Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οχι τι θα πουν αλλά τι θα κάνουν οι αιρετοί για το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Γράφει ο Βοιωτός
Χτισμένο στη θέση εκείνου που στα παιδικά μου χρόνια ονομάζαμε "Στρατώνα", το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, βόρεια της βοιωτικής πρωτεύουσας. Προσχωρώντας σε μια τολμηρή μετανεωτερική ερμηνεία θεωρώ ότι το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς επιτελεί τον ίδιο περίπου ρόλο, αποτελεί στις αρχές του 21ου αιώνα το συμβολικό ισοδύναμο του Στρατοπέδου:
Οπως το Στρατόπεδο είχε σκοπό να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες την εποχή που η αγροτική/αναπτυσσόμενη ελληνική κοινωνία μετασχηματιζόταν ταχύτατα σε βιομηχανική/ανεπτυγμένη χώρα ακριβώς στα όρια των δύο μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, έτσι το Νοσοκομείο παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας στην καταναλωτική/μεταβιομηχανική ελληνική κοινωνία, μια βεβαιότητα άμεσης περίθαλψης από τα αναπόφευκτα δεινά της τρυφής και της ευμάρειας, κυρίως όσον αφορά το επείγον, το απροσδόκητο, το "ατύχημα" (διότι, για τα χρόνια και σοβαρά πλην όχι επείγοντα, οι περισσότεροι στο μέτρο που έχουν τη δυνατότητα προτιμούν την πρωτεύουσα).

Από μια άλλη οπτική γωνία, εκείνοι που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και η πορεία του -mutatis mutandis- θυμίζουν ή μοιάζουν με την πολύπαθη Ελληνική Δημοκρατία: εγγενείς και επίκτητες δυσλειτουργίες άπό την ίδρυσή του, παθογένειες και ανεπαρκής σχεδιασμός, ισχυρός συντεχνιακός συνδικαλισμός, λάθος προτεραιότητες, σκάνδαλα, τραυματιοφορείς που έγιναν διοικητικοί, αλλά και ιατρικό προσωπικό που επιτελεί με αίσθηση καθήκοντος και αυταπάρνηση το λειτούργημά του συνθέτουν ένα αμφίσημο σκηνικό, έναν αντιφατικό, όπως όλη η ελληνική διοίκηση, οργανισμό.  Η οικονομική κρίση έρχεται ως καταλύτης και εδώ να αποκαλύψει τα ελλείμματα και να ανατρέψει την αυταρέσκεια της "δημόσιας υγείας".

Δεν είναι στις προθέσεις μου να εναντιωθώ στην ομόθυμη κατακραυγή -από εκλεκτούς επιστήμονες, τοπικές αρχές και φορείς- που προκαλεί στη Λιβαδειά η διαρροή της εισήγησης Λιαρόπουλου, η οποία προβλέπει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς. Συμφωνώ ότι το Νοσοκομείο στη βοιωτική πρωτεύουσα πρέπει να αναβαθμιστεί παρότι κρατώ καλά στο μυαλό μου ότι ευαίσθητος χώρος της υγείας αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης κάθε είδους λαϊκισμού καθώς αποτελεί το γεωμετρικό τόπο όπου διακυβεύεται το ύψιστο αγαθό, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Από την άποψη αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική η πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων για την έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αποτροπή της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Λιβαδειάς το απόγευμα της Δευτέρας με την παρουσία -όπως ελπίζεται- όλων των πολιτικών εκπροσώπων και των θεσμικών φορέων  του νομού.

Ομως για να μην εκφυλιστεί το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια διαδικασία δημοσίων σχέσεων οι αιρετοί εκπρόσωποι, πολιτικοί και θεσμικοί οφείλουν να δώσουν απάντηση στο τι θα πράξουν εφόσον η γνώμη τους δεν εισακουστεί και όχι να προβούν στις συνήθεις αρειμάνιες δηλώσεις "αντίστασης" και μετά -ήσυχοι ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους- να τραπούν προς τις ταβέρνες της Λιβαδειάς.

Δύο περιπτώσεις υπάρχουν.
Στην πρώτη και ιδανική ο υπουργός Υγείας λαμβάνει το εκκωφαντικό μήνυμα της ενωμένης Βοιωτίας και απορρίπτει την εισήγηση Λιάροπουλου. Τότε έχουμε κατά το κοινώς λεγόμενο "ούτε γάτα ούτε ζημιά" χωρίς να υπονοείται ότι δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο Νοσοκομείο -σε όλους τους τομείς.
Στη δεύτερη και πλέον πιθανή το υπουργείο, προχωρώντας σε ορισμένες επουσιώδεις  διορθώσεις εφαρμόζει τον σχεδιασμό των συγχωνεύσεων στα Νοσοκομεία όπως αυτός αποτυπώνεται στην π΄ροταση της επιτροπής των σοφών. Εδώ είναι το κομβικό σημείο.

Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι αιρετοί; Θα αποδεχθούν την ήττα και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου; Θα παραιτηθούν; Θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας; Θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για να ηγηθούν δυναμικών κινητοποιήσεων; Αυτό είναι το ερώτημα: Τι συγκεκριμένα θα πράξουν οι  πολιτικοί εκπρόσωποι της Λιβαδειάς αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της περιοχής; Διότι οι δηλώσεις και οι λεκτικοί λεονταρισμοί είναι φανερό ότι δεν εξαπατούν πλέον κανέναν, δεν γίνονται πιστευτοί και κυρίως δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση περί του πρακτέου και του επόμενου βήματος οι πολιτικοί ταγοί της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας οφείλουν να απαντήσουν "καθαρά και δυνατά" στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο. Για να μην εξελιχθεί η σημερινή συγκέντρωση σε μια ακόμη φιέστα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακή πομφόλυγα όπως πολλοί προβλέπουν... Και όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν...

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΘΗΒΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ . ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ . ΝΑ ΧΩΡΙΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ . ΣΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΟΙ ΛΙΒΑΔΕΙΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ? ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ .ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΕΛΟΣ

Μέτοικος είπε...

...και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να δεσπόζουν πάνω σχεδόν στο Νοσοκομείο. Τι κι αν υπάρχει σχετική απαγόρευση...

Ανώνυμος είπε...

admin
Εδώ και ένα 1,5 χρόνο όλοι οι φορείς της πόλης της Θήβας αγωνίστηκαν για να μην κλείσει το νοσοκομείο τους. Μάλιστα σε πολλές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και των δύο δημάρχων Θήβας του πρώην και του νυν αγωνίστηκαν όλοι ενωμένοι για να το πετύχουν με τη συνδρομή όλων των βουλευτών. Στόχος τους ήταν να μην κλείσει το νοσοκομείο της Θήβας αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι είναι βιώσιμο και όχι φυσικά να υποβαθμιστεί αυτό της Λιβαδειάς.
Το αν το πέτυχαν δεν το γνωρίζω ο χρόνος θα δείξει διότι άλλο τι λένε τα χαρτιά και άλλο πως θα υλοποιηθούν αυτά που λένε τα χαρτιά. Μη ξεχνάμε ότι και τα δύο νοσοκομεία διοικητικά υπάγονται στη Χαλκίδα και το καρδιολογικό Λιβαδειάς το εντάσσει η πρόταση Λιαρόπουλου στα νοσοκομεία δικτύου, σημείο θετικό.
Όμως εσείς στη Λιβαδειά τι κάνατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Πραγματοποιήσατε κάποια συγκέντρωση; Ποιος φορέας της πόλης σας δραστηριοποιήθηκε; Ζητήσατε τη συνδρομή κάποιου βουλευτή; Και η Θήβα που το έκανε και ζήτησε την βοήθεια και των τεσσάρων βουλευτών τι έπρεπε να κάνουν οι βουλευτές να αδιαφορήσουν; Είναι λάθος τους το ότι ενδιαφέρθηκαν;
Μήπως επαναπαυθήκατε στις φήμες ότι θα κλείσει αυτό της Θήβας και θα υπαχθεί στη Λιβαδειά; Πρόσφατες οι δηλώσεις ενός επώνυμου χειρουργού στο blog σας (21/5/11) που θεωρεί πολυτέλεια την ύπαρξη δυο νοσοκομείων στη Βοιωτία υπονοώντας προφανώς να κλείσει το ένα από τα δύο.
Αυτός είναι ο στόχος σας;
Να κλείσει της Θήβας;
Ένας άλλος όμως ιατρός ο κ Σκαλούμπακας πάλι στο δικό σας blog ( 20/5/11) προτείνει την αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων. Με αυτό το σκεπτικό μπορούν ενωμένες οι δύο πόλεις να προχωρήσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα με συνεργασία και όχι με εμπρηστικές δηλώσεις που προκαλούν πόλωση μεταξύ τους.

βοιωτός είπε...

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στη Θήβα.

Ανώνυμος είπε...

καποιος άρχισε τις αργομισθίες πάλι.../σε καταλάβαμε....

Ανώνυμος είπε...

τώρα είναι αργά φίλοι μην κουράζεστε άδικα...Ξέρετε τι σημαίνει ΔΝΤ; αν όχι διαβάστε τι εγινε σε άλλες χώρες που παραδόθηκαν...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΙΜΩΣ

ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΚΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ...ΨΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΛΩΣΗ...(ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ).

