες της οικονομίας υπαγορεύουν τις ανάγκες του ανθρώπου, από τότε που η ανάπτυξη γίνεται αυτόματη αναγκαιότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ήδη καταδικασμένες να ξεπεραστούν. μέσα σε μια κοινωνία πιτακωμένων, πανομοιότυπων ανθρώπων η ίδια η έννοια της κοινωνίας αλλάζει. Δεν υπάρχουν πια κοινότητες ατόμων γιατί δεν υπάρχουν ούτε τα άτομα. Η ζωή τεμαχίζεται σε ωράρια ελεγχομενα λεπτό προς λεπτό και πόντο με πόντο από ένα ηλεκτρονικό μάτι που καταργεί το μύχιο, το εσωτερικό, το άβατο και κάθε άλλο άσυλο του σώματος και της ψυχής. Σ αυτα λοιπον τα εγκόσμια μαζικά μοναστήρια όπου ούτε η αρετή ούτε η ηδονή ευδοκιμεί και όπου η κατά μόνας προσευχή απαγορεύεται, γελοιοποιείται ή καταστέλλεται, τί θέση μπορεί αλήθεια να έχουν πράγματα τόσο παλιά όπως ο΄..ελεύθερος χρόνος.., η περιδιάβαση των ιδεών στα πεζοδρόμια, τα γνήσια πάθη ή - σε μια μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική κλίμακα- το καφενείο των φίλων, το ούζο των φίλων, η ίδια η σχέση της φιλίας; εκεί όπου τα άντρα και τα λημέρια της εφηβείας του ανθρώπου ισοπεδώνονται από τις μπουλντόζες της πολιτικής οικονομίας, εκεί όπου η νέα κοινωνία χτίζει τις μυρμηκοφωλιές της, τι θέση μπορεί να έχουν οι παλιές κοινότητες;
μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα, το να εξεγείρεται κανείς για το Τσερνομπιλ αποδεχόμενος κατά τα άλλα την κατάσταση εκείνη που γεννάει το τσερνομπιλ, είναι το λιγότερο μάταιη, γιατί το τσερνομπιλ δεν φύτρωσε ξαφνικά στο έδαφος μιας αμόλυντης κι αθώας ανθρωπότητας. Έρχεται μετά από πολλές ανθρώπινες ήττες οι οποίες δεν είναι πλέον αντιστρέψιμες. Διότι αλλοίμονο ούτε "η πρόοδος" είναι αντιστρέψιμη.
Γ.Λυκιαρδόπουλος

Μέτοικος είπε...

Αν και αναγνωρίζω πολλά ψήγματα γόνιμης κριτικής στο απόσπασμ ατης Ροζαλίας, θέλω να παρατηρήσω ότι η ανθρωπότητα ουδέποτε υπήρξε "αμόλυντη και αθώα". Η ανθρωπότητα δεν υπάρχει επειδή προσαρμόστηκε στη φύση αλλά επειδή έφερε τη φύση στα δικά της μέτρα. Το ότι η πρόοδος (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν είναι αντιστρέψιμη, προσωπικά δεν με χαλάει: μου φαίνεται αδιανόητο πχ. να ζω σε σπηλιές, ντυμένος με τομάρια ζώων, να μην μπορώ ν' ανάψω μια φωτιά επειδή τα ξύλα έχουν υγρασία.