Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κατηφόρα χωρίς ελπίδα στο ΧΑ

Πτωτική διάθεση και σήμερα στο Χ.Α. με μέτριο τζίρο συναλλαγών και χωρίς ιδιαίτερες ή αξιοσημείωτες διακυμάνσεις. Το κλίμα απαξίωσης δυσκολεύει την αντίδραση της αγοράς και σε συνδυασμό με την μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, καθώς και την προσπάθεια της Ε.Ε. για ουσιαστικό έλεγχο των κρατών μελών της, περιορίζουν ουσιαστικά της δυνατότητες ανοδικής αντίδρασης . Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup και στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκονται τα αποτελέσματα από το πρώτο διάστημα εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης . Επίσης στην σημερινή συνεδρίαση τίθεται θέμα για ένα σύστημα βαθμολόγησης των κρατών μελών το οποίο θα προβλέπει υποχρεωτικό συντονισμό προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις σαν την Ελλάδα. Τέλος στην σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν προς συζήτηση το ασφαλιστικό καθώς και περαιτέρω τροποποιήσεις που θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας.
Η αγορά έκλεισε με απώλειες 1,43% και τζίρο ύψους 154 εκατ. ευρώ στις 1636 μονάδες . Στην αγορά ομολόγων τα spread είχαν ανοδική πορεία και λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς βρισκόντουσαν στις 513 μ.β. +28 μονάδες.

Στις ξένες αγορές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε ανοδική τροχιά με κορυφαία σε αποδόσεις την Γερμανία η οποία κερδίζει +0.7%. Στην Αμερική ο Dow Jones κινείται με μικρές απώλειες – 0,27% και ο S&P –0.16%. Το ευρώ κινείται στο 1.2350 και ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1235 δολ. ανά ουγκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: