Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι πολίτες της Λιβαδειάς στον Τόγια για τον Καλλικράτη

Τον βουλευτή Βοιωτίας κ. Βασίλειο Τόγια επισκέφθηκε τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 το βράδυ άτυπη αντιπροσωπεία των πολιτών Λιβαδειάς- μερικοί από εκείνους που επέδωσαν την Παρασκευή την επιστολή ανησυχίας για τον Καλλικράτη προς τους 4 βουλευτές Βοιωτίας (δείτε εδώ Επιστολή στους βουλευτές Βοιωτίας για τον Καλλικράτη).

Αξίζει -για την τοπική ιστορία της Λιβαδειάς- να καταγραφούν οι παρουσίες: ήταν εκεί ο Λουκάς Μπίνιος, ο Κώστας Παπασπύρου, ο Χάρης Αθανασίου, ο Γιώργος Βαρβαράκης, ο Στέλιος Καλογήρου, ο Ηλίας Ροζάνας, ο Αλέκος Μητάς, η Γιώτα Πούλου, ο Γιώργος Κωτσαδάμ, ο Κώστας Σωτηρόπουλος και ο Δημήτρης Λάμπρου.

Ο κ. Τόγιας δεν διαφώτισε περαιτέρω τους πολίτες της Λιβαδειάς και επανέλαβε όσα είναι γνωστά καθώς όπως είπε οι χάρτες του Σχεδίου Καλλικράτης είναι μη προσπελάσιμοι ακόμη και για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Ισχυρίστηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ραγκούσης δεν έχουν λάβει υπ' όψιν τους καθόλου το πολιτικό κόστος ή το κομματικό συμφέρον αλλά μόνο το καλό της Βοιωτίας.

Επίσης υποστήριξε ότι έχουν συζητηθεί όλα τα σενάρια που έχουν δυνατότητες υλοποίησης, δηλαδή το 4, 5 και 6 δήμοι στη Βοιωτία, και πως τα πάντα είναι δυνατόν να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Σημειώνω ότι ο κ. Τόγιας είπε (σε ερωτήσεις της viotia) ότι δεν γνωρίζει τον λόγο που δεν κλήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης αλλά συμμετείχαν μόνο οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ (μια σημαντική και... περίεργη παράλειψη του υπουργού, δείτε Ο Καλλικράτης στη Βοιωτία ) και πώς ο ίδιος θεωρεί ότι το χωροταξικό έπρεπε να δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα για να έχουν τον χρόνο οι τοπικές κοινωνίες να το συζητήσουν εκτενέστερα.
Από την πλευρά τους οι πολίτες της Λιβαδειάς έθεσαν καθένας τον δικό του προβληματισμό για το μέλλον της πόλης και της Βοιωτίας με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, καθώς δόθηκε η δυνατότητα λόγω της χαλαρότητας της διαδικασίας να αναπτυχθούν απόψεις και να φωτιστούν οπτικές γωνίες που σπανίως ακούγονται δημοσίως σε μια χώρα που κυριαρχείται από δόγματα και ξύλινες γλωσσικές κατασκευές.

Ειδικά δε οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση μετά τη φημολογούμενη σχετική αποδυνάμωση της Λιβαδειάς με την εφαρμογή του Καλλικράτη, εξέλιξη που όπως είπαν θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για δεκάδες καταστήματα στην πόλη και θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς συμπολίτες μας.

Δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για τη χωροταξική κατανομή της Βοιωτίας από τους πολίτες για τη Λιβαδειά -ασφαλώς όχι γιατί είναι δύσκολο, άλλωστε αυτές τις ημέρες όλοι στον νομό έχουν από μια... λειτουργική πρόταση για τον Καλλικράτη. Ούτε βέβαια διότι υπάρχουν διαφωνίες. Δεν κατατέθηκε πρόταση διότι οι πολίτες που υπέγραψαν την επιστολή προς τους βουλευτές της Βοιωτίας δεν εννοούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την νομοθετική εξουσία της χώρας: εκείνο που τους ενώνει είναι η αγάπη για τη Λιβαδειά και η αγωνία να μην αδικηθεί. Στο μέτρο που αυτό μπορεί να διασφαλιστεί οι πολίτες (τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι) δεν έχουν έχουν καμία φιλοδοξία να αναδειχθούν σε χωροτάκτες και περιφερειολόγους.

Σήμερα με την ανακοίνωση του Σχεδίου Καλλικράτης θα ενημερωθείτε για τις επόμενες κινήσεις των πολιτών της Λιβαδειάς που το Σάββατο πλημμύρισαν την πόλη με έντυπο υλικό (δείτε εδώ Λιβαδειά και Καλλικράτης), με το οποίο ενημέρωσαν τους δημότες της βοιωτικής πρωτεύουσας για τα προβλήματα που φαίνεται να ανακύπτουν με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης στη Βοιωτία. Οπως και πριν από λίγες ημέρες έγραψα οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και θα εκπλήξουν πολλούς...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατανοητή η αγωνία των συμπολιτών αλλά η "πίεση" των βουλευτών για την ικανοποίηση των δικών μας "δίκαιων" αιτημάτων είναι συμπεριφορά παλαιοκοματικών κοματαρχών . . .
Η Λιβαδειά έχασε την έδρα της Περιφέρειας κάποτε επειδή ψήφιζε Θηβαίους βουλευτές.
Ας μην πυροβολούμε τους δικούς μας ανθρώπους . . .

βοιωτός είπε...

9.17
Αυτό πάλιωσε. Βρείτε άλλη δικαιολογία.

Ανώνυμος είπε...

ποια είναι η θέση του Β.Τόγια τελικά; δεσμεύτηκε σε κάτι ή
ναι μεν αλλά ;

Ανώνυμος είπε...

προς ανωνυμο 9'17πμ
εκει που κρεμουσαν οιΚολοκοτρωναι τα αρματα,κρεμουν οι γυφτοι τα νταουλια.

Ανώνυμος είπε...

ενας κουκος εκλεγμενος απο τους Λιβαδιτες τι να κανει ?
Τα μηνυματα πριν τις εκλογες ελεγαν, αξιους Λειβαδιτες...... της Θηβαιες γιατι τις εκλεξαμε ? Τι να κανει και αυτος μοναχος του να παλεψει ?

Ανώνυμος είπε...

Όποιος βουλευτής θεωρεί, ότι η πόλη που τον εκλέγει αδικείται και έχει τα...κότσια, ΠΑΡΑΙΤΕΊΤΑΙ!!!
Εκτός και αν δεν θεωρεί αδικημένη τη Λιβαδειά. Τότε...καλώς πράττει!!

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία χρόνια είχαμε τις εξής...επιτυχίες (!!!) για τη Λιβαδειά:
α. Η έδρα της περιφέρειας (παρότι το σχέδιο Τρίτση άλλα πρότεινε) πήγε στη Λαμία.
β. Πανεπιστήμιο & Τ.Ε.Ι. το ίδιο.
γ. Εφετείο...το αυτόν!
δ. Υποβάθμιση του σταθμού του ΟΣΕ
ε. κανένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο.
ζ. ούτε ένας δρόμος της προκοπής!!!
η. κ.λ.π. κ.λ.π.!!!
ΤΕΛΙΚΑ μήπως-λέω μήπως- "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ...ΛΙΒΑΔΕΙΑ"!!!