Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Βυθίστηκε κατά 3,89% το ΧΑ

Βυθίστηκε υποχωρώντας κατά 3,89% σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με εμφανή αιτία τη διεύρυνση του spread στο 10ετές ομόλογο στις 370 μονάδες βάσης και συγκεκαλυμμένη τη διεθνή πεποίθηση διακεκριμένων αναλυτών (δείτε Nouriel Roubini) ότι η βλάβη στην ελληνική οικονομία δεν είναι ανατάξιμη και πως η χρεωκοπία της χώρας είναι απλώς ζήτημα χρόνου.
Η προς τα κάτω διάσπαση του ορίου των 2000 μονάδων ενεργοποίησε το stop loss ισχυρών χαρτοφυλακίων και επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία διαχειριστών και επενδυτών που παρακολουθούν τα χειρότερα σενάρια να επαληθεύονται.
«Οσο νωρίτερα χρεωκοπήσουμε, τόσο νωρίτερα θα αρχίσει η ανοικοδόμηση», έλεγε προς τη viotia πολύπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής, κινούμενος σε ένα κλίμα που καταλαμβάνει πλέον τη συντριπτική πλειονότητα των δαιχειριστών Ελλήνων και ξένων.
Υπάρχουν αισιόδοξοι; Οι ελάχιστοι που ελπίζουν βλέπουν τους πυλώνες της ελληνικής αγοράς να καταρρέουν και τις αναλύσεις τους να απαξιώνονται υπό το κράτος του πανικού: η Alpha Bank έχασε 7,89%, η Εθνική 5,64%, η Eurobank 5,35%, η Πειραιώς 6,87%, o OTE 3,14%. O FTSE 20 υποχώρησε κατά 4,68%, υποδεικνύοντας μάλλον άτακτη φυγή παρά συντεταγμένη αποχώρηση λόγω δυσμενών εξελίξεων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπια πτώση που μετά τις 15.30 έγινε αυτοτροφοδοτούμενη και οδήγησε τον ΓΔ. στις 1972,93 μονάδες που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το 2010. Ο τζίρος ανήλθε σε 211 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 15 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Μόλις 48 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά, 137 πτωτικά και 43 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες.
Το βράδυ -όπως μετέδωσε το Bloomberg- ο μεγαλοεπενδυτής George Soros στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις αλλά πιστεύει πως "ίσως" αξίζει να αγοραστεί το ελληνικό χρέος καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μείνει εντός της ευρωζώνης.

Στις ΗΠΑ η Caterpillar ανακοίνωσε μείωση καθαρών κερδών 65% στο Δ΄τρίμηνο. Στη Wall Street επικρατεί νευρικότητα εν όψει της ομιλίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς το έθνος. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,44% λίγο πριν από τις 18:00.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι ηθελες και το βαζες εδω;

Ανώνυμος είπε...

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στην σημερινή… διάγνωση του ο Dr Money "Προς ΓΑΠ το πάρτυ πρέπει να τελειώσει…." ζητούμενος είναι αυτός που πληρώνει μέχρι τώρα όλο και ακριβότερα τα έξοδα, δηλαδή όλοι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας…