Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Οι Σύλλογοι της Λιβαδειάς και οι ευθύνες Παπαγγελή

Γράφει ο Βοιωτός
Σάλος έχει προκληθεί από την επιστολή (δείτε εδώ http://viotia.blogspot.com/2011/07/blog-post_9423.html) της κας Φωτεινής Χάνδρά, νομικού και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Η ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΒΡΥΣΗ Αγίας Παρασκευής Λιβαδειάς, προς τη viotia που αποκαλύπτει πολλά για το θέμα των επιχορηγήσεων των τοπικών Συλλόγων από τον Δήμο Λεβαδέων. Οι αιτιάσεις της κ. Χανδρά αλλά και άλλων για διαχωρισμό των Συλλόγων αναδεικνύουν συμπεριφορά εκ μέρους της δημοτικής αρχής που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της ελληνικής διοίκησης με διαχωρισμούς, με «ημέτερους», με άκρατο κομματισμό και αδιάντροπη ευνοιοκρατία.

Εχω και άλλοτε επισημάνει ότι προσωπικά δεν εκπλήσσομαι. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Παπαγγελής χρησιμοποιεί τα χρήματα των επιχορηγήσεων για να ελέγξει τους  Συλλόγους που τον εξυπηρετούν ή για να τιμωρήσει εκείνους που επιμένουν στην ανεξαρτησία τους. Μέχρι ενός σημείου είναι... "παράλογα φυσιολογικό" καθώς ο κ. Παπαγγελής (και άλλοι δήμαρχοι στο παρελθόν) είναι γνήσιο τέκνο-τμήμα του σαθρού μεταπολιτευτικού συστήματος που με αυτές τις ιδιοτελείς πρακτικές  χρεοκόπησε τη χώρα.

Από την πλευρά αυτή είναι φανερό πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των Συλλόγων της πόλης. Αυτό δεν εμποδίζει ασφαλώς να ζητηθούν τα πλήρη στοιχεία για τις επιχορηγήσεις των τελευταίων ετών και κυρίως των φετινών. Οφείλει η δημοτική αρχή να δώσει στη δημοσιότητα  συγκεντρωτικά στοιχεία για τα χρήματα των επιχορηγήσεων του 2011 -τουλάχιστον. Επιπλέον είναι αναγκαίο να συνέλθει εντός του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Δημόσιας Διαβούλευσης για να συζητηθεί εκεί το θέμα. Δημόσια, ανοιχτά, δημοκρατικά.

Τέλος δυο ακόμη παρατηρήσεις.
Πρώτον. Ενας σοβαρός δήμαρχος για το πρόβλημα των Συλλόγων θα λειτουργούσε έτσι: θα συνιστούσε μια άτυπη επιτροπή από επιφανείς Λιβαδείτες την οποία θα επιφόρτιζε με την αξιολόγηση της προσφοράς κάθε Συλλόγου στην πόλη. Κατόπιν, και αφού συμβουλευόταν τον οικονομικό διευθυντή του, θα εισηγούταν στο Δημοτικό Συμβούλιο σταθερές ετήσιες επιχορηγήσεις για κάθε Σύλλογο -ανάλογα με  τις ανάγκες του και την προσφορά του και όχι με βάση τη σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία θα είχαν αποκατασταθεί και κανείς δεν μπορούσε να παραπονεθεί για τίποτε.

Δεύτερον. Δεν γνωρίζω αν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν ενημέρωση για τον τρόπο που διανέμονται οι επιχορηγήσεις στους Συλλόγους. Όμως εκείνοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ή έχουν ή δεν έχουν ενημέρωση η ευθύνη τους για όσα συμβαίνουν -και- στον χώρο των Πολιτιστικών Συλλόγων παραμένει ακέραια.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο
καίρια παρέμβαση γιατί την ώρα που λένε ότι αλλάζουν την χώρα , παραμένουν τραγικά ίδιοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αχ αυτή η διαφάνεια!...ωραία την πουλάνε αλλά δεν την βλέπουμε πουθενά

Ανώνυμος είπε...

Σωστές και πραγματικά δημοκρατικές οι προτάσεις σας σε ώτα κομματικών ακουόντων.
Κι ύστερα τους χαλάνε οι "ψιλές;"

Ανώνυμος είπε...

μα αν είχαμε σοβαρούς φίλε βοιωτέ θα είχαμε πέσει σαν χώρα στον γκρεμό? αλλά φαίνεται πως για μερικούς λεφτά υπάρχουν
ακόμα και τώρα κι αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό...
ας μην παίζουν άλλο με την νοημοσύνη μας αυτοί οι κύριοι

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το σύστημα δεν διαχειρίζεται ,ανατρέπεται..Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι κάποιος εκπρόσωπος ενός άδικου συστήματος μπορει να επιβιώσει χωρίς μηχανισμούς, διαπλοκή,πελατειακές σχέσεις,αναξιοκρατία και όλα τα επακόλουθα...Τα δύο κόμματα εξουσίας,είναι καταδικασμένα να ¨"πελεκήσουν" τα πόδια τους,και τα πόδια τους ήταν όλα τα παραπάνω που ανάφερα, και στα οποία στηρίζονταν εδώ και 30 χρόνια. Ελεγχος παντού απο τα κάτω είναι η λύση.Ο δημότης στο προσκήνιο.Γιατί αν συνεχίσει να
κάθεται στο καναπέ και να του φταίνε οι άλλοι, τοτε καλά του κάνουν..Γ.ΣΦ.

Ανώνυμος είπε...

Για τα πανηγύρια... ή αλλίως ο χωριάτης μπορεί να φύγει από το χωριό, το χωριό από τον χωριάτη όχι.Και για να θυμηθούμε το γνωστό λαικό άσμα της δεκαετίας του 80 "Ο λαός τραγούδι θέλει...." και ολίγη κοροιδία.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΑΤΑΓΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΤΗ ΛΕΞΗ....ΙΣΟΤΙΜΙΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποτε αραγε θα σταματησουν
να μας διοικουν οι μικρο-λαικιστες?

Ανώνυμος είπε...

.... και αυτό δεν είναι τίποτα !! Στο Κυριάκι, που πάντα γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο, έστω και κιτς, ο Δήμος φέτος δεν θα κάνει τίποτα. Ίσως και επειδή ενας ιδιοκτητης ξενώνα οργανώνει ιδιωτικο φεστιβάλ (η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερα αξιόλογο με πολύ καλές και υψηλού επιπέδου παραστάσεις πχ 2 ή 3 θεατρικές παραστάσεις, 3-4 συναυλίες με Θ. Μικρούτσικο κλπ κλπ) ο Δήμος αποφάσισε να εκχωρήσει σιγά σιγά και το πολιτισμό στους ιδιώτες, είτε από πολιτική επιλογή είτε από ανικανότητα. Όμως η χειραγώγηση με τα χρήματα της πολιτιστικής έκφρασης είναι ή βλαχιά ή χυδαιότητα. Μπορεί ο πρώην Δήμος Χαιρώνειας λοιπόν να διοικούνταν όπως ένα περίπτερο, ο Δήμος Λεβαδέων πρέπει να διοικείται όπως ένα Σουπερ Μαρκετ. Οι κατινιές λοιπόν τύπου δεν δίνω λεφτα όπου δεν με γλείφουν είναι κατινιές... Φτωχέ Περιπτερά !!!

Ανώνυμος είπε...

ειμε υπέρ της παραγωγής πολιτισμού σε όλα τα χωριά.... από τη άλλη όμως ας προβληματιστούμε μήπως τα λεφτά ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ ΜΕ ΣΚΥΛΆΔΙΚΑ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ δεν είναι πολιτισμός ....

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα δεν τους νοιάζει ο πολιτισμός και σίγουρα δεν έχουν ιδέα οι άνθρωποι τι είναι πολιτισμός.
Αλλά το θέμα είναι τα πολιτικάντικα κομματικά κριτήρια δίνεται κάθε χρόνο το χρήμα για τους χορούς και τα πανηγυράκια σε πόλεις χωριά και χωριουδάκια . Γιατί στην Χαιρώνεια και όχι στο Κυριάκι;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η Χαιρώνεια είναι το χωριό του Δημάρχου και η ...πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Χαιρωνείας!
Τρομάρα του!
Έτσι μας δείχνει ο Δήμαρχος το πνεύμα ισότητας και αξιοκρατίας που ακολουθεί στον Δήμο.
Αλλού τίποτα και στο χωριό του 7.000!

Λ.Π. είπε...

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΙΣΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΥΤΣΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΔΗΘΕΝ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΟΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

άμα εμείς δεν είμαστε Λειβαδίτες και ξέρετε εσείς τι είναι πολιτισμός έτσι εξηγείται που προωθείται η μεγάλη πόλη Χαιρώνεια για να μας μάθει λίγο πολιτισμό