Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αύριο οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
· Παρά τις σκόπιμες διαρροές περί δανείων και χορήγησης ομολόγου από το Δημόσιο στο ΤΠΔΥ( εφάπαξ) , για να «αποσυμφορηθεί» το ταμείο πρόνοιας από χιλιάδες εργαζόμενους που δε βλέπουν εφάπαξ, η αλήθεια έχει ως εξής:

· Το συντονιστικό των συνταξιούχων εκπαιδευτικών επισκέφθηκε τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ταμείου πρόνοιας και προέκυψαν τα εξής:

· Τα περί δανείων τα πληροφορείται η διοίκηση του ταμείου από τον τύπο. Καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει. Οι διαρροές στον τύπο είναι σκόπιμες και ίσως να έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους δικαιούχους από αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.

· Το ταμείο δεν έχει χρήματα . Πληρώνει κάθε μήνα εφάπαξ σε 500 δικαιούχους περίπου από τις εισφορές των εν ενεργεία Δ.Υ. Ο αριθμός αυτός θα μειώνεται, επειδή συνταξιοδοτούνται, χωρίς να γίνονται προσλήψεις. Υπάρχουν 38.000 συνταξιούχοι που είναι στην αναμονή για εφάπαξ. Οι συνάδελφοι που έφυγαν από την υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2010 και βλέπουν το εφάπαξ να απομακρύνεται δεν μπορούν να ελπίζουν, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική. Η κατάσταση θα επιδεινώνεται, αν δεν αναγκάσουμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

· Η μνημονιακή πολιτική οδηγεί σε χρεοκοπία τα ταμεία μας. Η μείωση των εισφορών από την «κατάργηση» των διορισμών θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη μείωση και των επικουρικών συντάξεων. Οι «πληροφορίες» στον τύπο που διοχετεύονται για μείωση των επικουρικών συντάξεων δεν είναι τυχαίες. Μας προετοιμάζουν «σαν έτοιμοι από καιρό» να δεχτούμε το «αναπόφευκτο»

· Κάποιοι έχουν ευθύνη που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ είναι δικά μας χρήματα. Το κράτος με τις διορισμένες διοικήσεις του είναι υπεύθυνο για το πλιάτσικο που έγινε. Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι. Έπρεπε να ενημερώνουν , να καταγγέλλουν κάθε φορά για αποφάσεις που ήταν σε βάρος μας.

· Από την ενημέρωση που είχαμε, το ταμείο πρόνοιας επιβαρύνθηκε από χαριστικές αναδρομικές αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, από αναδρομικά εφάπαξ δικαστικών, από την υποχρεωτική κατάθεση των χρημάτων μας στην Τ.Ε χωρίς τόκο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τη σχέση του ταμείου με την «επενδυτική του πολιτική» (χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα). Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τις ευθύνες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων μας και ιδιαίτερα της ΑΔΕΔΥ για όλα αυτά τα χρόνια για τη στάση που κράτησαν και για τη μη ενημέρωση.

· Μετά από επίσκεψη στο Γενικό λογιστήριο( τμήμα συντάξεων) υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση συντάξεων στο τμήμα που χορηγεί συντάξεις στους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι συνάδελφοι που έφυγαν από την υπηρεσία τον Οκτώβριο. Στο τμήμα υπηρετούν 6 υπάλληλοι που δεν επαρκούν για τη διεκπεραίωση των συντάξεων. Καλούνται ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να απαιτήσουν τη στελέχωση του τμήματος με επιπλέον προσωπικό. Είναι απαράδεκτο να περιμένουν συνάδελφοι 8 μήνες για να πληρωθούν.

· Στα επικουρικά ταμεία η κατάσταση είναι δραματική. Το ΜΤΠΥ ο χρόνος αναμονής είναι 2 χρόνια και επικαλείται έλλειψη χρημάτων. Στο ΤΕΑΔΥ περιμένουν 40.000 συνταξιούχοι τη χορήγηση του μερίσματος και δεν υπάρχει προσωπικό για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

· Ο ΟΠΑΔ δε χορηγεί φάρμακα. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

· Συνάδελφοι, χωρίς οργάνωση, κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις. Είναι στο χέρι μας να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις που έχει. ΑΔΕΔΥ,ΟΛΜΕ,ΔΟΕ να κινητοποιηθούν. Η κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο.
Δευτέρα 16/5, ώρα 19.00, στην ΟΛΜΕ, καλούνται οι συνάδελφοι σε σύσκεψη.
Θέματα: Ενημέρωση, καταστατικό. Από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή
• Τάσος Σταυρόπουλος,210-6444768,6944-554161, tasstavro@ath.forthnet.gr
• Δήμητρα Παλαπάνη, 6946- 652837, dimpalapa@hotmail.com
• Ιωάννα Εγγλέζου, 210-5446432, 6972-671592, joanegl@hotmail.com
• Ροζίτα Σουραή, 6977-350521, rosai@pathfinder.gr
• Πόπη Μαζοκόπου, 210-2019567, 6976-777815
• Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, 6984-612185, takgiannak@hotmail.com
• Σταύρος Κωστόπουλος, 6944-711798, skostopls@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: