Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε σήμερα στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου καραμανλή στην Θεσσαλονίκη. Ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο χώρο του ανδριάντα καταχειροκροτούμενος και στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων:

«Ως Εθνάρχης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένωσε τη χώρα στις δύσκολες στιγμές της Μεταπολίτευσης. Μετά από την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και, ουσιαστικά μόνος του, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κερδίζοντας έτσι την εκτίμηση όλων των Ελλήνων πέρα και πάνω από κόμματα.
Ως σύμβολο σήμερα, εμπνέει όλο τον Ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα, όμως, εμείς, η Παράταξη που εκείνος ίδρυσε, τιμούμε τις παρακαταθήκες του και διδασκόμαστε από έργο του.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην πολυκύμαντη διαδρομή του, ταυτίστηκε με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τη θεμελίωση των Κοινοβουλευτικών θεσμών και με κάτι ακόμα που τόσο πολύ νοσταλγούμε: Τη δωρική προσωπικότητα.
Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο.
Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη «πολιτική ορθότητα». Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς του λαϊκισμού…
Ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος της επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν»…Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά Αριστοτελικός στην σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της Ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας»

Παρόντες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (εκπρόσωπος της κυβέρνησης), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή Αχιλλέας Καραμανλής, ο Μιχάλης Λιάπης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι πρώην δήμαρχοι Σωτήρης Κούβελας, Ντίνος Κοσμόπουλος και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
Στις απουσίες καταγράφονται εκείνη του μητροπολίτη Άνθιμου, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη (εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Άγγελο Κολοκοτρώνη) και της Ντόρα Μπακογιάννη (εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κιλτίδη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: