Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Βουτιά στο ΧΑ

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο την σημερινή συνεδρίαση μετά την ανάπαυλα του τριημέρου, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο λόγος για την σημερινή εικόνα είναι κυρίως οι ανησυχίες για το Ισπανικό τραπεζικό σύστημα και η επέκταση του προβλήματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στην ήδη υπάρχουσα εικόνα έρχεται να προστεθεί και η κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ της Β. Κορέας και Ν. Κορέας ,η οποία έχει πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για επικείμενο πόλεμο μεταξύ των κρατών αυτών. Η Κινα από την πλευρά της σπεύδει να ηρεμήσει τα πνεύματα και συνιστά ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές.
Στην συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών κατατέθηκαν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα απείθαρχα κράτη – μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης θα αναγκάζονται να επανέρχονται σε δημοσιονομικό «νοικοκύρεμα». Μερικές από τις προτάσεις που τέθηκαν επίο τάπητος είναι η τεχνιτή και ελεγχόμενη χρεοκοπία και ο αποκλεισμός των απείθαρχων κρατών από τους κοινοτικούς πόρους ( κοινοτικά πλαίσια στήριξης κτλ).
Η Ισπανία πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία δημοπρασία εντόκων γραμματίων ( 3μηνα και 6μηνα ) τα οποία υπερκαλύφθηκαν κατά 3,14 και 1,91 φορές αντίστοιχα . Τα κεφάλαια που αντλήθησαν ήταν 1,62 δισ. ευρώ από τα 3μηνα έντοκα και 2 δισ. από τα 6μηνα .
Στην αγορά ομολόγων το spread βρίσκεται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς στις 524 μ.β. αυξημένα κατά 10 μονάδες . Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ τα spread του ευρωπαϊκού νότου ακολουθούν σταθεροποιητική πορεία, τα cds ( κόστος ασφάλισης για το ομόλογο) ακολουθούν αρκετά ανοδική πορεία…
Στην εγχώρια αγορά μετοχών ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1539 μονάδες με απώλειες –3,46% και τζίρο συναλλαγών 114 εκ. ευρώ. Ο 20άρης έκλεισε στις 742 μονάδες –3,7%.
Γενικός Δείκτης

Απογοητευτική είναι η εικόνα και στις διεθνής αγορές . Η Γερμανία σημειώνει απώλειες –2,7% η Γαλλία –3,5% και η Ισπανία –4%. Στην Αμερική ο Dow Jones διαπραγματεύεται με απώλειες –2,21% και ο S&P –2,46%. Tο ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,2261 με απώλειες έναντι του δολαρίου και το πετρέλαιο στα 67 δολάρια ανά βαρέλι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι τι σκέφτονται όλοι αυτοί οι σοφοί, που πριν 10 χρόνια, παράτησαν τις δουλειές τους και κυκλοφορούσαν στον πεζόδρομο με μια ροζέ εφημερίδα στη μασχάλαη και έδιναν συμβουλές σε άλλους κουτούς, που ρωτούσαν: Έχει κανα καλό χαρτί;
Αδαή, ανεκπαίδευτε, γελοίε και αφελή Έλληνα.
Που πίστεψες ότι θα συνεργαστείς με τους καρχαρίες. Βλάκα έ βλάκα....