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
έχεις δίκαιο το admin το έγραψα από συνήθεια δεν αφορούν εσένα τα παραπάνω.
Τη Θήβα την ανέφερα διότι εκεί υπήρξαν φήμες και οι φορείς δραστηριοποιήθηκαν ενώ για την Λιβαδειά δεν είχε ακουστεί τίποτα.
Το πρόβλημα είναι τώρα τι γίνεται; Δεν διαφωνώ με όσα αναφέρεις αντίθετα προτείνω συνεργασία των φορέων όχι μόνο και των δύο πόλεων αλλά και του Νομού διότι όλους μας συμφέρει η αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων αν και κατά τη γνώμη μου δεν θα υλοποιηθούν οι προτάσεις για οικονομικούς λόγους.
Δεν πρέπει όμως να επαναπαυθούμε.

Ελικώνιος είπε...

η ελληνική κοινωνία ειναι τελειωμένη. η κατάσταση είναι απαγοητευτική και θα γινει χειροτερη. Εμεις συνεχιζουμε τα ιδια, δειλοι βλάκες και μοιραιοι. Δεν βλεπουμε οτι η τρόικα και η κυβερνηση υποβαθμιζουν συνειδητά τις κοινωνικές υπηρεσίες υγειας; Δεν βλεπουμε οτι σε λιγο θα ξεπουλάμε το βιος μας, όσοι θα έχουν, όσο - όσο, για να εχουμε προσβαση στο σύστημα υγείας;
Όχι δεν το βλέπουμε, θυμηθηκαμε ξανά το διπολο Θήβα - Λιβαδεια και πάμε σαν άλλοτε. Τέτοια βόδια είμαστε. Πριν λιγο ήταν δημοσιοι υπάλληλοι εναντίον ιδιωτικών υπαλληλων, μετα έλληνες εναντιον μεταναστων, τωρα θυμηθήκαμε και θήβα εναντιον Λιβαδειάς. Βρε καλά μας κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.
Όσοι άκουσαν τον Καθηγητή Ν. Κοτζιά σήμερα στον Παπαδάκη(αντέννα)κατάλαβαν τι παίζεται και έμαθαν :
α) την κατάσταση μας
β) τις επιδιώξεις των ευρωπαίων
γ) την λύση ( δηλ. τι μπορούμε πριν να είναι αργά να κάνουμε)

Όσο συνεχίζουμε έτσι όχι νοσοκομείο δεν θα μείνει αλλά πέτρα στην πέτρα.

βοιωτός είπε...

2.48
Και τι προτείνεις;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ? ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΟ ΕΡΑΤΩ ΜΕΧΡΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.........(ΑΛΛΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ)...ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ.......ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Να δούμε και την εξέλιξη για το νοσοκομείο αν θα είναι καλή.

Ανώνυμος είπε...

Να θυμίσω τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας (χωρίς τα έκτροπα κλπ) σαν παράδειγμα για ανυποχώρητη στάση και πιο πολύ την απόλυτη σύμπνοιά τους που είχε σαν αποτέλεσμα να εισακουστούν. (τουλάχιστον μέχρι τώρα)

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΒΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ; ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΑΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ,ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ Κ.Λ.Π ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ <<¨ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤ"ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ>>. ΦΙΛΟΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!! ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ.-

Ανώνυμος είπε...

Για να υπάρχει το νοσοκομείο δεν θα πρέπει να υπάρχει πρώτα ανεξάρτητη χώρα;
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές που θα συναινέσουν στο νέο Μνημόνιο δεν θα είναι συνυπεύθυνοι;

Τέλος τα παραμύθια.
Την συναίνεση θα πρέπει να την πάρουν από τον ελληνικό λαό.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω ότι όπως λένε όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας αν απο πέρυσι τους λέγαμε κάντε ό,τι θέλετε εμείς κηρύσσουμε στάση πληρωμών και πτωχεύουμε θα ετρεχαν και δεν θα έφταναν και θα μας ζήταγαν αυτοί οι κύριοι διαπραγματεύσεις.
Και τώρα όμως δεν είναι αργά.
Αυτοί έχουν να χάσουν όχι εμείς εκεί που φτάσαμε.
Τώρα και θα μας τα πάρουν όλα κοψοχρονιά
(15 δισ με τις άρον άρον κρατικοποιήσεις μας ξεχρεώνουν; αύριο τι θα δώσουμε; έχει τέλος αυτή η λογική;)
και το αποτέλεσμα θα είναι το αυτό μετά από μια παράταση εξαθλίωσης.

Χουλιάρας είπε...

nai dokimi