Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

O Παντέλογλου για Ασωπό

Με δύο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του ο κ. Αθ. Παντέλογλου εκ μέρους του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΙΤΑΠ) περιγράφει την κατάσταση στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της τη νέα διοίκηση και την νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Ασφαλώς οι περισσότερες ερωτήσεις είναι ρητορικές και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Παντέλογλου κάπως διακηρυκτική όμως η ουσία παραμένει και το δίκαιο είναι με το μέρος του. Θα περιοριστώ σε μια απλή παρατηρήση που όμως μπορεί να αποτελέσει ένα νέο στόχο για τους πολίτες της περιοχής πέρα από την αυτονόητη τήρηση των νόμων και την ολοκλήρωση της απορρύπανσης της κοιλάδας Ασωπού και που εν συντομία συνίσταται στα εξής:
Τόνισε η νέα υπουργός Περιβάλλοντος στην ομιλία της για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι οι ρυπαίνοντες θα πληρώσουν την απορρύπανση του Ασωπού και βλέπω εδώ ότι ο κ. Παντέλογλου αμφιβάλλει για το αν το κράτος θα τηρήσει αυτή την -διά στόματος κ. Τίνας Μπιρμπίλη- δέσμευσή του. Θεωρώ ότι δεν αρκεί ή δεν είναι το μείζον η επιβάρυνση των βιομηχανιών με το κόστος απορρύπανσης.

Στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις της περιοχής και κυρίως αυτές που υπάρχουν εκεί επί δεκαετίες θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο ή ένα πλήρες αθλητικό κέντρο ή ένα πολυχώρο πολιτισμού ή να αντισταθμίσουν εκείνη την έλλειψη που χρειάζονται ο κάτοικοι της περιοχής. Βέβαια δεν μπορείς να υποχρεώσεις διά νόμου τις επιχειρήσεις να πράξουν κάτι τέτοιο. [Πράγματι έτσι είναι και περαιτέρω, εδώ που τα λέμε και τα υπόλοιπα που έχουν θεσμοθετηθεί τηρούνται πλημμελώς στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων]. Μπορούν όμως να αποδείξουν κάποιοι ότι διαθέτουν φιλότιμο και πως σέβονται τη γη και τους ανθρώπους που τους έχουν αποδώσει δισεκατομμύρια ευρώ 40 χρόνια τώρα...
Δείτε τις τοποθετήσεις του κ. Παντέλογλου εδώ.
O Παντέλογλου για Ασωπό

Δεν υπάρχουν σχόλια: