Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο αγώνας για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς. Μέρος Α'

Αν θεωρήσουμε ότι αυτή τη φορά όλα θα πάνε κατ' ευχήν και πως επιτέλους το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς (δείτε αυτό Αποδίδει η πίεση των πολιτών για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς) θα επαναλειτουργήσει όπως η viotia μετέδωσε εδώ, αξίζει τον κόπο μια αναδρομή στο μεγάλο αγώνα που δόθηκε για την επίτευξη αυτής της εξέλιξης, που είναι κατ΄αρχήν θετική για τα συμφέροντα της πόλης μας.

Ο αγώνας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και 60 δημοσιεύματα στην αρχή, το μακρινό τέλος του 2007-αρχές του 2008 (όταν όπως ήδη σημείωσα πολλοί όψιμοι και  ...επισπεύδοντες ανησυχούντες για το ΞΕΝΙΑ  δεν γνώριζαν καλά καλά το δρόμο για να πάνε στο περίπτερο ειδικά τη νύχτα) ήταν μοναχικός και δύσκολος. Υπήρξαν προσπάθειες και η viotia πίεζε διαρκώς με την περίφημη υπογραφή "Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να λειτουργήσει", η οποία είχε καταστεί ο εφιάλτης των ταγών εκείνης της εποχής.  Δείτε εδώ χαρακτηριστικό κείμενο στις αρχές του 2008 που κινητοποιεί τις υγιείες δυνάμεις του τόπου για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ.
Το ΞΕΝΙΑ πρέπει να λειτουργήσει
Παρά τις υποσχέσεις τίποτε δεν προχώρησε. Η viotia επανερχόταν διαρκώς και οι πολίτες γίνονταν διαρκώς πιο απαιτητικοί. Δείτε.
Για το Ξενία της Λιβαδειάς
Κατόπιν το ΞΕΝΙΑ κάηκε. Οι πιέσεις της viotia εντάθηκαν για επισκευή και επαναλειτουργία του στολιδιού της Λιβαδειάς.
Ανοίξτε το ΞΕΝΙΑ στη Λιβαδειά!
Το ποιοτικό άλμα έρχεται όταν το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ "ανακαλύπτει" το 2010 το σημαντικό Ελληνα αρχιτέκτονα και δημιουργό του ΞΕΝΙΑ Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά και τον πείθει να μιλήσει στη Λιβαδειά σε μια εκδήλωση που άφησε εποχή αλλά ταυτοχρόνως προκάλεσε ανησυχία σε όλους αυτούς που θεωρούσαν και θεωρούν τη Λιβαδειά  φέουδο. Οι ισορροπίες διαταράχθηκαν και ένας απίστευτος πόλεμος ξεκίνησε εναντίον της προσπάθειας για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ συζητιόταν επί μέρες στην πόλη και προκάλεσε τον φθόνο από όσους δεν επιθυμούν την προόδο της Λιβαδειάς προκειμένου να διατηρήσουν ή να κερδίσουν τα οφίτσιά τους
O Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς και το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, ο δημιουργός του ΞΕΝΙΑ στη Λιβαδειά

.
Γοήτευσε το κοινό ο καθηγητής Παπαγεωργίου-Βενετάς στην εσπερίδα για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς
Ακόμη μεγαλύτερη έγινε η ανησυχία  όταν ως αποτέλεσμα της επιτυχίας της εκδήλωσης ιδρύθηκε ο  Σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ" που περιλάβε στις τάξεις του μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της περιοχής μας. Πρόκειται για μια πραγματικά σπουδαία ομάδα που θα προσφέρει πολλά στη Λιβαδειά και όχι μόνο. Δείτε.
Ιδρύεται Σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ"
Ο Σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ" ετοιμάζει νέες εκπλήξεις που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και φθόνο στα βαρίδια της Λιβαδειάς. Αλλά τι να γίνει. Θα το υποστούμε κι αυτό για το καλό της πόλης.

Αυτή ήταν μια σύντομη ιστορία του 4ετούς αγώνα για την  επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ. Σε επόμενο τεύχος του περιδικού ΒΟΙΩΤΙΑ θα γράψω ολόκληρη την ιστορία με αρκετά παρασκήνια. Οποιος δεν βαριέται μπορεί να ανατρέξει στα δεκάδες δημοσιεύματα της viotia από το 2007, όπου θα βρει αναρτήσεις με όλη την εξέλιξη και καταπληκτικά σχόλια συμπολιτών. Δείτε κι αυτό.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς

Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να επαναλειτουργήσει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α-ΨΟΓΟ!

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι γιατί είμαι από τους παλιούς αναγνώστες του καλού μπλογκ τα πρώτα εντυπωσιακά δημοσιεύματα.
Εύγε για τον ωραίο και ανιδιοτελή αγώνα και εμπρός για νέους για το καλό της πόλης μας.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΤΟΓΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