Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Χαμηλός τζίρος με άσχημη πρόγνωση στο ΧΑ

Ιδιαίτερα έντονο κλίμα ανασφάλειας παρατηρείται σήμερα στην εγχώρια αγορά με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο συναλλαγών και χαμηλή μεταβλητότητα. Σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο κυριαρχεί στάση αναμονής προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Στις ευρωπαϊκές αγορές , πλην του ευρωπαϊκού νότου , επικρατεί ανοδική τάση. Στην ειδησεογραφία της ημέρας αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για την ανεργία του μήνα Φεβρουαρίου η οποία ανήλθε στο 12,1%. Η Credit Suisse δίνει σύσταση «underperform» για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Για την Alpha Bank θέτει τιμή-στόχο τα 4,2 ευρώ, για την Πειραιώς τα 4,7 ευρώ, για την ΑΤΕ το 1 ευρώ, ενώ για την Εμπορική δίνει τιμή-στόχο 2,7 ευρώ και για το Τ.Τ. 2,8 ευρώ. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων στο 1ο τρίμηνο μπορεί να σημειώσουν πτώση έως και 40%-50%.
Στην αγορά ομολόγων η κινητικότητα ήταν επίσης πολύ περιορισμένη με μεικτά πρόσημα. Προς το τέλος της συνεδρίασης στην ΗΔΑΤ το spread βρισκόταν στις 438 μονάδες βάσης , αυξημένο κατά 8 μονάδες. Η Ιταλία προέβη σε δημοπρασία πενταετούς και δεκαπενταετούς ομολόγου με επιτυχία και το επιτόκιο αποδίδει 2,57% και 4,42% αντίστοιχα.
Στο ΧΑ όπως αναφέρθηκε ο τζίρος των συναλλαγών ήταν ενδεικτικός της αμφιβολίας του επενδυτικού κοινού και δεν ξεπέρασε τα 87 εκ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1716 μονάδες – 1,87%.

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης η Γαλλία έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος –0,40% ενώ η Γερμανία κερδίζει 0,80%. Στην Αγγλία ο FTSE διαπραγματεύεται με κέρδη +0,40% (16:46). Στην Αμερική ο Dow Jones υποαποδίδει 0,33% και ο S&P –0.33% επίσης. Το ευρώ χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στο 1,2558.

Δεν υπάρχουν σχόλια: