Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Εφυγε ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο οποίος είχε πρωτόδικα καταδικαστεί για υπόθεση υπεξαίρεσης από το Πανεπιστήμιο. 
Ο πρώην πρύτανης ηλικίας 55 ετών, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχασε τη μάχη με τη ζωή λίγο πριν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.


Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26.10.1955. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, επιστημολογία στη Φλωρεντία και στη Σορβόνη του Παρισιού. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής το Πανεπιστήμιο Πειραιά ενώ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο καθώς και πρύτανης. Χρημάτισε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Θεωρία και Kοινωνία" ενώ άρθρα του φιλοξενούνταν συχνά στον Τύπο.


Το 2007 καταδικάστηκε για την υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης στο Πάντειο ύψους 8 εκ. ευρώ. Ο πρώην πρύτανης και ο αντιπρύτανης Π. Γετίμης είχαν οδηγηθεί στη φυλακή καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απάτη, υπεξαίρεση και ψευδείς βεβαιώσεις. Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια και ο κ. Γετίμης σε 16 χρόνια. Σε 14 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πρύτανης του Παντείου Δ. Κώνστας.


Την Παρασκευή, αναβλήθηκε στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω της κατάστασης της υγείας του. 

5 σχόλια:

ροζαλια είπε...

ματαιοτης, ματαιοτητων. καλο του ταξιδι. ηταν καποτε φιλος σου;

Ανώνυμος είπε...

Όπως έχουν φύγει πολλοί άλλοι...

Ανώνυμος είπε...

να μη κρλίνουμε ινα μη κριθούμε??

Μέτοικος είπε...

Ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας.

Αλλά αξίζει να ξαναθυμηθούμε, όχι πόσο ελαφρά τη καρδία η ελληνική δικαιοσύνη του επέβαλε πρωτόδικα πρωτοφανούς σκληρότητας ποινή, αλλά πόσο πολύ επιδίωξε να τον δει να αφήνει την τελευταία του πνοή στη φυλακή αφού χρειάστηκαν τρεις αιτήσεις αποφυλάκισης, μια απεργία πείνας κι ένα κύμα συμπαράστασης για να του δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο και ενώπιον του εφετείου - κάτι που ο θάνατος τελικά του στέρησε - μια αυστηρότητα που δεν γνώρισαν πολλοί άλλοι μεγαλόσχημοι, καταδικασθέντες και για σημαντικότερα αδικήματα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεδικαίωτε??? Δικαιώθηκε ο Εφιάλτης? Δικαιώθηκε ο ΠηλιοΓούσης? Δικαιώθηκε ο Τσολάκογλου? ή δικαιώθηκαν οι νεκροί πλέον καταχραστές του Δημοσίου και τότε ιδιοκτήτες της Εμπορικής Τράπεζας?