Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Δυο λόγια από την Κική Δημουλά

Από τη Ροζαλία λάβαμε και δημοσιεύουμε απόσπασμα από ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Κικής Δημουλά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια θα βρίσκεται στη Λιβαδειά την Κυριακή.

....- Γιατί γκρεμίζονται τα όνειρα κ. Δημουλά;
«Ίσως επειδή δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ονείρων που να τα φροντίζουν και να τα συντηρούν. Περιφερόμενοι άστεγοι τα κατοικούν, συχνά πολλοί μαζί στο ίδιο όνειρο - ετοιμόρροπη κατάσταση. Αφήνω που τα περισσότερα όνειρα είναι χτισμένα επάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Έναν μικρό σεισμό να κάνει ο ύπνος κι ένας ισχυρός να προκληθεί από το ρήγμα της αφύπνισης, σωριάστηκαν».
- Και τα αισθήματα, γιατί βρίσκουν όπως λέτε «αλλήθωρη ανταπόκριση»;
«Ακούστε, δεν ξέρω πόσην αδιαμφισβήτητη ευθύτητα είχαν τα βλέμματα που εσείς δεχθήκατε, αλλά εγώ, και τα 2/3 τουλάχιστον της ανθρωπότητας, χρειάστηκε πολλές φορές να πούμε: "Εδώ, εμένα κοίτα, κοίτα με καλά στα μάτια"».
- «Ν' αντέξεις είναι το ζητούμενο, όχι να καταλάβεις», γράφετε σε ένα από τα καινούργια ποιήματά σας (το «Πάλι σε συγχωρώ»). Μα, δεν είναι ηττοπαθής αυτή η στάση;
«Αν σ' αυτά που λέω, βλέπετε ηττοπάθεια, τότε σημαίνει ότι ηττήθηκε η σαφήνεια του στίχου, το νόημά του. Ν' αντέξουμε, προσπαθούμε, κάθε τι που μας πονάει, παραιτούμενοι από το να το κατανοήσουμε. Επειδή δεν κατανοείται το επώδυνο».

6 σχόλια:

Μέτοικος είπε...

Η Κική Δημουλά τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο με το Ευρωπαίκό Βραβείο Λογοτεχνίας ενώ δύο ποιητικές συλλογές της ("Το Λίγο του κόσμου" και "Χαίρε Ποτέ") κυκλοφόρησαν από τη σειρά Poésie του Gallimard που για πολλούς θεωρείται κατώφλι για το Νόμπελ. Λέτε;

Ροζαλία είπε...

δυο λογια της κ.Δημουλά ειναι όλη η ζωή, Βοιωτέ..

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
επισημάινω ότι τις τελευταίες χρονιές η Ακαδημία έχει αιφνιδιάσει με τις επιλογέ ςτου Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ροζαλία,
μην υπερβάλουμε...

Εωσφόρος είπε...

Σωστά. Τι να πουν κι οι οικουμενικοί ποιητές τότε.

Ροζαλία είπε...

καθε καιρος κι οι ποιητες του, 'οπως οι ιδεες του οι αναγκες του, τα ζητούμενά του.

Εωσφόρος είπε...

Ο καλός ποιητής εκφράζει την εποχή του ο μεγάλος την ξεπερνά.