Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Για τις μετακινήσεις των αθλητικών σχολείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αντίδραση Αυγενάκη για την κατάργηση μετακίνησης των μαθητών των
Αθλητικών Σχολείων της χώρας
Οι γονείς καλούνται να πληρώνουν τα έξοδα μετά το «τελισίγραφο» του Υπουργείου
«Τελεσίγραφο» απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους γονείς των μαθητών αθλητικών σχολείων, σύμφωνα με το οποίο τους καλεί έως τις 19 Νοεμβρίου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τα παιδιά τους τη φοίτηση στα Αθλητικά σχολεία της χώρας, καθώς διεκόπη η κάλυψη της δαπάνης για την μετακίνηση των μαθητών. Το γεγονός προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, που κάλεσε την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μετακινήσεις με μισθωμένα λεωφορεία των μαθητών των Αθλητικών Σχολείων της χώρας, από και προς τα σχολεία τους και τους χώρους προπονήσεων έχουν διακοπεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία μέγιστων προβλημάτων τόσο στα ίδια τα παιδιά (μαθητές και αθλητές ταυτόχρονα) όσο και στις οικογένειες τους».
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί βέβαιο ότι «μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγραφή των παιδιών στα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης αποτελεί για τους γονείς και η ύπαρξη μισθωμένων λεωφορείων για τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολεία τους και τους χώρους προπονήσεων». Υπογραμμίζει ότι «οι μαθητές των τμημάτων αθλητικής διευκόλυνσης είναι ταυτόχρονα και αθλητές που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένη διαδικασία και αθλητικές δοκιμές και προσπαθούν με μεγάλο κόπο να αντεπεξέλθουν τόσο στις μαθητικές όσο και τις αυξημένες αθλητικές τους υποχρεώσεις». Σημειώνει δε ότι «οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν σε διαφορετική περιοχή ή και Δήμο από αυτή του Σχολείου και των χώρων προπονήσεων γεγονός που επιβάλλει τη χρήση δύο και τριών διαφορετικών συγκοινωνιών για τις μετακινήσεις τους από και προς αυτό, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο και οδηγεί τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς κυριολεκτικά σε αδιέξοδο και απόγνωση».

Παρά ταύτα, τονίζει ότι «το Υπουργείο Παιδείας, όπως διατυπώνεται σε σχετικό έγγραφο που απεστάλη προς όλες τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, αποφάσισε την περικοπή της δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών που φοιτούν στα αθλητικά γυμνάσια και λύκεια της χώρας». Προσθέτει ότι «σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο απεστάλη με τη μορφή του κατεπείγοντος, οι οικογένειες των μαθητών που φοιτούν σε αθλητικά σχολικά ιδρύματα (ΤΑΔ – ΕΤΑΔ) καλούνται το αργότερο μέχρι τις 19 Νοεμβρίου να αποφασίσουν, με υπεύθυνη δήλωση, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τα παιδιά τους κανονικά τη φοίτησή τους στα σχολεία αυτά, καλύπτοντας τις δαπάνες μετακίνησης από μόνοι τους, ή να τα μετεγγράψουν σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα». Επιπλέον, τονίζει ότι «το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς των μαθητών, καθώς πλήττεται άμεσα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ενώ αδυνατούν να καλύψουν ιδίοις πόροις τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών τους από και προς τα σχολεία».

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης ζητά από την κα. Διαμαντοπούλου να προβεί «σε αναθεώρηση της απόφασης για την περικοπή της δαπάνης που αφορά στη μεταφορά των μαθητών των αθλητικών γυμνασίων και λυκείων της χώρας, δεδομένου ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία αυτά», ενώ ερωτά εάν έχει «εξετάσει πριν τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ότι οι πλειονότητα των γονέων αδυνατούν να καλύψουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό τα έξοδα για τη μετακίνηση των παιδιών τους στα αθλητικά σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: