Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

On line δημοπρασίες Ι.Χ. από τις τράπεζες

Μεγάλα τα προβλήματα στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, καθώς λόγω κρίσης δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ απειλούνται ακόμη περισσότερες. Την ίδια στιγμή, στις προθήκες τους στοιβάζονται απούλητα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, παρά τις χαμηλές τιμές πώλησής τους. Αλλά και στις μάντρες των τραπεζών παραμένουν αδιάθετα εκατοντάδες Ι.Χ., αφού οι έμποροι λόγω έλλειψης ρευστού αδυνατούν να αγοράσουν τα κατασχεμένα αυτοκίνητα.

Ετσι οι τράπεζες ετοιμάζουν οn line δημοπρασίες υπό προϋποθέσεις και για ιδιώτες καταναλωτές. Αντιδρούν όμως οι έμποροι, οι οποίοι απειλούν πως θα τις μηνύσουν για αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών καταναλωτών στις εκποιήσεις θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αγορά των καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. O υπερβολικός αριθμός των κατασχεμένων αυτοκινήτων, ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει, αλλά και η μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων εμπόρων στις εκποιήσεις οχημάτων προβληματίζει έντονα τον τελευταίο καιρό τα στελέχη των τραπεζών, τα οποία αναζητούν λύσεις.

H μόνη, ωστόσο, διέξοδος που εξετάζουν αυτή τη στιγμή αφορά το Διαδίκτυο και τις on line δημοπρασίες και σε ιδιώτες καταναλωτές, ενέργεια που εκτιμάται πως θα αποσυμφορήσει τις μάντρες των τραπεζών. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο περισσότερα από 3.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα εκποιήθηκαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατασχέσεις οχημάτων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από τις τράπεζες τόσο σε εμπόρους αυτοκινήτων όσο και σε ιδιώτες καταναλωτές.

Οι τιμές των πάνω από 2000 κυβικά μεταχειρισμένων Ι.Χ. είναι εξευτελιστικές. Για παράδειγμα, Ferrari του 2007 βγήκε σε πλειστηριασμό πριν από μέρες με τιμή εκκίνησης 50.000 ευρώ, ενώ Jeep Cherokee 3.7 του 2007 βγήκε στη δημοπρασία με τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ. Οι καταναλωτές προτιμούν τα χαμηλού κυβισμού Ι.Χ. (1200-1400 κ.έ.), τα οποία έχουν καλή τιμή μεταπώλησης και φυσικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: