Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο Αρβανίτικος Γάμος στα Κούκουρα και 80 φωτογραφίες

Γράφει η Σίλια Πετροπούλου


Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αννας "Τα Κούκουρα" διοργάνωσε για 4η χρονιά την αναβίωση του αρβανίτικου γάμου. Η αναπαράσταση έγινε με στοιχεία που αφορούν στο χωριό και τη συμμετοχή συμπατριωτών μας. Αρχισε με το προξενιό, το παζάρεμα της προίκας, το γιούκο, το ανάπιασμα του προζυμιού για την πίτα του γάμου, το στόλισμα της νύφης, το κνα το στεφάνωμα και το γλέντι του γάμου. Ολα αυτά σε διαλόγους ελληνικούς και αρβανίτικους διανθισμένα με τα ανάλογα τραγούδια του γάμου. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εμφάνιση ενός περήφανου αλόγου που χρησιμοποιήθηκε για το φόρτωμα της προίκας.
Απλοί κάτοικοι του τόπου, Κουκουραίοι όλων των ηλικιών, μας θύμισαν εικόνες από το παρελθόν. Ερασιτέχνες ηθοποιοί και χορευτές όλοι τους ταλαντούχοι, για μια ακόμη φορά αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και κατέθεσαν την ψυχή τους. Συσπειρώθηκαν με έναν κοινό στόχο. Την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Απέδειξαν ότι η εμπιστοσύνη που έδειξαν ο ένας στον άλλο, η φροντίδα για το καλύτερο αποτέλεσμα, η εμψύχωση ο ενθουσιασμός γι αυτό που συνέβαινε αλλά κυρίως η αγάπη για τον τόπο τους είναι τα μυστικά στοιχεία για πρόοδο και ευημερία.
Μπράβο στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες. Ευχόμαστε να συνεχίσουν με το ίδιο κέφι ώστε να διατηρήσουν αυτή την παράδοση. Δείτε.
http://viotiarecords.blogspot.com/2011/08/80.html

Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να επαναλειτουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: