Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Για το ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς

Απίστευτες και σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει η δυσώδης υπόθεση του ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, όπου κατά δήλωση του δημάρχου κ. Τσιφή "κάθε απόγευμα γίνεται πάρτι". Με αφορμή την ψήφιση παράτασης που ζήτησε και έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς η εργοληπτική ΗΛΕΚΤΩΡ για τη Β' Φάση του ΧΥΤΑ στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου κατέστη σαφές ότι στην ουσία δεν υφίσταται δημόσιος έλεγχος σε όλη τη διαδικασία αποκομιδής απορριμάτων, στο ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς όπου από 26 Ιουλίου 2010 θα αποτίθενται όλα τα απορρίματα της περιοχής. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να χάνει έσοδα ο Δήμος Λεβαδέων, αλλά το κυριότερο ανευρίσκεται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτες απορρίψεις λυμάτων στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.

Για αυτήν καθαυτήν την παράταση των εργασιών της εργολαβίας του ΧΥΤΑ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Γκιγκέλος αποκάλυψε ότι είναι παράνομη ως απόφαση του Δ.Σ. καθώς δεν αναφέρεται νόμιμος λόγος, από τους συγκεκριμένους και οριζόμενους από το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις δημοπρατήσεις και κατασκευές δημοτικών έργων. Στη βάση αυτή και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Κ. Σωτηρόπουλος ψήφισε αρνητικά και η παράταση στην ΗΛΕΚΤΩΡ πέρασε με ισχνή διαφορά 10-7 με τη θετική ψήφο και της κ. Νίκης Δημακοπούλου.

Τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Γκριτζάπης, που για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που εμφανίζονται στη διαχείριση του ΧΥΤΑ με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Οι καταγγελίες του κ. Γκριτζάπη ήταν για μια ακόμη φορά ανατριχιαστικές καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην απόθεση απορριμάτων και κανείς δεν γνωρίζει που απορρίπτονται βιομηχανικά, τοξικά ή νοσκομειακά απόβλητα τη στιγμή που γύρω τους εξελίσσεται ένα παιχνίδι εκατομμυρίων ευρώ. Στη βάση αυτή και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία όπως διασαφήνισε, διατύπωσε ευθέως ερωτήματα για τον ρόλο των υπαλλήλων στο ΧΥΤΑ και κατέληξε ότι -εφόσον ο δήμαρχος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που εξολοκλήρου του ανήκουν- θα αναγκαστεί να προσφύγει στον εισαγγελέα με μήνυση και αγωγή εναντίον του Τσιφή για να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται σε διττή κατεύθυνση:

Πρώτον οι δήμαρχοι της περιοχής που συνεργάζονται στη ΔΕΠΟΔΑΛ δεν πληρώνουν τα συμπεφωνημένα στον Δήμο Λεβαδέων με αποτέλεσμα να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή η Λιβαδειά. Και δεύτερον η πλήρης καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα που υπονομεύει την υγεία των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
Θα συνεχίσουμε με τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δυσωδία...

Ανώνυμος είπε...

Ποιες ειναι οι ενεργειες του δημαρχου για να σταματησουν τα παρτυ στο ΧΥΤΑ?