Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οχι στην υπερχρέωση της Λιβαδειάς!

-Πώς θα αντιμετωπίσετε τα χρέη και τα δάνεια του Δήμου Λεβαδέων κ. δήμαρχε; 
-Με νέα δάνεια…
-Και πώς θα κάνετε τα απαραίτητα δημοτικά έργα;
-Μα φυσικά με νέα δάνεια πάνω στα παλαιότερα δάνεια…
-Πώς θα αυξήσετε τα έσοδα του Δήμου κ. δήμαρχε; 
-Σπέρνοντας ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, χωρίς σχεδιασμό. Κάτι θα τσιμπήσουμε από εκεί ως αντισταθμιστικά…


Αν ο διάλογος σας θυμίζει συνέντευξη δημάρχου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, τότε που οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα χρέη και τα δανεικά δεν θα επιστραφούν ποτέ, έχετε δίκιο. Ομως δυστυχώς είναι η απάντηση της σημερινής -του 2011- δημοτικής αρχής του Δήμου Λεβαδέων στα συσσωρευμένα προβλήματα της Λιβαδειάς.

Η επιδίωξη της επιμήκυνσης των δανείων στο ΤΠkΔ του Δήμου Λεβαδέων που αποφασίστηκε από τη δημοτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής εκτός του εξασφαλίζει και μαθηματικά τη χρεοκοπία του Δήμου δείχνει και την έλλειψη προγράμματος και ιδεών εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής. Διότι είναι φανερό ότι δεν χρειάζεται να στύψεις το μυαλό σου για να σκεφτείς να καλύψεις τα δάνειά σου με νέα δάνεια.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Την εφιαλτική πορεία προς τη χρεοκοπία που χάραξε η Ελληνική Δημοκρατία επαναλαμβάνει ο Δήμος Λεβαδέων με την πρόταση που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο για
«Συνομολόγηση νέου δανείου για την εξόφληση των ήδη συναφθέντων δανείων με το Τ.Π. & Δανείων, σύμφωνα με την § 1α του άρθρου 49 του Ν. 3943/2011. Ζητεί δηλαδή η δημοτική αρχή έγκριση για να προβεί σε διαπραγαματεύσεις ώστε να προχωρήσει στη σύναψη νέου δανείου για να πληρωθούν τα παλαιά δάνεια με επιμήκυνση του χρόνου αποληρωμής! Με τον τρόπο αυτό εκτός των άλλων ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη και νέων δανείων –γεγονός που επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παπαλάμπρος- από τον Δήμο Λεβαδέων και φυσικά η κατηφόρα της υπερχρέωσης συνεχίζεται.

 Ασφαλώς η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα και καμία πολιτική νομιμοποίηση να προβεί σε υποθήκευση του μέλλοντος της επόμενης γενιάς των Λιβαδειτών και των επόμενων δημοτικών αρχών. Κυρίως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η επανάληψη των λαθών της κεντρικής κυβέρνησης στον Δήμο Λιβαδειάς και η υποστήριξη μιας πολιτικής υπερδανεισμού που είναι από τη φύση της αποτυχημένη –ιδίως αν ληφθούν υπ’ όψιν η οικονομική συγκυρία, η και τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα στον Δήμο.

 Η απώθηση των υποχρεώσεων στο μέλλον είναι μια πολιτική που έχει καταδικαστεί από την ίδια την πραγματικότητα γιατί είναι αναποτελεσματική, γιατί ευνοεί το πελατειακό σύστημα, και αναπαράγει το μοντέλο της σαθρής διοίκησης που μας οδήγησε στην καταστροφή.
Ο Δήμος Λεβαδέων πρέπει να σταθεί απέναντι στο χρέος τώρα, σήμερα. Και να το περιορίσει όχι να το αυξήσει: οφείλει να περιστείλει τις δαπάνες, να εισπράξει τις οφειλές, να περικόψει τις φιέστες, να πάψει τις «χάρες». Και με συντονισμένη προσπάθεια να αποπληρώσει σε 7 χρόνια τον κύριο κορμό των δανείων -που δεν είναι και λίγα. Χρειάζεται εδώ μια εικόνα και μια σύντομη παρουσίαση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου Λεβαδέων.

Τα συνολικά δάνεια του Δήμου Λεβαδέων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (γι΄αυτά τα χρέη μιλάμε αλλά υπάρχουν κι άλλα) ανέρχονται την 1/1/2011 στα 6.713.552,83 ευρώ. Σύμφωνα με τα ισχύοντα ο Δήμος Λεβαδέων πρέπει να καταβάλει τοκοχρεωλύσια λίγο περισσότερα από 1.000.000 ευρώ μέχρι το 2015 και κατόπιν για 4 χρόνια διαρκώς μειούμενα από 891.000 μέχρι 701.000, ώσπου το 2021 πέφτουν σε αμελητέα ποσά -72.000 ευρώ ή λιγότερα.

 Οι συνολικοί τόκοι που θα καταβληθούν υπερβαίνουν τα 2.386.000 ευρώ και οι συνολικές καταβολές προσεγγίζουν τα 9.100.000 ευρώ.

Εάν ληφθεί -όπως εισηγείται η νέα δημοτική αρχή- το νέο δάνειο ισόποσο των χρεών του Δήμου έχουμε επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι το 2035 (!!!) (δηλαδή υπόθήκευση μιας γενιάς Λιβαδειτών) με σταθερό τοκοχρεολύσιο 520.199,33 ευρώ τον χρόνο. Φυσικά θα καταβληθούν 3.905.398,29 ευρώ περισσότερα καθώς το συνολικό ποσό θα υπερβεί τα 13.000.000 ευρώ!

Υπάρχει η παραλλαγή της λήψεως δανείου και της επιμήκυνσης για 20 χρόνια, δηλαδή ως το 2030 (!!!). Στην περίπτωση αυτή το τοκοχρεωλύσιο είναι επίσης σταθερό αλλά ανέρχεται σε 580.575,44 ανά έτος και οι επιπλέον επιβάρυνση του Δήμου Λεβαδέων είναι 2.511.923,77 με τις συνολικές καταβολές να φτάνουν τα 11.611.000 ευρώ.
Τέλος στην παραλλαγή των 15 χρόνων το ετήσιο τοκοχρεωλύσιο ανέρχεται στις 686.736,50 ευρώ και η επιβάρυνση του Δήμου είναι 1.201.462,49.

Όπως βλεπετε σε όλες τις περιπτώσεις εκείνο που προκύπτει είναι μια μικρή μείωση των τοκοχρεωλυσίων για τα πρώτα 3 χρόνια με αντίτιμο την χρέωση του Δήμου για 25 ή 20 ή 15 χρόνια. Και ο σχεδόν εμφανής στόχος είναι η λήψη νέου -κι άλλου- δανείου που μπορεί να προσεγγίσει τα 5,5 εκατ. Ευρώ μόνο και μόνο για να μπορεί να εκπληρώσει κάποιες από τις χιλιάδες υποσχέσεις με τις οποίες εξελέγη ο δήμαρχος κ. Παπαγγελής.


Είναι φανερό σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα της Λιβαδειάς αυτός ο σχεδιασμός. Απλώς με ανεύθυνο τρόπο μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες δημοτικές αρχές, για λόγους ευκαιριακού πολιτικού οφέλους. Ο κ. Παπαγγελής πράττει ό,τι έκαναν επί σειρά ετών οι ελληνικές κυβερνήσεις γκρεμίζοντας τη χώρα στην άβυσσο. Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο και στην πόλη μας. Ο Παπαγγελής σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Όμως η Λιβαδειά θα υπάρχει και αύριο και μεθαύριο. Και πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να πληγώνουμε τη Λιβαδειά. Οφείλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ακμαία και οικονομικά ισχυρή.


 Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή ο κ. Παπαγγελής απαντώντας στις ανησυχίες για μακροχρόνια υποθήκευση της Λιβαδειάς που εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καρκάνας είπε ότι η βοιωτική πρωτεύουσα ήδη βρίσκεται υποθηκευμένη και έκανε λόγο για ακόμη και για δυσκολίες στη μισθοδοσία σε μια εμφανή προσπάθεια να διεκτραγωδήσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Ο κ. Ψυχογιός που είχε καταψηφίσει την επιδίωξη της επιμήκυνσης και στην Οικονομική Επιτροπή έπραξε το ίδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Το επιτόκιο σύμφωνα με το άρθρο 49 είναι κυμαινόμενο συνδεδεμένο με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και όπως καταλαβαίνετε ενώ ουδείς γνωρίζει το ύψος τους γνωρίζουμε όλοι ότι θα είναι πολύ υψηλά» είπε ο κ. Ψυχογιός τονίζοντας ότι ο Δήμος Λεβαδέων ΔΕΝ περιλαμβάνεται στους υπερχρεωμένους Δήμους και επέπληξε τη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε για τα μάτια του κόσμου ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών από τις τόσες σπάταλες δραστηριότητές του.

 Ο κ. Αποστόλου ζήτησε, στην επόμενη συνεδρίαση, την κατάθεση της εξέλιξης των δανείων του Δήμου Λεβαδέων την τελευταία δεκαετία για να αποδείξει ότι η δημαρχία Τσιφή ελάχιστα δάνεια έλαβε.
Η κ. Πούλου καταψήφισε επίσης έχοντας τη θέση ότι το μέλλον της πόλης υποθηκεύεται για 25 χρόνια καταβάλλοντας επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Η Γιώτα κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελή για απόκρυψη της προσπάθειας νέου δανεισμού από το πλουσιότατο προεκλογικό του πρόγραμμα αντιθέτως με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που υπήρχαν σε μεγάλη έκταση για ανάπτυξη και νέες πηγές εισοδήματος γα τον Δήμο. «Ολοι γνωρίζουμε ότι όλα αυτά γίνονται για να ανοίξει ο δρόμος για νέο δανεισμό», υποστήριξε η κ. Πούλου.

Ο Νώντας Κοτσικώνας έκανε λόγο για υποθήκευση της Λιβαδειάς στο πλαίσιο του Μνημονίου και ασφαλώς καταψήφισε την εισήγηση τονίζοντας ότι και η νέα δημοτική αρχή πράττει τα ίδια σφάλματα των προηγουμένων μπαίνοντας στη λογική του υπερδανεισμού.
Θα επανέλθουμε με τις ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτοί οι οικολόγοι που κόπτονταν για τις ανεμογεννήτριες και τις είχαν κάνει σημαία
τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους;

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν νομίζω να έχουν καταλάβει τι σημαίνει για το δήμο Λιβαδειάς η επιμήκυνση δανεισμού που βάζει θηλειά στο λαιμό του δήμου. Καλά το αναλύεις με αριθμούς για να ξέρουν όλοι τι πλήρώνουμε παραπάνω και για πόσα χρόνια. Για να ληφθεί το δάνειο πρέπει να ξαναπεράσει από το δημοτικό συμβούλιο και τότε δεν δικαιολογείται κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ανώνυμος είπε...

Με δάνεια ξέρω κι εγώ να κάνω τον έξυπνο. Αυτές ήταν οι λύσεις και το πρόγραμμα που είχαν για τον νέο Καλλικρατικό δήμο;
Συμφωνώ με τον παραπάνω ανώνυμο ότι η ευθύνη ανήκει στο Δ.Σ. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κανείς δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα δεν κατάλαβα.

Ανώνυμος είπε...

30 χρόνια το έκαναν αυτό με την χώρα και είδαμε που μας κατάντησαν.
Στην πιο ντροπιαστική χρεοκοπία!
Καμια συναίνεση στον υπερδανεισμό και στην υποθήκευση της πόλης και του μέλλοντος των παιδιών μας.
Να υποθηκεύσουν τα σπίτια τα χωράφια και τις περιουσίες τους άμα θέλουν όχι την πόλη μας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ.
Έρμαιο στα χέρια των επιχειρηματιών» με ηθικό αυτουργό την Δημοτική Αρχή Λιβαδειάς γίνεται το βουνό των μουσών ο Ελικώνας. Ζωσμένος από παντού από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και θερμικά εργοστάσια θα βρει άραγε χώρο να ανασάνει;
Το κατά συρροή έγκλημα συνεχίστηκε την Παρασκευή, με την θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων - που δεν θα είναι καθώς φαίνεται και η τελευταία - για την εγκατάσταση ακόμη δύο αιολικών πάρκων ισχύος συνολικά 32 μεγαβάτ στις θέσεις Μεγάλη Λούτσα και Βερσενίκο, αποτελούμενα συνολικά από καμιά εικοσαρια......Αναρτήθηκε από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον στις 11:52 μ.μ.http://symparataxi.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ . ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ? ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΤΕ . ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ . ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΔΡΙΚΕΛΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΙΣΤΕ . ΑΝΙΚΑΝΟΙ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ ? Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΥΘΕΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Η ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ !!!!!ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!!!!ΤΙ ΕΝΟΟΥΣΕ ? ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ . ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΜΩΣ . ΑΥΓΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΟΥ . ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΗΘΙΚΕ ΚΑΙ ΤΙΜΙΕ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΔΙΕΛΥΣΕΤΑ ΟΛΑ

Ανώνυμος είπε...

Οι οικονομολογούντες Δημοτικοί Αρχοντες δεν πρόσεξαν ότι αν επιμηκύνουν το χρέος, σε 7 χρόνια θα εχουν καταβληθεί 3.700.000 € σε τοκοχρεωλύσια και το χρέος θά είναι περίπου το ίδιο (6.000.000), δηλαδή τα πρώτα χρόνια πληρώνουμε μόνο τόκους.
Και όλα αυτά για να πληρώνονται αδρά ο Δήμαρχος (5400), οι αντιδήμαρχοι (6Χ2700), οι σύμβουλοι (6Χ....?), ο Γ.Γ. του Δήμου (3250),
ο Πρόεδρος του ΔΣ (2160) και οι 5 πρόεδροι (ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑΛ,κλπ) (5Χ2700), μηνιαίως, συν τις κρατήσεις και τα δώρα, περίπου 880.000 ετησίως.
Ακούσατε κανέναν από τους παραπάνω να παρέχει δωρεάν τις "υπηρεσίες" του προς τον Δήμο?
Παραιτήθηκε κανείς από την "αντιμισθία" του επειδή θεωρεί την θέση του, θέση "προσφοράς" στους Δημότες που τον τίμησαν και όχι θέση αντιμισθίας?

Ο Δήμος μια μικρογραφία του Ελληνικού Δημοσίου, παίρνει δάνεια για να πληρώνει τους Δημοτικούς Αρχοντες και ετοιμάζεται για χρεοκοπία.
Π.Ψ.

Ανώνυμος είπε...

1500,00 ευρω Χ 6 ... η αμοιβη των επιστημονικων συμβουλων?

Ανώνυμος είπε...

...πρέπει να χεις επιστημονικούς συνεργάτες για να... παίρνεις δάνεια;

Ανώνυμος είπε...

6 επιστημονικους συνεργάτες εχει και ο δήμος θεσσαλονίκης τωρα για το ποιοι ειναι πιο παραγωγικοί θα εξαρτηθεί από το υψος των δανειων!

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΓΑΤΕ ,ΦΑΓΑΤΕ,ΦΑΓΑΤΕ,ΘΑ ΦΑΤΕ ΘΑ ΦΑΤΕ ΘΑ ΦΑΤΕ .

ΚΑΙ ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΚΑΛΛΙΑΝΤΑΣΗ ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΜΑΓΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.ΓΙΩΡΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΊΣΑΙ Ή ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ ΤΩΝ ΖΕΡΙΚΑΙΩΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ Η ΕΧΕΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ - ΧΑΜΑΙΤΥΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Νιότη του που 'σαι που ΄δειχνες πως θα γινόταν άλλος !!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.