Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ελπίδες για το β΄εξάμηνο στο ΧΑ

Το ξεκίνημα της σημερινής διαπραγμάτευσης ήταν πολλά υποσχόμενο. Το άνοιγμα του γενικού δείκτη στις 1,445 μονάδες +0,76% και μετά το άνοιγμα ξεκίνησαν οι επιθετικές αγορές με αποτέλεσμα να κερδίζει ο δείκτης 3,31% στις 1.480 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές απέδιδαν άνω του 6% σε μερικές περιπτώσεις. Τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας της Αμερικής και η αδυναμία εκλογής προέδρου στην Γερμανία προβλημάτισαν το επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα να κλείσει η αγορά με αρνητικό πρόσημο –0,01% στα κρίσιμα επίπεδα των 1.430 μονάδων . . .
Το ανησυχητικό συμπέρασμα από τις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών είναι ότι η αποστροφή ανάληψης κινδύνου έχει κάνει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού αρκετά ευαίσθητη σε κακές ειδήσεις . Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό παράδειγμα της μετοχής της ΔΕΗ η οποία αύριο διανέμει μέρισμα 1 ευρώ ( 0,90 μετά την παρακράτηση φόρου) και έκλεισε στα 11,78 ευρώ ;h -3,28%.
Στην αγορά ομολόγων για δεύτερη ημέρα παρατηρήθηκε πορεία αποκλιμάκωσης στα 10ετή ομόλογα. Τα spread έκλεισαν στις 778 μονάδες βάσης περιορισμένα κατά 11 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 και 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι επιτυχημένη. Τέλος σήμερα ήταν και η τελευταία μέρα πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων από επενδυτικούς οίκους οι οποίοι βάσει καταστατικού έπρεπε να ρευστοποιήσουν λόγω αξιολόγησης των πρώτων.
Από αύριο με την έναρξη του νέου εξαμήνου ίσως αρχίσει να διαφοροποιείται η εικόνα στην χρηματιστηριακή αγορά και εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σαν μια θαρραλέα κίνηση, η οποία θα αλλάξει το κλίμα γύρω από την εικόνα της Ελλάδας . Τέλος με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην ΕΤΕ σχετικά με το έκδηλο ενδιαφέρον από την πλευρά του Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: