Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Θυρανοίξια στον Αγιο Θωμά







Ένα εγγόνι το αίτιο και ένας μερακλής παππούς οδήγησαν τα βήματά μας σήμερα στη περιοχή Πουσ(ι)νικόλι (πηγάδι του Νικόλα) του Αγίου Θωμά Βοιωτίας.Ο Πολύδωρας Μανιμανάκης, γαμπρός χρόνια στο χωριό, παντρεμένος με την Ασπασία Κόλιζα, οικοδόμησε στο κτήμα του ένα πανέμορφο εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Πολύδωρο. Χτισμένο μέσα στον ελαιώνα, λιτό και απέριττο, απόλυτα εναρμονισμένο με τον αγροτικό ιστό σε θαμπώνει με την απλοϊκή ομορφιά του.

Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη, καθώς η είσοδος στο ναό σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις την απαράμιλλη τεχνική του παππού Πολύδωρα στην ξυλογλυπτική. Εικόνες σκαλισμένες - ιστορημένες από το χέρι του με χρωματισμούς επιλεγμένους από τα αγριολούλουδα της περιοχής, προσαρμοσμένους στο περιβάλλον σε φέρνουν αντιμέτωπο με εποχές που έχουν παρέλθει. Ο ναός εξοπλισμένος με πλήρη σειρά ιερατικών σκευών και βιβλίων υπέστη σήμερα την αλλοίωση της δεξιάς του υψίστου με τη τελετή των θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον πατέρα Γεώργιο Μανωλόπουλο.
Πλήθος κόσμου από την Αθήνα και το χωριό τίμησε την εορτή, παρά τη βροχή.Ακολούθησε Κρητικό κέρασμα με τσικουδιά, παξιμάδια και ξεροτήγανα.Περήφανος και ικανοποιημένος ο παππούς, αφού αξιώθηκε σήμερα να δει την πραγμάτωση ενός τάματος ζωής έχοντας δίπλα του σύζυγο, παιδιά και εγγόνια.Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 3 Σεπτεμβρίου.

6 σχόλια:

Ομάδα Ανάδειξης Αγίου Θωμά είπε...

Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη

βοιωτός είπε...

Παρακαλούμε :-)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΙΛΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ
ΓΩΝΙΑΚΑ, ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ.

Κώστας Δημητριάδης είπε...

Ε όχι και προσοδοφόρα ανώνυμε. Δικαιωμά σου το τι πιστεύεις ή τι δεν πιστεύεις, αλλά τα υποκοριστικά και τα ειδωλολατρικά θα τα αντικρίσεις αν κοιτάξεις έναν καθρέφτη.

ορθόδοξος είπε...

Ο ειδολολατρικώς εκφερόμενος ανώνυμος που αναπαύεται θεοπρεπώς;
Μήπως στα όρη και τα βουνά αναζητώντας τους 12;

Ανώνυμος είπε...

Ωχ και δεν τα πηγαίνω καλά με τους παπάδες. Με φάγανε