Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επιστολή στους βουλευτές Βοιωτίας για τον Καλλικράτη

Επιστολή στην οποία διατυπώνουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους εν όψει της δημοσιοποίησης της χωροταξικής κατανομής του Καλλικράτη επέδωσαν δημότες της Λιβαδειάς στα πολιτικά γραφεία των 4 βουλευτών Βοιωτίας την Παρασκευή 23 Απριλίου. Η επιστολή υπογράφεται από 22 πρόσωπα, καθώς η όλη διαδικασία στηρίχθηκε σε μια ταχεία πρωτοβουλία και οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν κυριολεκτικά εν μιά νυκτί. Ασφαλώς ο κατάλογος των υπογραφών είναι ενδεικτικός και οπωσδήποτε ανοικτός για όλους τους δημότες της βοιωτικής πρωτεύουσας... Η επιστολή έχει ως εξής.

Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ: Βουλευτές Βοιωτίας
Κοινοποίηση
κ. Αγάτσα
κ. Γιαννάκη
κ. Τόγια
κ. Τσόνογλου,
Κύριε/κυρία βουλευτά
Εχοντας την πεποίθηση ότι διερμηνεύουμε τις απόψεις χιλιάδων δημοτών της Λιβαδειάς και εν όψει της δημοσιοποίησης της χωροταξικής κατανομής του Σχεδίου Καλλικράτης θεωρούμε ότι οφείλουμε να σας κοινοποιήσουμε ορισμένες σκέψεις.

Η διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης με τα νέα όρια Δήμων που χαράσσει θα καθορίσει για πολλά χρόνια τη δυναμική της Λιβαδειάς και της υπόλοιπης Βοιωτίας. Για τον λόγο αυτό η νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική στη Βοιωτία οφείλει να απαντά σοφά και δίκαια στα αιτήματα κάθε περιοχής και να διασφαλίζει την πλήρη και ουσιαστική ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων των νέων ΟΤΑ.

Δεν αμφισβητούμε ότι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ολόκληρης της Βοιωτίας (και όχι μόνον της Λιβαδειάς ή μόνον της Θήβας) εργάζεστε προς την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, Δημόσιο Συμφέρον που στο Σχέδιο Καλλικράτης είναι προφανές και γνωστό σε όλους τους πολίτες.
Στην περίπτωση που η νέα χωροταξική κατανομή αποτελεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για τη Βοιωτία θα είμαστε στο πλευρό σας.

Από την άλλη πλευρά θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε υποβάθμιση της βοιωτικής πρωτεύουσας, οποιαδήποτε αδικία εις βάρος της Λιβαδειάς και των χιλιάδων δημοτών της, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι σας.
Στην απευκταία αυτή περίπτωση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αδικία γεννά την οργή και η οργή την αντίδραση.
Ως γνωστόν δε «όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον».
Ευελπιστώντας ότι δεν θα οδηγηθούμε εκεί.

Με εκτίμηση
Υπογράφουν οι:
1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
2. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
3. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ
4. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ
5. ΚΩΤΣΑΔΑΜ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ
6. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
7. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
8. ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ
9. ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ
10. ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΟΥ ΒΑΣΩ, ΙΑΤΡΟΣ
11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΙΑΤΡΟΣ
12. ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ
13. ΡΟΖΑΝΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ
14. ΒΑΡΒΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ
15. ΣΤΑΪΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
16. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
17. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
18. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
19. ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
20. ΜΗΤΑΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
21. ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
22. ΜΠΙΝΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Κάντε κλικ στο έγγραφο για μεγέθυνση.

Εις Οιωνός Αριστος Αμύνεσθαι Περί Πάτρης
Επειδή έχω την τιμή να συμπεριλαμβάνομαι στους υπογράφοντες θα προσθέσω δυο λόγια για να αιτιολογήσω τη στάση μου. Πρόκειται για προσωπική ματιά, για τη δική μου ερμηνεία και ανάλυση, η οποία ενδεχομένως διαφέρει από των υπολοίπων συμμετόχων. Ομως αυτή είναι η ομορφιά της συγκεκριμένης "κίνησης" δημοτών.

Είναι λοιπόν -αν θυμάμαι καλά- η πρώτη φορά στη ζωή μου που υπογράφω ένα κείμενο μαζί με άλλους, καθώς εφαρμόζω πιστά την παλαιά και διαχρονικά αξιόπιστη ρήση που προτρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας.
Και δεν υπάρχει ασφαλώς σημαντικότερη αιτία, ευγενέστερο κίνητρο για τη συμμετοχή μου σε αυτή την κοινή προσπάθεια από την αγάπη μου για τη γενέθλια πόλη και από τη συνειδητοποίηση ότι εδώ πρόκειται να συντελεσθεί μια τεράστια αδικία εις βάρος της Λιβαδειάς, εις βάρος του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας.

Επιπλέον στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκω και άλλα θετικά χαρακτηριστικά, που απουσιάζουν από άλλους πολιτικούς αγώνες.
Πρώτον αυτή η επιστολή -και παρότι αποτελεί μια εντελώς σαφή προειδοποίηση προς τους βουλευτές και ένα πρελούδιο που υπαινίσσεται δυναμικότερες κινητοποιήσεις εντούτοις - δεν κραυγάζει ούτε απειλεί, δεν εκβιάζει ούτε λοιδωρεί. Δηλαδή δεν γκρεμίζει τις γέφυρες αλλά αντίθετα θεμελιώνει μιαν οδό διαλόγου, ένα δρόμο κατανόησης και συζήτησης που τώρα άλλοι πρέπει να βαδίσουν. Βρίσκω σημαντικό τον πολιτικό πολιτισμό, και στην περίπτωση που έχουμε εδώ η ευγένεια και η ευπρέπεια περισσεύουν...

Δεύτερον, όπως όλοι θα παρατηρήσατε από τις υπογραφές, συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις πολιτικές οικογένειες και από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτό θεωρείται συμβατικά σημαντικό και πράγματι είναι.

Τρίτον οι υπογράφοντες συνοδεύουν την υπογραφή τους μόνον με την επαγγελματική τους ιδιότητα, παρότι οι περισσότεροι είναι εκπρόσωποι σημαντικότατων φορέων της βοιωτικής πρωτεύουσας. Το γεγονός είναι ασφαλώς συμβολικό και σε συνδυασμό με το υπερκομματικό περιεχόμενο του καταλόγου υπονοεί ότι η Λιβαδειά στέκεται πάνω και πέρα από κομματικές ταυτότητες, πάνω και πέρα από εκπροσωπήσεις και διοικητικά συμβούλια. Οπως δηλαδή καθετί που αγαπάμε πολύ.

Τέλος εξαιρετικά μου ήρεσε και ο σχεδιασμός ώστε η παράδοση της επιστολής να γίνει στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών, όχι στους ίδιους -όπως εύκολα θα μπορούσε να κανονιστεί με ένα ραντεβού- αλλά στους/στις γραμματείς τους, κίνηση που προσωπικά ερμηνεύω/εκλάμβάνω ως ένδειξη δυσαρέσκειας των δημοτών προς τους έως τώρα χειρισμούς των εκπροσώπων της Βοιωτίας στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η αίσθησή μου -που σπάνια γελιέται- είναι ότι η δυσαρέσκεια αυτή εις βάρος των βουλευτών Βοιωτίας ογκούται, όπως λέμε στη δημοσιογραφική ιδιόλεκτο, και πως νέες δυναμικότερες κινητοποιήσεις θα πάρουν σειρά στη Λιβαδειά, εφόσον δεν δοθούν οι προσήκουσες διαβεβαιώσεις.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι φταίνε....

Ανώνυμος είπε...

μην συνεχιζετε αυτή την επιθετικότητα γιατί ενα μποικοταζ στα μαγαζιά τηης Λειβαδιάς θα έχει πολλές συνέπειες....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ
χαίρομαι που συμπεριλαμβάνεις και τον εαυτό στους υπογράφοντες.
Χαίρομαι που επιτέλους βρέθηκαν 22 επώνυμα άτομα να πουν τις απόψεις τους.
Δεν γνωρίζω ποιό είναι το χωροταξικό. Αλλα λέει η μία εφημερίδα άλλα η άλλη. Προφανώς εσείς το γνωρίζετε και κρίνετε οτι δεν αποτελεί βιώσιμη και δίκαιη η κατανομή.

Παρακαλώ εσάς τους 22 επώνυμους να μας ανακοινώσετε τη δική σας πρόταση για μιά βιώσιμη και δίκαιη λύση για την Βοιωτία.
Δεν φτάνει να διαμαρτύρεστε για μιά πιθανή άδικη πρόταση αλλά έχετε υποχρέωση και να προτείνετε μιά δίκαιη κατανομή.

Ρωτώ:
πόσους δήμους προτείνετε εσείς και πως θα γίνει η κατανομή των υπαρχόντων στον αριθμό που προτείνετε.

Ανώνυμος είπε...

Ο βοιωτός αν δεν κάνω λάθος έχει γράψει από την αρχή την άποψή του : 2 δήμοι.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους μια πρωτοβουλία περα από τα στενά κομματικά πλαίσια που επιβάλλει το σύστημα. Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικούς χωρους αλλα η αγάπη για τη Λιβαδειά τους ενώνει. Είναι επώνυμη πολιτική κίνηση για να ταρακουνήσουν τους Βουλευτες μας οι οποίοι πολλές φορες λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την επανεκλογή τους αδιαφορώντας για την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού. Συγχαρητήρια και στους 22 και ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς τους ανώνυμους πολίτες να συμβάλουμε σε αυτή τη προσπάθεια.

''ΕΜΠΑΡΓΚΟ ?'' είπε...

Να μην αδικει , λενε, η Βοιωτικη πρωτευουσα. Μ α αυτο ειναι το κριτηριο ή η αναπτυξη ολης της Βοιωτιας με βασει τα οικονομικα και γεωγραφικα- συγκοινωνιακα δεδομενα? ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗς ΔΥΤΙΚΗς ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΧΡΗΜΑ - ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ...ΒΡΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΕΩΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΑς ?
Τι θα λεγατε αν καποιοι σκεφτονταν οπως οι υπογραφοντες - δηλαδη μονο το συμφερον της Λειβαδιας - και προχωρουσαν τα γυρω χωρια σε επαγγελματικο εμπαργκο ολων οσων υπογραφουν τετοιες ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ και αντιαναπτυξιακες αποψεις?
Εγω δεν το θελω αλλα αν συνεχισουν μας ωθουν θελουμε δεν θελουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 3.23
ο βοιωτός πράγματι έχει πάρει θέση για 2 δήμους. Το ίδιο αρχικά στα μέσα Γενάρη και πριν απο οποιαδήποτε συνάντηση με την πολιτεία έκανε και ένας βουλευτής. Πήγαν να τον φάνε. Ενας νομαρχικός σύμβουλος μετά μερικές μέρες είπε για 3 δήμους και τον έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Την εποχή αυτή όμως κανένας απο τους 22 εξαίρετους υπογράφοντες πλην του βοιωτού δεν στήριξε αυτές τις θέσεις με αποτέλεσμα κάτι γνωστά παπαγαλάκια να διαμορφώσουν μιά κατάσταση που δύσκολα τώρα αναστέφεται.
ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΆΛΕΤΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΝΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.
Όλοι όμως συμφωνούν ακόμα και η ΤΕΔΚ για κριτήριο την αναλογικότητα.
Με άλλα λόγια διαιρούμε τους υπάρχοντες Δήμους δια του 3 αφού η αναλογικότητα είναι το 1/3.
Βάση της αναλογικότητας η κατανομή έγινε : Φθιώτιδα 7 από 24, Εύβοια 7 από 27, Ευρυτανία 4 από 11, Φωκίδα 4 από 12, Βοιωτία 6 από 20.
ΖΗΤΆΤΕ ΕΞΑΊΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΙΩΤΊΑ; Φυσικά και έχετε το δικαίωμα ακόμα και όταν μπουν σε διαβούλευση οι προτάσεις αλλά μήπως αργήσατε;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ροζαλία
το ¨ερήμην μας¨ δεν το κατάλαβα. Από την πόλη σας δεν είναι ένας εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

Κυριε βοιωτε ωραια προσπαθεις να δικαιολογησεις γιατι υπεγραψες αλλα δε μας λες τι τελικα πρεσβευουν οι 22.
Ειναι προφανες οτι σας ενδιαφερει μονο η Λιβαδεια και οπως σας βολευει εσας τους επαγγελματιες της.
Ανοιξατε τον ασκο θα σας ακολουθησουμε .
Χαιρετισματα απο τον Αλιαρτο.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετοί από τους 22 που υπογράφουν θα έπρεπε να το σκεφτούν πολύ πριν εκτεθούν δημόσια. Είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάντια αυτής της πόλης. Μια «μαχητική υπογραφή» δεν τους εξαγνίζει.

Ανώνυμος είπε...

Αδικία: «πράξη που επιβαρύνει κάποιον περισσότερο ή ευνοεί κάποιον λιγότερο συγκριτικά με κάποιον άλλο και παραβιάζει τις αρχές της αξιοκρατίας ή της ισότητας».
Ποιος άραγε επιβαρύνεται? Ποιος συγκριτικά ευνοείται? Πώς παραβιάζονται οι αρχές της αξιοκρατίας? Μήπως δεν υπάρχει ισότητα? Μας οφείλεται μια απάντηση για να καταλάβουμε την οργή σας, γιατί όλα τα άλλα τα εμπεδώσαμε!!!

