Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η διαδρομή του Αριστείδη Τσιπλάκου

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ενα είναι η πρωτοβουλία της ΝΑΒ και του Κλ. Περγαντά να παρουσιάσει το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου δύο βιβλία που αφορούν στον πρώην υπουργό Aριστείδη Τσιπλάκο με εμφανή την πολιτική σκοπιμότητα καθώς φαίνεται ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη το εκλογικό/συγκυριακό άνοιγμα προς την κεντροδεξιά εν όψει της υποψηφιότητας του νομάρχη Βοιωτίας για τη θέση του Περιφερειάρχη .




Ενα δεύτερο είναι ότι αναμφισβήτητα ο Αριστείδης Τσιπλάκος άξιζε αυτή την τιμή.

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος υπήρξε ένας σημαντικός για τα μέτρα της Βοιωτίας πολιτικός, με αναντίλεκτα μεγάλη προσφορά στην πατρίδα. Η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίζεται από δύο σταθερές -που τείνουν να εκλείψουν στην εποχή μας.

Ηταν άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Χωρίς υπερβολή όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στη Βοιωτία και ένα μεγάλο μέρος των αντίστοιχων στην Ελλάδα έχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τη σφραγίδα του τεχνοκράτη και πολιτικού οραματιστή Αριστείδη Τσιπλάκου. Επιπλέον ο Τσιπλάκος δεν έκανε προσωπικές εξυπηρετήσεις σε ψηφοφόρους του, όχι τουλάχιστον στον βαθμό που αυτός ο άθλιος τρόπος του πολιτεύεσθαι επικράτησε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι ο Τσιπλάκος απέχει αρκετά από το υπόδειγμα του βαλκάνιου λαϊκιστή πολιτευτή που καταδυναστεύει την Ελλάδα και πως αυτό το πλήρωσε εκλογικά...

Η "αυτοβιογραφία" του με τον μάλλον φλύαρο τίτλο "Αναδρομή στη Διαδρομή μιας Πορείας" είναι ενδιαφέρουσα, κατατοπιστική και σε μερικά σημεία συγκινητική. Ξεχωρίζουν τα σημεία όπου ο Τσιπλάκος περιγράφει την πρώτη επαφή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω του πρέσβη Μολυβιάτη ενώ οι σελίδες που αναφέρονται στα νεανικά χρόνια του πρώην υπουργού αναδεικνύουν μια άλλη ξεχασμένη, φτωχή αλλά περήφανη και ταλαντούχα Ελλάδα και Λιβαδειά. Το βιβλίο συμπληρώνουν δημοσιεύματα του Τύπου από τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έδωσε ο Αριστείδης Τσιπλάκος, ως γενικός γραμματέας υπουργείου Δημοσίων Εργων και ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, πάντοτε υπό τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς "Δύο περίοδοι ανάπτυξης της Βοιωτίας 1976-1981 και 1990-1993".

Οπως ήδη έχει καταστεί σαφές ο Αριστείδης Τσιπλάκος δεν είχε αγαστές σχέσεις με τη ρητορεία και τον βερμπαλισμό ούτε όσο ήταν μάχιμος πολιτικός, πολύ περισσότερο τώρα.
Από την άποψη αυτή ήταν αναμενόμενο όταν πήρε τελευταίος τον λόγο στην παρουσίαση της Τετάρτης και έχοντας ακούσει από τους άλλους ομιλητές ένα χείμαρρο κολακειών για το πρόσωπό του να ξεκινήσει κάπως έτσι:

"Ελέχθησαν πολλές υπερβολές για το πρόσωπό μου σήμερα. Θεωρώ ότι εγώ έκανα απλώς το καθήκον μου. Λέγονται τέτοιες υπερβολές σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, για κάθε πολιτικό που θα παρουσιάσει ένα βιβλίο του. Μην τα πιστεύετε. Εγώ έχω συναίσθηση για το τι πραγματικά έχω κάνει και οι υπερβολές δεν μου ταιριάζουν".

Αφού ευχαρίστησε τους παρόντες και τους ομιλητές ο κ. Τσιπλάκος τόνισε ότι είναι πραγματικά υπερήφανος για δύο έργα τεράστιας εθνικής σημασίας που συνδέθηκαν με το όνομά του και που ωφέλησαν πολλαπλώς τη Βοιωτία παρότι δεν κατασκευάστηκαν για αυτήν. Πρόκειται για τα έργα του Μόρνου και του Εύηνου που επέλυσαν οριστικά το υδρευτικό πρόβλημα του Λεκανοπεδίου Αττικής "αλλά επέτρεψαν και στη Βοιωτία να μην παρέχει το υδάτινό της δυναμικό για την Αθήνα".

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την μη ολοκλήρωση δύο ακόμη έργων, που ο ίδιος είχε δρομολογήσει μέχρι κεραίας και που θα μετέβαλαν οριστικά τη φυσιογνωμία της Βοιωτίας προς τη θετική πλευρά της ανάπτυξης: πρόκειται για την ολοκληρωτική άρδευση της Κωπαΐδας και το αυτοκινητοδρόμιο. Και μπορεί να μην είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση αλλά όπως περιέγραψε τα γεγονότα ο κ. Τσιπλάκος είναι φανερό ότι συντελέστηκε έγκλημα σε βάρος της Βοιωτίας, κυρίως στα θέματα του αυτοκινητοδρομίου (όπως πολλές φορές έχει αναλύσει η viotia), ένα έγκλημα που δεν κατάφερε να καλύψει η αμήχανη παρέμβαση του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχου Περγαντά.

Για την προσφορά του κ. Τσιπλάκου στη Βοιωτία μίλησαν ακόμη ο κ. Περγαντάς, ο κ. Τσούρας, ο Αρ. Ρούσσαρης, ο Γ. Κωσταγιάννης ενώ εντύπωση προκάλεσε ο μεστός λόγος του τέως αντιπροέδρου της Βουλής κ. Π. Κρητικού, ο οποίος παρά την διαφορετική κομματική τοποθέτηση έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου πρώην υπουργού. Ολοι αναφέρθηκαν επίσης στη σημαντική συνεισφορά της κ. Κατίνας Τσιπλάκου. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή...

Παρέστησαν πολιτικοί φίλοι, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί αλλά και απλοί νεοδημοκράτες -συμμαχητές του Αριστείδη Τσιπλάκου στην 30χρονη συναρπαστική πολιτική πορεία του, που ομολογουμένως σημάδεψε τη Βοιωτία αλλά και την Ελλάδα.

ΥΓ: Η "αυτοβιογραφία" του Αριστείδη Τσιπλάκου, που εύστοχα χαρακτηρίστηκε χρήσιμο βιβλίο για τους ιστορικούς ερευνητές, παρουσιάστηκε στις αρχές του 2010 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: