Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ονειδος για τη Λιβαδειά το άγαλμα στο ισόγειο του Νερόμυλου

Ακέφαλο ολόσωμο άγαλμα υψηλής τέχνης και αξίας, της κλασικής εποχής (δείτε στις φωτό), βρίσκεται στο ισόγειο του Νερόμυλου στη Λιβαδειά εδώ και πολύ καιρό και ουδείς φαίνεται να ασχολείται. Το άγαλμα είναι στην κυριολεξία παραπεταμένο, μέσα σε μια αποθήκη, σκεπασμένο με διάφορα κουτιά, γραφεία και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται συσσωρευμένα εκεί.


Ο,τι δεν κατόρθωσε ο πανδαμάτωρ πιθανότατα θα το καταφέρουν οι σύγχρονοι Λιβαδείτες: να καταστρέψουν την υπέροχη μορφή που σεβάστηκαν ο χρόνος και οι κατακτητές .

Σύμφωνα με τον Λιβαδείτη καλλιτέχνη κ. Σπύρο Γουργιώτη το άγαλμα βρέθηκε στις εργασίες για την ανάπλαση της περιοχής της Κρύας το 1994 και κρατήθηκε από τον Δήμο Λεβαδέων που το τοποθέτησε στο Πνευματικό Κέντρο, νυν Πανεπιστήμιο. Από εκεί για άγνωστους λόγους μεταφέρθηκε στο ισόγειο του Νερόμυλου, όπου στοιβάχτηκε μαζί με διάφορ άλλα άχρηστα αντικείμενα ως να ήταν "βάρος" και όπου ο κίνδυνος φθοράς του είναι πολύ μεγάλος. Εκεί το ανακάλυψε η viotia, που με πόνο ψυχής προβαίνει σε αυτή τη θλιβερή αποκάλυψη.
Δεν θέλω να κάνω εύκολη αντιπολίτευση ούτε να υποδείξω ενόχους. Είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτό το δημοσίευμα της viotia θα δοθεί η ενδεδειγμένη λύση, αύριο κιόλας. Το ζήτημα όμως είναι να είχε δοθεί πριν.
Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

15 σχόλια:

Υπνοβάτης είπε...

" Γιατί τα σπάσαμε τ'αγάλματά των,
γιατί τους διώξαμεν απ' τους
ναούς των,
διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό
οι θεοί".

Homo Atheos είπε...

Αχ ρε Βοιωτέ. Ξέρεις πόσο καιρό ήθελα να σε ρωτήσω για την ύπαρξη αυτού του αγάλματος; Προς στιγμήν νόμιζα ότι ήταν αυτό το ακέφαλο που φιλοξενήτε στο μουσείο της Χαιρώνειας. Βλέπεις είχα να το δω χρόνια. Το είχα δει 2 φορές και μάλιστα στο υπόγειο του νερόμυλου τις φορές που είχα επισκεφτεί τον χώρο για κάποιες εκθέσεις (κρυφοκοιτάζοντας βέβαια από κάποιες χαραμάδες). Ντροπή μας και μόνο η απαξία των αρχαιοτήτων αυτής της πόλης.
Πρέπει να καταλάβουμε, και αυτό το γνωρίζουν μόνο λίγοι, ότι και η Λιβαδειά έχει την αρχαιολογική της αξία και όχι μόνο η Χαιρώνεια, η Θήβα, ο Ορχομενός, η Τανάγρα κλπ.
Είναι ψέμα ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα. Το μισό και παραπάνω μουσείο της Χαιρώνειας είναι από ευρήματα της Λιβαδειάς (θα κάνω θέμα στο blog μου), Όλο το εμπορικό κέντρο της Λιβαδειάς σκεπάζει την αρχαία πόλη. Δεν έχει ανασκαυτεί; Έχει και παρα έχει. Ποιός όμως έχει ενημερωθεί; Κανείς. Ούτε κανένα τεύχος βρίσκετε στην δημοτική βιβλιοθήκη. Μόνο ένα και αυτό είναι περασμένων ετών και δεν περιλαμβάνει σύγχρονες αποκαλύψεις.
Αλήθεια τι γίνετε με αυτές τις αρχαιολογικές αποκαλύψεις στις τελευταίες ανασκαφές τις ΔΕΗ και άλλων ιδιοκτητών στο κέντρο της πόλης οι οποίες άλλες σκεπάζονται μέσα σε μια νύχτα και άλλες σκεπάζονται με συνοπτικές διαδικασίες(και αυτό θα αναρτηθεί προσεχώς);
ΥΓ. Να και ένα καλό θέμα για μελλοντικά τεύχη του ωραιοτάτου περιοδικού σου Βοιωτέ.

