Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κόκκινο πριν το μαύρο στο ΧΑ

Κόκκινο το χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παροχή βοήθειας από την πλευρά της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βεστερβέλε σε πρωινή ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι η οποιαδήποτε προεξόφληση της βοήθειας θα χαλαρώσει την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος . Σε ομιλία της η κ. Αγκελα Μέρκελ (16:00) δήλωσε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Langarde δήλωσε ότι η οποιαδήποτε παύση πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας θα σημάνει και την απενεργοποίηση του «κουμπιού»…
Στο κομμάτι της αγοράς , ο Γ. Δ. άνοιξε στις 1.864 μονάδες +0,33% αλλά οι πωλήσεις δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Στο ναδίρ της ημέρας ο Γ.Δ. σημείωνε απώλειες της τάξης –3,47% και ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε κάτω από τις 1800 μονάδες. Στο κλείσιμο της αγοράς ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες –2,86%, στις 1. 804, 91 μονάδες , με μέτριο τζίρο συναλλαγών ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 186 εκ. ευρώ .
Γενικός Δείκτης

Στην αγορά των ομολόγων η εικόνα ήταν ακόμα πιο αποκαρδιωτική καθώς η διαφορά απόδοσης του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο διαμορφώθηκε σε κάποια στιγμή πάνω από τις 660 μονάδες βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι αν η Ελλάδα πραγματοποιούσε auction σήμερα , το επιτόκιο δανεισμού θα διαμορφωνόταν στο 9,9% για το δεκαετές ομόλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΗΔΑΤ (δευτερογενής αγορά ομολόγων) δεν εμφάνιζε τιμές από τις 14:00 μέχρι και τις 16:30. Ο επόμενος αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής αλυσίδας φαίνεται να είναι η Πορτογαλία καθώς το spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου άγγιξε τις 385 μ.β. , ιστορικό ρεκόρ για την Πορτογαλία.

Στις διεθνείς αγορές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά , με μοναδική εξαίρεση αυτό της Πορτογαλίας που σημειώνει απώλειες άνω του -2%. Ο Dow Jones κινείται στις 11.230 +0,24% ενώ ο S&P βρίσκεται στις 1.216μονάδες –0,07%. Το ευρώ χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου , όπως ήταν αναμενόμενο , λόγω των φόβων για χρεοκοπία της Ελλάδας. Στις 17:18 διαπραγματεύεται στο 1,33.

Δεν υπάρχουν σχόλια: