Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Φτωχαίνει τους αγρότες της Βοιωτίας το Ν/Σ Μπιρμπίλη, λέει ο Καράμπελας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Καράμπελας
Θέμα: άλλη μια πολιτική αυθαιρεσία της κας. Μπιρμπίλη;
Κατά πληροφορίες, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη, ενδέχεται να καταργηθεί ο νόμος Μπασιάκου που έλυσε το χρονίζον πρόβλημα της απαγόρευσης της δόμησης σε περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας που βρίσκονται εκατέρωθεν των Εθνικών Οδών. Ο νόμος Μπασιάκου έδωσε αξία στις περιουσίες των αγροτών και κίνητρα για επενδύσεις κοντά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν, τεράστιες εκτάσεις γης που σε συντριπτικό ποσοστό ανήκουν σε οικογένειες αγροτών, χάνουν «εν μία νυκτί» την αξία τους και ευκαιρίες για επενδύσεις εξαφανίζονται.

Ο νομός Βοιωτίας είναι από τους νομούς που θίγονται περισσότερο από την εξέλιξη αυτή.
Καλούνται:
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς
Οι Βουλευτές Βοιωτίας
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στερεάς
Οι Δήμαρχοι Βοιωτίας
Η Ν.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βοιωτίας
Α) Να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες.
Β) Να λάβουν θέση εγκαίρως πριν την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου.
Γ) Να απαντήσουν στο αν θεωρούν χαρακτηριστικό σοβαρού κράτους την αλλαγή των νόμων που αφορούν στις χρήσεις της γης κάθε 3-4 χρόνια.
Υπενθυμίζω ότι πριν λίγες μέρες, με αντίδραση βουλευτών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απετράπη η αύξηση της αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές από 4 σε 10 στρέμματα.

5 σχόλια:

Μέτοικος είπε...

Μάλλον ως ...μέτοικος μερικά πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω.
(1) Πώς γίνεται ένα νόμος περί τα οικιστικά να φτωχαίνει αγρότες; Το χτίσιμο εντάσσεται στην αγροτική παραγωγή;
(2) Πώς απαξιώνεται γη υψηλής παραγωγικότητας όταν απαγορεύεται η δόμηση σ' αυτήν; Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει (δηλ. ότι χτίζοντας σε γη υψηλής παραγωγικότητας τότε είναι που την απαξιώνουμε).
(3) Άλλη μορφή επένδυσης από την οικοδόμηση δεν γνωρίζουν ο κ. Καράμπελας κι οι βοιωτοί αγρότες;
(4) Σίγουρα η ανά τετραετία αλλαγή θεσμικού καθεστώτος δεν είναι χαρακτηριστικό σοβαρού κράτους. Η παγκόσμιας πρωτοτυπίας "εκτός σχεδίου δόμηση" τι είδους κράτους είναι χαρακτηριστικό;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
παρότι δεν συμφωνεί με τη θεωρία έχει ιστορικά διαφανεί ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη έχει ως ατμομηχανή την οικοδομή.
Δυστυχώς (με τους πολιτικούς που κυβέρνησαν) ο μόνος πλούτος που υπάρχει στη χώρα είναι η οικοδομή και η δραστηριότητα γύρω από την οικοδομή.
Το να εθελοτυφλούμε και να αναμένουμε από μια χρεοκοπημένη χώρα υγιή ανάπτυξη από την αποταμίευση ή από τη βιομηχανία είναι ουτοπία.

Μέτοικος είπε...

Μέρος της κακοδαιμονίας της χώρας, Βοιωτέ, είναι η πολιτική επιλογή να γίνει η οικοδομή "ατμομηχανή" της ανάπτυξης. Τονίζω το "πολιτική επιλογή" γιατί αυτό ήταν, δεν προέκυψε "αυθόρμητα" ως ατμομηχανή της ανάπτυξης η οικοδομή, όπως δεν συνέβη πουθενά στο κόσμο, εκτός από τα τελευταία χρόνια με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια περί το real estate με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η οικοδομή πέθανε! Οριστικά και αμετάκλητα. Κι όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο. Δεν εννοώ φυσικά ότι θα πάψουν να χτίζονται σπίτια. Εννοώ ότι η οικοδομή δεν μπορεί πια να είναι ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός. Αυτή είναι η εθελοτυφλία, να νομίζεις ότι εν έτει 2011 η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα με όχημα την οικοδομή.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μέτοικε οι απορίες σου είναι ρητορικές; Δηλαδή είναι δύσκολο να καταλάβεις πως χάνεται η αξία ενός αγροτεμαχίου όταν αυτό παύει να είναι οικοδομήσιμο; Αυτό που θα έπρεπε ίσως να καυτηριάσεις είναι πως είναι δυνατόν να καταργεί στην ουσία την εκτός σχεδίου δόμηση (εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης) χωρίς πρώτα να έχει θεσμοθετήσει χρήσεις γης... ΒΙ.ΠΕ κτλ. Η κ. υπουργός έχει δείξει με τη συμπεριφορά της ότι μάλλον είναι άσχετη με τα πολεοδομικά θέματα. Πρόσφατα παραδείγματα το αλλαλούμ που δημιούργησε με τις περιοχές NATURA και ακόμη περισσότερο το μπάχαλο με το ν. 3851/10 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αν χρειαστεί μπορώ να σου το αναλύσω... Φιλικά.

Μέτοικος είπε...

Ανώνυμε,

Όταν παύει να είναι οικοδομήσιμο ένα αγροτεμάχιο, η αξία του χάνεται γι' αυτόν που θέλει να οικοδομήσει. Χάνεται η αξία του ως οικοπέδου, η αξία του ως αγροτεμαχίου δεν χάνεται. Τώρα αν όλοι θέλουμε να βλέπουμε κάθε κομμάτι γης σαν οικόπεδο είναι άλλο θέμα.

Αλλά είναι ενδιαφέρον και ενδεικτικό συνάμα ότι την "ασχετοσύνη" της υπουργού περί τα πολεοδομικά την εξάγεις από το νομοσχέδιο που ήθελε να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές NATURA (ο Ν.3851/10 είναι άσχετος με τα πολεοδομικά). Προφανώς, αν επέτρεπε την άνευ όρων δόμηση οπουδήποτε θα ήταν "ειδήμων", ε;

Απορώ πώς ζητάς από την υπουργό να οριοθετήσει (γιατί οι έννοιες αυτές είναι προ πολλού θεσμοθετημένες) χρήσεις γης, ΒΙΠΕ κ.λπ. πριν περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Οι περιορισμοί που τίθενται δεν είναι τίποτε το διαφορετικό από οριοθέτηση χρήσεων γης.