Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση της ΔΕΠΟΔΑΛ στην Περιφέρεια Στερεάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Σε απάντηση των επιστολών σας με αριθ. πρωτ. 8475/10.12.2010 και 103518/12438/22-10-2010 με κοινό θέμα : Άμεση Παύση Λειτουργίας και αποκατάστασης ΧΑΔΑ στους Δήμους της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας – Εκτέλεση Απόφασης ΔΕΚ στην υπόθεση C-502/03, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:

Το Δ.Σ του Φο.Δ.Σ.Α της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Βοιωτίας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα να μην γίνουν δεκτά στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς τα αστικά απορρίμματα των Δήμων που αναφέρονται στην επιστολή σας για τους παρακάτω λόγους.

- Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και η χωρόθετηση αλλά και η λειτουργία των έργων προβλέπεται στον ΠΕΣΔΑ (απόφαση 6972/22.12.20050), ο οποίος μέχρι σήμερα από όσο γνωρίζουμε, εξακολουθεί να ισχύει.

- Στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, ο οποίος συγχρηματοδοτόθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε προβλέπεται η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Βοιωτίας.

- Η δημοσιονομική ολοκλήρωση του έργου και κατ΄ επέκταση η οριστική παράδοση & παραλαβή του, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί .

- Επιπλέον η περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς προβλέπει την εξυπηρέτηση των Δήμων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Βοιωτίας και μόνο (7 Δήμοι & 2 Κοινότητες σήμερα και 3 Καλλικρατικοί Δήμοι από την 1η Ιανουαρίου 2011).

Για το μείζον θέμα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ στην χώρα μας & των επαπειλούμενων προστίμων από την Ε.Ε, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής.

- Η ευθύνη για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και η κατασκευή έργων διαχείρισης των ΑΣΑ είναι ευθύνη των Ο.Τ.Α οι οποίοι συμμετέχουν στις Διαχειριστικές Ενότητες, όπως αυτές προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ.

- Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των ΑΣΑ και η ευθύνη παρακολούθησης του ΠΕΣΔΑ ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

- Η αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ είναι ευθύνη των Δήμων, εφόσον η Πολιτεία συνδράμει στην χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

- Η πρόσφατη 5η κατά σειρά επιστολή της Ε.Ε για το άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ καθώς και οι προηγούμενες είναι γνωστές στην Περιφέρεια μας, χωρίς να έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.

Αντιθέτως οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από το σύνολο των Φο.Δ.Σ.Α στις 23 Ιουλίου 2010, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ΑΣΑ στην Περιφέρειά μας και το κλείσιμο του συνόλου των ΧΑΔΑ, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έτυχαν έμπρακτης αποδοχής.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα για την επίλυση τόσο σοβαρών περιβαλλοντικών ζητημάτων απαιτούν αφενός την ορθή ενημέρωση & σωστή οργάνωση και αφετέρου την κοινωνική αποδοχή, η οποία δυστυχώς όταν δίνεται δεν αξιοποιείται από τους έχοντες την ευθύνη.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Λ
ΤΣΙΦΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: