Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κάθε μέρα και χειρότερα στο ΧΑ

Κλίμα πιέσεων σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ελληνικό να ηγείται της πτώσης . Το κύμα των ρευστοποιήσεων ενεργοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος της Ελλάδας από την Eurostat -αγγίζει το 13,6% σε σχέση με το ΑΕΠ- και του δημόσιου χρέους στο 115,1% του ΑΕΠ. Το Υπουργείο Οικονομικών με άμεση ανακοίνωσή του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης δεν αλλάζουν και ότι η υλοποίησή του προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά το report της Goldman Sachs το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους ή να καθυστερήσει να πληρώσει τους ιδιοκτήτες ομολόγων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το πακέτο στήριξης. Η αγορά έκλεισε στις 1860 μονάδες με απώλειες –3,91% και τζίρο συναλλαγών στα 238 εκατ. ευρώ.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ το spread του δεκαετούς ομολόγου στις 577μ.β. γεγονός που θορυβεί τους επενδυτές για την εξέλιξη των αγορών και εγείρει ανησυχίες για το αν μπορούν να πληρωθούν τα ασφάλιστρα των ελληνικών ομολόγων, γνωστά και ως CDS. O τζίρος στην αγορά ομολόγων δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός κάτι το οποίο μας δείχνει ότι δεν υπάρχουν αγοραστές και απλά ρευστοποιούν θέσεις οι επενδυτές με αποτέλεσμα τις ακραίες τιμές που παρατηρούμε.


Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί, είναι το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που επικράτησε στην δημοπρασία του γερμανικού 30 ετούς ομολόγου, ύψους 3 δις ευρώ, το οποίο δεν καλύφθηκε. Στις ξένες αγορές η Ισπανία σημειώνει απώλειες πάνω από 2% ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και η Πορτογαλία. Η Γερμανία επίσης με απώλειες άνω του 1% όπου διαπραγματεύεται στις 17:15 στις 6.150 μονάδες . Ο Dow Jones σε αρνητικό πρόσημο (-0,83%) στις 11.032 μονάδες και ο S&P στις 1.192 –1,1%. Το ευρώ σημειώνει απώλειες έναντι του δολαρίου –0,76% και διαπραγματεύεται στο 1,3280.

Δεν υπάρχουν σχόλια: