Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ενα συγκινητικό Ημερολόγιο από το Μέτωπο και μια φωτογραφία που αναζητεί τρία πρόσωπα.

Γράφει ο Βοιωτός 
Πιστέψτε με. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με το Επος του '40 που μπορούν να με συγκινήσουν. Εχω διαβάσει αρκετά κι έχω ακούσει άλλα τόσα, όπως οι περισσότεροι εξ υμών άλλωστε, τα περισσότερα συγκινητικά. Εχω θαυμάσει τις αντοχές του ανθρώπου αλλά και τα ανδραγαθήματα των Ελλήνων, έχω συμπονέσει τους ηττημένους και σε μερικές περιπτώσεις τους νικητές.

Εχω αμφισβητήσει, όπως είναι του συρμού τελευταία, τη σκοπιμότητα του μεγάλου εκείνου πολέμου. Και έχω επιστρέψει με την ταπεινότητα του απλού αναγνώστη ξανά στις πρωτογενείς μαρτυρίες και στις λεπτομέρειες που συνθέτουν -ψηφίδες αυτές- έναν πίνακα με τόσα πρόσωπα όσα η ίδια η ιστορία βάφει με τα ανεξίτηλα χρώματα της μνήμης. Νόμιζα όμως ότι δεν θα ξαναβρώ την αθώα ματιά των 18 χρόνων, που όλα τα διαβάζει, όλα τα πιστεύει, όλα τα θαυμάζει. Πριν από λίγο καιρό επέστη η ώρα να αναθεωρήσω...
Δείτε τη συνέχεια

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό κείμενο ανάλογο ενός αδούλωτου καταπληκτικού λαού που δεν γονάτισε όταν όλη η Ευρώπη που μας... κάνει μαθήματα σήμερα είχε προσκυνήσει τον Άξονα. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

βοιωτός είπε...

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Άμα ακούω τέτοιες μεγάλες για τον ελληνισμό μέρες τα μηνύματα των πολιτικών στην τηλεόραση μου ρχεται να την σπάσω...
γιατί εκείνοι έκαναν το χρέος τους μια χούφτα άνθρωποι,
ενώ οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν έκαναν γι αυτήν τη χώρα ούτε το απλό και αυτονόητο! Κατώτεροι των περιστάσεων
Καλημέρα και χρόνια πολλά

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 12.17 μμ
Τότε ηγεσία και λαός ήταν ψυχωμένοι και είπαν ΟΧΙ
σήμερα λοβοτομημένοι λένε ΝΑΙ σε όλα .
Τότε ήταν το Γ΄Ράιχ, σήμερα η Νέα τάξη των τραπεζιτών, των πολυθεθνικών και της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Σήμερα ο πόλεμος είναι πιο ύπουλος και πιο επικίνδυνος και οι ευρωπαίοι πολίτες μαζί κι εμείς καλούνται να πουν ένα νέο ΟΧΙ πιο αποφασιστικό στις δυνάμεις αυτές που θέλουν να πολτοποιήσουν τους λαούς.
Γι αυτούς δεν υπάρχουν έθνη , πατρίδες, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, ιστορία και πολιτισμοί.
Προωθούν την ισοπέδωση την γενικευμένη σύγχυση , το χάος.
Θα τους το επιτρέψουμε;

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 12.17
μάλλον μπερδεύτηκες. Αυτοί που λες οι μια χούφτα άνθρωποι που έκαναν το χρέος τους, δεν ήταν πολιτικοί.
Μήπως θέλεις να πεις κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ.ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ,ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ Η ΒΡΟΧΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ.ΤΟΣΟΣ ΚΟΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΣΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΠΡΑΞΑΝ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ......

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ,ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ,ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΡΩΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΟΥΣ.ΤΟΣΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ.....ΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

1.26
δεν ξέρω κανέναν λαό που να πολεμάει από μόνος του. Όταν οι ηγέτες του συνθηκολογούν (πχ. στη Νορβηγία στον Β΄παγκόσμιο) ακολουθεί και ο λαός.
Εδώ το 1940 όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση είπαν ΟΧΙ στην ιταλική προέλαση και ο ελληνικός λαός ακολούθησε και έγραψε με χρυσά γράμματα το έπος του '40. Εκείνοι έκαναν το χρέος τους τότε συνομιλώντας με την ιστορία, οι σύγχρονοι πολιτικοί έκαναν και κάνουν αυτό που πρέπει για τη χώρα στα δικά τους μέτρα και στις δικές τους προκλήσεις; Και μάλιστα σε πολύ πιο εύκολες συνθήκες; Κι αν το έκαναν πως φτάσαμε ως εδώ; Τους διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα .

Μέτοικος είπε...

@ 3:04 μμ
Σύμφωνα με τη λογική αυτή δεν θα υπήρχε αντίσταση, όχι μόνο στη Νορβηγία (μάλλον αγνοεί την ύπαρξή της ο σχολιαστής), αλλά ούτε και στην Ελλάδα ή τη Γαλλία πχ.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο σχολιαστής μέτοικος μιλάει για την εκ των υστέρων αντίσταση και ενώ είχαν ανοίξει τις πόρτες στον Χίτλερ πχ. Νορβηγία.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΟΑΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝΩ ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ '40 ΤΕΛΙΚΑ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 220 ΔΙΣΤΟΜΙΤΕΣ. ΚΡΙΜΑ...

Ανώνυμος είπε...

..."Τώρα με την ίδιαν απόλυτον βεβαιότητα σας λέγω ότι θα τσακίσωμεν τα πλευρά της Ελλάδος. Εις δύο εις τρεις εις δώδεκα μήνας, αδιάφορον. Ο πόλεμος μόλις άρχισεν. Έχομεν μέσα και άνδρας δια να εξουθενώσωμεν κάθε ελληνικήν αντίστασιν. Η Αγγλική βοήθεια δεν θα δυνηθή να εμποδίση την πραγμάτωσιν της σταθεράς αυτής αποφάσεως, ούτε να σώση τους Έλληνας από την καταστροφήν που ηθέλησαν και που αποδείχθηκαν άξιοι να υποστούν. Το να σκεφθή κανείς διαφορετικά ή να αμφιβάλλη σημαίνει ότι δεν με γνωρίζει. Άπαξ ξεκινήσω δεν σταματώ πλέον μέχρι τέλους..."

Αυτά μεταξύ άλλων είπε ο Μπ. Μουσολίνι στις 18/11/1940. Την απάντησή μας την πήρε στα πεδία των μαχών.