Βασίλειος είπε...

Ακολουθήσατε λοιπόν και τω Κυρίω είπατε:

Ο Διδάσκαλος λέγει: προς σε ποιω το Πάσχα μετά των μαθητών μου.

Λυσάξτε, φωνάξτε, διεκδικήστε αρχηγίες.
Μη μείνετε έξω του νυμφώνος.
Όσο πιο πολλοί δήμοι στο κοινό των Βοιωτών, τόσο καλύτερα για τα εγχώρια λαμόγια.
Βγείτε στους δρόμους και διαδηλώστε γιατί;
Για να έχουν λόγο στη μάσα οι νυν.

Αυτό απασχολεί το λαό σήμερα;
Εδώ βουλιάζουμε και τα τοπικά λαμόγια μας βάζουν μπροστά για να τσακωθούμε που θα πάει η έδρα ενός δήμου.
'Ελεος Βοιωτοί, μηνύες και καδμείοι.
αλιαρτείς και ταναγραίοι.
Αραχωβίτες και στα διστομίτες.

συνέλθετε και μην συντάσεστε με κάθε καρχαριάκι που νοιώθει να χάνει το παρά, επειδή θα του πάρουν την έδρα.

Αντί να κλαίμε και να επαναστατούμε για τη πατρίδα που χάνουμε, γινόμαστε μαριονέτες τοπικών συμφερόντων.

Βασίλειος, εκ χωρίου Θηβών, που χάνει την Καποδιστριακή του έδρα.

Αντ

Ανώνυμος είπε...

Τέσσερις δήμοι δυνατοί και βιώσιμοι. Όχι στα συμφέροντα και τις καρέκλες τοπικών παραγοντίσκων, που και αυτοί συν των άλλων, ευθύνονται για την οικονομική δυσπραγία της χώρας μας. Λίγοι δήμοι, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εξοικονόμηση χρήματος για τον κοσμάκη. Αντί όμως η ΤΕΔΚ να ζητήσει λίγους και ισχυρούς δήμους ζητάει 5-7 για να ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους δημάρχους. Που είναι η υπευθυνότητα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε; Αν η πόλη μου η Αλίαρτος γίνει έδρα ενός δυνατού δήμου με 25000 κατοίκους σαφώς έχει μέλλον , προοπτική, και θα μπορούμε στο μέλλον να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια, διαφορετικά καλύτερα να πάμε στη Λιβαδειά.

Ανώνυμος είπε...

καλογραμμενη η επιστολη αλλα απο τους 22 διακρινω τουλαχιστον 3 υποψηφιους δημαρχους...

Ανώνυμος είπε...

φίλε απο την Αλίαρτο λες: ΄
¨Αν η πόλη μου η Αλίαρτος γίνει έδρα ενός δυνατού δήμου με 25000 κατοίκους...¨
Δεν διαφωνώ αλλά συμπλήρωσε την ακόλουθη απορία μου:
Που θα τους βρεις τους 25.000 κατοίκους ; Ονόμασέ μου τους δήμους που θα πάρεις για να συμπληρώσεις τον αριθμό αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΙΑΡΤΟΣ 6351
ΘΕΣΠΙΕΣ 5949
ΒΑΓΙΑ 4509
ΘΙΣΒΗ 4480
ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ 3230
ΣΥΝΟΛΟ 24519

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο συμφωνούμε και υπογράφουμε την πρωτοβουλία . Αρκετά με τα παιχνίδια των πολιτικάντηδων .Καιρός να μιλήσουν οι πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Βoιωτέ ανοιξε το κατάλογο των υπογραφών και στο τέλος θα αναγκαστουν να υπογράψουν και οι βουλευτές μας. Τελειωσαν τα ψέματα και η εποχή του Μαυρογιαλουρου.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια ο δημαρχος τι θεση πηρε; μηπως θα επρεπε να υπογραψει πρωτος;

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε απο αλιαρτο
αν η αλιαρτος παρει αυτα τα χωρια ο ορχομενος τι θα παρει για να φτασει και αυτος τις 25000 κατοικους;
Και κατι άλλο σου υπενθυμίζω:
ΑΛΙΑΡΤΟΣ 6.351
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ 10.732
Ρίχτα στη ζυγαριά και πες μου απο που γέρνει.

Ανώνυμος είπε...

Tελευταιες πληροφορίες 4 δημοι

Λιβαδεια
Θηβα
Αλιαρτος
Ορχομενος