Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Για τα Μουσεία της Λιβαδειάς

Από εκλεκτό αναγνώστη, που επιθυμεί να υπογράψει με το ψευδώνυμο "Ο Λιβάδειος το γένος" λάβαμε και δημοσιεύουμε άρθρο για τις παραλείψεις και τα εν γένει προβλήματα της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Λεβαδέων. Δείτε.






Μουσεία Λιβαδειάς

Με έκπληξη σήμερα διαβάζει κανείς και ενημερώνεται (?) από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων, ότι υπάρχουν στη Λιβαδειά μόνον δύο Μουσεία, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αγροτικής Κληρονομιάς. (Αλήθεια πόσοι Λιβαδείτες γνωρίζουν την ύπαρξή τους και πόσοι τα επισκέφτηκαν?).
Βέβαια, μετά από μια περιγραφή του ιστορικού και του περιεχομένου, ματαίως αναζητά κανείς τις ώρες λειτουργίας και επισκέψεως των Μουσείων. Απλώς τα κρατάμε κλειστά για να μην φθείρονται τα εκθέματα.
Μήπως γίνεται αυτό που συμβαίνει και με το Μουσείο «Λάμπρου Κατσώνη»? ...Αυτού όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καθόλου,…αγνοείται η ύπαρξή του!
Κι ας έγινε ειδική εκδήλωση, με την συνεργασία του Δήμου Λεβαδέων για την προβολή και υπενθύμιση της ύπαρξής του! Με συνεντεύξεις αρμοδίων, ρεπορτάζ και άλλα τέτοια μέσα προβολής, όχι του Μουσείου, αλλά των ομιλούντων μόνον!
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η ένδειξη στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας αναφέρει «Ημερομηνία ενημέρωσης: 12 ΟΚΤ 2009» και μόλις λίγες μέρες αργότερα (24 ΟΚΤ 2009) έγινε στην Κρύα με μέριμνα του Δήμου η εκδήλωση για το Μουσείο του «Λάμπρου Κατσώνη» !!!

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής του ιστότοπου του Δήμου Λεβαδέων (http://www.livadia.gr/portal/page/portal/dimosLevadeon/turism/museums)
είναι το ακόλουθο:
«……
Μουσεία στον Δήμο Λιβαδειάς
Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο :
H δημιουργία του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς στο υπόγειο της Νεροτριβής, ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις στην περιοχή της Κρύας, που στοχεύουν στην επανάχρηση των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων και στην απόδοση στο κοινό ενός συμπλέγματος πολυλειτουργικών δημοσίων χώρων.
Περισσότερα...
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αγροτικής Κληρονομιάς :
Στο δημοτικό διαμέρισμα Λαφυστίου, σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο κατασκευάστηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αγροτικής Κληρονομιάς. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα, αντικείμενα, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, που προβάλλει την τοπική παράδοση
Περισσότερα...
….».
Εκτιμάται ότι η επίσημη ιστοσελίδα ενός Δήμου θα πρέπει να διακρίνεται από: α) Την πληρότητα, β) Την συνεχή επικαιροποίηση γ)Από το χρηστικό περιεχόμενο και, προ παντός, γ) Από την βούληση να προβάλει τα στοιχείa και τις πληροφορίες, που θα θέλξουν τους επισκέπτες στην περιοχή και ειδικά τη νεολαία, όπως είναι τα βασικά πολιτιστικά αγαθά που περιλαμβάνονται στα Μουσεία του.
Τα πιο πάνω κριτήρια δεν διακρίνουν οπωσδήποτε την ιστοσελίδα του Δήμου.
Ταυτόχρονα όμως, είναι εντυπωσιακή η προβολή από την ιστοσελίδα των δραστηριοτήτων του Δημάρχου και των λοιπών αρχόντων του Δήμου. Δηλαδή, ενημέρωση του κοινού για όλες τις ενέργειες και δραστηριότητας μιάς απλής καθημερινότητας, χρήσιμης μεν, αλλά περιορισμένου ποιοτικού ενδιαφέροντος, …για να μη μιλήσουμε για πνευματική διατροφή των δημοτών!

Έτσι όμως, το ερώτημα που γεννάται διαχρονικά
«μόνον για τις ταβέρνες είναι γνωστή η Λιβαδειά, η πρωτεύουσα της Βοιωτίας?»
παραμένει θλιβερά αναπάντητο!


Ο Λιβάδειος το γένος
27 Απριλίου 2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο Λιβαδειος το γενος αλλα θα επρεπε να αναρωτηθει:
1. Ποιος επιστημονικος συνεργατης διαχειριζεται την ιστοσελιδα του δημου.
2.Το βιογραφικο του εν΄ λογω συνεργατη.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εσένα αυτό σε μάρανε. Όλα τα άλλα στο Δήμο δουλεύουν ρολόι. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων κ.λ.π.