βοιωτός είπε...

Homo Atheos,
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν στη Λιβαδειά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το άγαλμα αυτό είναι ένα από αυτά.

Για τη συμπεριφορά της πόλης μας έναντι της πολτιστικής μας κληρονομιάς έχω γράψει πολλές φορές και βάζω και τον εαυτό μου στους "ενόχους".

Θα χαρώ πολύ να δω στο blog σου σχετικά δημοσιεύματα. Νομίζω ότι υπάρχει μέσω της viotia μια αφύπνιση λίγων πολιτών κι αν βοηθήσει κι εσύ θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

βοιωτός είπε...

Υπνοβάτη,
σούπερ.

Εωσφόρος είπε...

10.07
"άθεος" εσύ; άλλοι δεν έχουν τον θεό τους!

Ανώνυμος είπε...

'Πριν από αρκετά χρόνια έβλεπα το σίριαλ << ο κήπος με τα αγάλματα>>. Τώρα βλέπω << το χάλι με τα αγάλματα>>!!

Ανώνυμος είπε...

'
Ας μην ξεχνάμε ότι στο χώρο του νοσοκομείου,ήταν το νεκροταφείο της Λεβαδειάς.Τα κτερίσματα που βρήκαν τότε σε ποιό μουσείο είναι;

Ανώνυμος είπε...

' Φαίνεται πλάκωσε η γρίπη και τα αγάλματα και τα έχουν στην απομόνωση!!

Ανώνυμος είπε...

Στο πνευματικό κέντρο,νυν πανεπιστήμιο υπήρχε και μια ενεπίγραφη ορθογώνια στήλη. Ξέρει κανείς που βρίσκεται;Επίσης στο ισόγειο του νερόμυλου έχει δυο-τρεις κολόνες αρχαίες, μια εκ των οποίων έχει πάνω λάδια ή γράσο!Ίσως να ήταν σε πολιτικό γραφείο εξού και το λάδωμα!Και κάτι άλλο,στο ξενία μετά τη γέφυρα,στα πεζούλια υπήρχαν κάποια αρχαία κομάτια (σαν γλάστρες,κάποιο άλλο με ανθέμια,ένα ακόμη αραβική ή τουρκικη γραφή...).Που βρίσκονται;

βοιωτός είπε...

1.46
Μην βιάζεσαι, ανώνυμε. Είπαμε θα επανέλθουμε:-).

Ανώνυμος είπε...

Το άγαλμα αυτό νομίζω βρέθηκε εντοιχισμένο μέσα σε τοιχείο του νερόμυλου και κοσμούσε για ένα μεγάλο διάστημα τον χώρο μπροστά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά οι βάνδαλοι Λιβαδείτες το έγραφαν συνέχεια, μέχρι που κάποιος έπεσε πάνω με το αυτοκίνητο του και το γκρέμισε. Μετά νομίζω το μάζεψαν. Αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω ας με ενημερώσει κάποιος.

Ανώνυμος είπε...

Καλά βοιωτέ είσαι χιλιόμετρα μπροστά.... Φιλάρα στους λειβαδίτες να πεις που τρωσ καλή προβατίνα όχι αγάλματα και τέχνες.....

Ανώνυμος είπε...

Στο ισόγειο του νερόμυλου έχω επισκεφθεί κάποιες εκθέσεις αλλά ο χώρος μύριζε απαίσια κάτι σαν μούχλα.Δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό;Ο καλύτερος εκθεσιακός χώρος στη Λιβαδειά να είναι έτσι;Κρίμα!!!!Τα σπίτια τους έτσι τα έχουν;

βοιωτός είπε...

4.07
Μόλις έγραψα ανώνυμε.

Ροζαλία είπε...

υπνοβάτη οι 'θεοι' χρειαζονται, όταν έχουμε φαντασία και ποιητικότητα, και έρωτα συμπαντικό.. στη στυγνή ωμοφαγία οι θεοί τι να προσφέρουν κι ως τι να λατρευτούν;