Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Για τη 19η Μαΐου

19η ΜΑΪΟΥ
Ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό των Ποντίων αλλά και ημέρα σκέψης και περισυλλογής για όλους τους Έλληνες. Η Γενοκτονία (1914-1924) άφησε πίσω της 353.000 νεκρούς, ορφάνια, δυστυχία και ανθρώπους χωρίς πατρίδα. Αξίζει λοιπόν σήμερα ένα μέρος της σκέψης μας σ’ αυτή την μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας:

H NIKH TOY ΔΙΓΕΝΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΑΡΟΝΤΑ
Εμείς οι Πόντιοι, ένας λαός με μεγάλη αγάπη στην ελευθερία, την αλήθεια, την ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις ηθικές αξίες, τον άνθρωπο, ήταν αδύνατο να ζήσουμε στην απόκρυψη, στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον εφησυχασμό, στην υποκρισία, στο ψέμα. Έτσι μετατρέψαμε τις ημέρες των διώξεων, των παθών, του θανάτου μας, σε ημέρες ζωής, τις ημέρες της σταύρωσης μας σε αφετηρία Ανάστασης και νέας Ποντιακής αναγέννησης. Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας συμβόλιζε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, της Ανάστασης επί της Σταύρωσης, της αναγέννησης επί της παρακμής ,της Ιστορίας επί των κακών αγγέλλων του τέλους της Ιστορίας μας, του Διγενή επί του Χάροντα.
Το αίμα χιλιάδων μαρτύρων ανδρών, γυναικών παιδιών, βρεφών του λαού μας ζητούσε δικαίωση. Δεν μπορούσε να μείνει χωρίς μια ημέρα απόδοσης τιμής για την αναγνώριση και την δικαίωση από τους νόμους της ανθρωπότητας.

3 σχόλια:

Πόντιος είπε...

Γι' αυτό χτες ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων έβαλαν στη λογοτεχνία θέμα στις Πανελλαδικές το κέιμενο 'Στου Κεμάλ το σπίτι', εξαιτίας
της πασίγνωστης...αγάπης του Κεμάλ Ατατούρκ για τους Πόντιους και τους Αρμένιους.Εύγε και σε ανώτερα

εωσφόρος είπε...

Αγάπη; Και λίγα λέτε. Μια λατρεία τους την είχε το παληκάρι.

Εωσφόρος είπε...

Σόρι κιόλας αλλά αυτό το παληκάρι ο Κεμάλ δεν ήταν που μας...συνώστισε στην παραλία της Σμύρνης; Κι από τον πολύ τον...συνωστισμό γλύτωσαν 1.500.000 Μικρασιάτες κι ήρθαν πρόσφυγες το '22;
Αυτά είναι. Λαμπρός νέος. Για τη χώρα του.