Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ο μαρμάρινος επιτύμβιος λέων στο Παύλο

Μεγάλη επιτυχία της Ασφαλείας Βοιωτίας συνιστά η εύρεση επιτύμβιου μαρμάρινου λέοντα σε δημόσια δασική περιοχή μεταξύ Παύλου και Κάστρου Βοιωτίας. Η πληροφορία που άγνωστος διοχέτευσε στα γραφεία της Ασφάλειας αφορούσε όπως εκτίμησαν έμπειροι αστυνομικοί μάλλον υπόθεση αρχαιοκαπηλείας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το μαρμάρινο γλυπτό αλλά δεν το μετέφεραν αμέσως. Αντιθέτως, διακριτικά παρακολουθούσαν την περιοχή για 20 περίπου ημέρες.

Ομως κανείς δεν εμφανίστηκε να παραλάβει τον λέοντα και οι αστυνομικοί μετέφεραν το 300 κιλών (1.30Χ0.80) γλυπτό πρώτα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας στη Λιβαδειά και κατόπιν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.
Η viotia επικονώνησε με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών κ. Βασίλειο Αραβαντινό. "Πρόκειται για σημαντικής αξίας αρχαιολογικό εύρημα αλλά όχι για έργο τέχνης. Επομένως η εμπορική του αξία δεν είναι μεγάλη αλλά για εμάς αποτελεί σημαντικό απόκτημα", επισημαίνει ο κ. Αραβαντινός. Ο λέων που πιθανότατα έχει σμιλευτεί σε λευκό μάρμαρο είναι επίστευση τοποθετημένη σε σημαντικό ταφικό μνημείο, ίσως πολυάνδριο, και χρονολογείται από την κλασική περίοδο, τον 5ο ή τον 40 π.Χ. αιώνα δηλαδή.
Η γεωγραφική προέλευση του επιτύμβιου μαρμάρινου λέοντα δεν είναι βέβαιη. Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό είναι σίγουρο ότι έχει μεταφερθεί στην περιοχή όπου βρέθηκε καθώς δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο αλλά παραμένει άδηλο αν οι άγνωστοι μεταφορείς το βρήκαν στη Βοιωτία ή σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Η προανάκριση που διενεργεί η Ασφάλεια Βοιωτίας δεν έχει ακόμη αποδώσει κάτι ανακοινώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: