Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οτμαρ Ισινγκ: "Η Ελλάδα θα φύγει από τη νομισματική ένωση"


Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν υπάρχει άλλη λύση», αναφέρει ο Ίσινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό...Stern. Με το χρέος της Ελλάδας να αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, η χώρα χρειάζεται να αθετήσει τουλάχιστον το 50% των υποχρεώσεών της και «αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός της νομισματικής ένωσης», υποστηρίζει.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει χαρακτηρίσει «παράλογη» την ιδέα της αποχώρησης κάποιου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσω των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ίσιγνκ, είναι «πολύ αργά» πλέον για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς μια δραστική αναδιάρθρωση χρέους», τονίζει, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού λέει και ο Ίσινγκ (από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της νομισματικής ένωσης) ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο, τότε δικαιώνονται όσοι αναλυτές Έλληνες και ξένοι ισχυρίζονται ότι μας κρατάνε στην ευρωζώνη για να μην έχουν ζημίες και πως η εντός Ευρωζώνης χρεοκοπία είναι η παντελής διαλυσή μας( Οικονομική κοινωνική ). Επίσης γράφεται ότι έτσι μεταρτρέπεται το δημόσιο χρέος σε ενυπόθηκο που σημαίνει ότι θα δουλεύουμε εμείς τα παιδιά μέχρι και τα δισέγγονά μας σαν δουλοπάροικοι στον τόπο μας(;).Σύμφωνα με αυτήν την άποψη η λύση είναι επιστροφή στη δραχμή.