Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στην κορυφή των πανεπιστημίων το Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ δύο ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται στη λίστα.
Οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις της Ακαδημαϊκής Ταξινόμησης των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010, που δημοσιεύεται από το 2003, ενώ ακόμα 54 φιγουράρουν στις 100 πρώτες θέσεις.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 221η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην 85η σε ευρωπαϊκό, ενώ σύμφωνα με την ARWU είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με δεύτερο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αλλωστε το Αριστοτέλειο καταλαμβάνει την 124η θέση στην κατατάξη με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την 301η θέση παγκοσμίως.
Μαζί με το Χάρβαρντ στις πρώτες 10 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, το MIT, το Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Κολούμπια, τα πανεπιστήμια του Σικάγου και της Οξφόρδης.
Η ARWU χρησιμοποιεί έξι δείκτες για να κατατάξει τα πανεπιστήμια -ανάμεσά τους ο αριθμός των αποφοίτων και καθηγητών τους που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, ο αριθμός σημαντικών ερευνητών που διδάσκουν σε αυτά, ο αριθμός των άρθρων που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές των πανεπιστημίων και έχουν αναφερθεί σε μεγάλες εφημερίδες και η απόδοση των φοιτητών τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: