Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Θετική έκπληξη το εξάμηνο της Μυτιληναίος - Αύξηση τζίρου 86% στα 711 εκατ.

Από το http://www.euro2day.gr
Tα αποτελέσματα του Ομίλου που ανακοινώθηκαν σήμερα ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα €711 εκ. έναντι πρόβλεψης για €608 εκ. ενώ τα ΕΒΙΤDA ενισχύθηκαν κατά 35% στα €107 εκ. έναντι πρόβλεψης €93 εκ.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €30,5 εκ. έναντι πρόβλεψης €25,6 εκ. (Πηγή poll Reuters)
Η επίδοση της Μέτκα στις αγορές του εξωτερικού, που υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της, αλλά και η καταγραφή κερδών για πρώτη φορά από τον τομέα Ενέργειας, οδήγησαν τα μεγέθη του Ομίλου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Αναλυτικότερα, στο Α’ Εξάμηνο του 2011, ο Όμιλος παρουσιάζει ισχυρή αύξηση μεγεθών, καθώς ευνοείται από την ισχυρή επίδοση της θυγατρικής Μέτκα, που επιταχύνει την εκτέλεση των έργων στις αγορές του εξωτερικού και από την ενισχυμένη παραγωγή του μεταλλουργικού τομέα και της ζήτησης αλουμινίου στις διεθνείς αγορές.
Το Β’ Τρίμηνο 2011 όμως, αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο Μυτιληναίος, καθώς καταγράφεται για πρώτη φορά αξιοσημείωτη συνεισφορά από τον τομέα Ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί δικαίωση για την προσήλωση στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα. Η ωρίμανση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας και προοδευτικά αυξανόμενα οικονομικά οφέλη το επόμενο διάστημα.




Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το Α’ Εξάμηνο του 2011 για τον Όμιλο Μυτιληναίοςδιαμορφώθηκε στα € 711 εκατ. έναντι των € 383 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, αύξηση 86% που προκύπτει από το γεγονός ότι και οι τρεις βασικοί τομείς δραστηριότητας (Μεταλλουργία – Ενέργεια – Έργα EPC) παρουσιάζουν ανάπτυξη.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 107,0 εκατ. από € 79,0 εκατ. το 2010, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου από τη λειτουργία των θερμικών μονάδων. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 30,5 εκατ. έναντι € 25,1 εκατ. το αντίστοιχο Εξάμηνο του 2010, παρά τη σημαντική επιβάρυνση από φόρους τακτικούς και έκτακτους και το σημαντικά αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος εξ αιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, στον κύκλο εργασιών και στα αποτελέσματα προ φόρων του Α’ Εξαμήνου 2010 δεν συμπεριλαμβάνεται το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους € 32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της Μετκα, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη του 2010 ανέρχεται σε €14,6 εκατ.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου, παρουσίασε αύξηση 18% του κύκλου εργασιών, λόγω της αυξημένης παραγωγής του τομέα και της ανόδου των τιμών του αλουμινίου (αύξηση 19,8% σε σύγκριση με το 2010). Η αύξηση των τιμών του αλουμινίου στο LME εξουδετέρωσε τις σημαντικές κοστολογικές πιέσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και την αποδυνάμωση της ισοτιμίας του δολαρίου.

Ο Τομέας Έργων EPC, παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση μεγεθών το Α’ Εξάμηνο 2011, καθώς ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ, ανήλθε στα € 477,8 εκατ., έναντι € 224,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 72,2 εκατ., από € 41,2 εκατ. πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (15,1%). Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε € 49,6 εκατ. έναντι €21,8 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2010.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, στον κύκλο εργασιών και στα αποτελέσματα προ φόρων του Α’ Εξαμήνου 2010 δεν συμπεριλαμβάνεται το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους € 32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της Μέτκα, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη του 2010 ανέρχεται σε €26,6 εκατ.

Στο Α’ Εξάμηνο του 2011, η Μέτκα συνεχίζει να καταγράφει σημαντική ανάπτυξη μεγεθών στηριζόμενη στην επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων, κυρίως στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας. Η εκτέλεση των συμβάσεων εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και η Μετκα εστιάζει πλέον στη διεκδίκηση νέων έργων, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που προσεγγίζει τα € 1,9 δις.
Στον Τομέα Ενέργειας, ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία η εμπορική λειτουργία της μονάδας του Αγ. Νικολάου, η οποία αποτελεί επίσημα την πιο αποδοτική (efficient) μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στη θυγατρική Μετκα, η οποία πιστοποιεί για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτει, ενώ αποτελεί απτή απόδειξη των συνεργιών που προκύπτουν σε επίπεδο Ομίλου. Η συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τα οικονομικά αποτελέσματα και στο υπόλοιπο της φετινής χρήσης, καθώς ο Όμιλος επωφελείται και από τις ευνοϊκές τιμές που επικρατούν στη spot αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται, ότι με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας της KORINTHOS POWER που αναμένεται στο Γ’ Τρίμηνο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει σε 1.200MW. Με τη λειτουργία των τριών θερμικών μονάδων, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του επενδυτικού πλάνου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου αγοράς και ισχυροποίηση της θέσης του Ομίλου στην εγχώρια αγορά ενέργειας, όπου πλέον καταλαμβάνει τη 2η θέση μετά τη ΔΕΗ.

Για τα αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2011 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011, στις 17.30 ώρα Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: