Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αυτοδύναμη εντολή στον Αντώνη Σαμαρά, λέει από την Αλίαρτο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και 55 φωτογραφίες

Ούτε η ψιλή κι επίμονη βροχή ούτε το υπερβολικό για την εποχή κρύο δεν εμπόδισαν την σημαντική προσέλευση Βοιωτών στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου την προηγούμενη εβδομάδα, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με τίτλο "Εθνικά Θέματα και Οικονομική Κρίση" που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ ΝΔ Βοιωτίας. Το πάνελ των ομιλητών και το ίδιο το θέμα της εκδήλωσης προοιωνίζονταν μια ενδιαφέρουσα βραδιά. Πράγματι, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Σάββας Καλεντερίδης προχώρησαν σε αξιόλογες εισηγήσεις, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό που φάνηκε να διψά για απαντήσεις από πλευράς της επίσημης Νέας Δημοκρατίας.  Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της ΝΟΔΕ Βοιωτίας (και εμπνευστή μιας σειράς εκδηλώσεων που εκφεύγουν λίγο από τις συνήθεις κομματικές μαζώξεις, καθώς παρουσιάζουν  ευρύτερο ενδιαφέρον) Δημήτρη Καραμάνη, τον λόγο έλαβε ο νέος περιφερειάρχης της ΝΔ στη Στερεά κ. Π. Σινάπης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει αρκετό καιρό στη Στερεά με στόχο την διαρκή άνοδο του κόμματος της ΝΔ και την ευάρέσκειά  όπως είπε " για την ευτυχή συγκυρία  στο πρώτο μου ξεκίνημα ως περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος να προλογίσω τον φίλο μου Πάνο Παναγιωτόπουλο που είναι ένα κορυφαίο στέλεχος, το οποίο ασχολείται με την πολιτική όχι για λόγους βιοποριστικούς -έχει πολλά ένσημα πριν ασχοληθεί με την πολιτική- αλλά γιατί πονάει τον τόπο και το κόμμα".
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής, τέως υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικών στη Νέα Δημοκρατία, αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ για την πρόσκληση αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Φαήλο Κρανιδιώτη, τον Μιχάλη Γιαννάκη και τον Σάββα Καλεντερίδη: " Είναι φίλοι με τους οποίους δεν έχουμε βρεθεί συγκυριακά στην ζωή μας", τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: "Δεν προέκυψε πρόσκληση για τσάι ή για κρασί και βρεθήκαμε δίπλα. Βρεθήκαμε εδώ και πολλές δεκαετίες, με διαφορετικές ιδιότητες ο καθένας, τότε είχα τη δημοσιογραφική ιδιότητα, γιατί μας συνέδεαν κοινές αρχές ενός αγνού, τίμιου ελληνικού πατριωτισμού, κοινές αξίες τις οποίες κληθήκαμε να υπερασπίσουμε και στο παρελθόν, το κάνουμε και σήμερα, θα το κάνουμε και στο μέλλον, πόσο μάλλον σήμερα που είμαστε όλοι συσπειρωμένοι γύρω από έναν άξιο πολιτικό αρχηγό και αυριανό πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά".
Περνώντας στο κύριο θέμα της συνάντησης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι η ώρα για να υπάρξει πολιτική μεταβολή και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία που θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά αυτοδύναμη πλειοψηφία, υποστηρίζοντας ότι: "Θα φτάσουμε στη μεγάλη πολιτική μεταβολή, θα υπάρξει στη χώρα μια άλλη κυβέρνηση, που δεν θα κάνει θαύματα, θαύματα στη ζωή δε γίνονται, δεν υπάρχουν παραμύθια ούτε νεράιδες με μαγικό ραβδί... Αλλά μια κυβέρνηση πατριωτική, στηριγμένη στην αυτοδύναμη πλειοψηφία και στην εντολή του ελληνικού λαού, η οποία θα βάλει τη χώρα στο σωστό δρόμο. Σε ανηφορικό δρόμο, αλλά σε σωστό δρόμο.  Εχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ ακόμα. Εχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει αυτοδύναμη εντολή στον Αντώνη Σαμαρά για να αλλάξουμε πορεία".
Από την άποψη αυτή, αργά ή γρήγορα η οικονομική κρίση θα αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επέστησε την προσοχή των πολιτών στην επαπειλούμενη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, καθώς και στην πιθανότητα μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας.  " Αν η χώρα υποστεί μια ταπεινωτική ήττα, αν η χώρα συρθεί σε κατάσταση ήττας χωρίς καν να δώσει μάχη, αν η χώρα υποστεί ακρωτηριασμό στην εθνική της κυριαρχία, όλα αυτά δεν επουλώνονται, δεν αποκαθίστανται, δεν τακτοποιούνται εύκολα στην ιστορική ευθεία του χρόνου", προειδοποίησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε εξαπολύοντας νέα δριμεία επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου για τις έωλες υποσχέσεις του "λεφτά υπάρχουν", την κατοπινή απραξία του και τις δυσφημιστικές εις βάρος της χώρας δηλώσεις για Τιτανικούς κ.λπ.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται υπό ιδιότυπο καθεστώς κατοχής και η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά είναι να εξέλθει από αυτή τη μέγκενη όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ έκανε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων θέτοντας τη  βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί στην Ελλάδα " μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, των πατριωτικών δυνάμεων από όλους ανεξαρτήτως τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Μια συμμαχία που θα εδράζεται στην κατ’ εξοχήν πατριωτική δύναμη που είναι σήμερα η Ν.Δ., μια συμμαχία που θα τείνει χείρα φιλίας στις πατριωτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που υπάρχουν, που βλέπουν τα χάλια του κ.Παπανδρέου. Μια νέα πατριωτική συμμαχία που θα δίνει το χέρι της συνεργασίας και της φιλίας, της συμπόρευσης, των κοινών αγώνων με τις πατριωτικές δυνάμεις των άλλων πολιτικών χώρων, που υπάρχουν, είναι ορατές". 
Η τουρκική απειλή
Αναφερόμενος στα ειδικά εξωτερικά θέματα, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σημείωσε περισσότερες από 100 παρεμβάσεις της ΝΔ που όμως δεν λαμβάνουν ικανοποιητική προβολή από τα ΜΜΕ, με αποκορύφωμα τη διάβαση της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ Ρέις το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στα 15 μίλια από το Σούνιο.  
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιτέθηκε και εναντίον όσων  καλλιεργούν την ηττοπάθεια και με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση ζητούν την εξασθένιση των Ενόπλων Δυνάμεων: " Μα και η Τουρκία ήταν στο ΔΝΤ πριν από λίγα χρόνια. Δεν διέλυσε τις ένοπλες δυνάμεις της. Ενίσχυσε το στρατό και τη διπλωματία της. Και η Αλβανία πριν από λίγα χρόνια ουσιαστικά διαλύθηκε, ως κράτος και ως οικονομία, την εποχή που έσκασε το σκάνδαλο αλβανικών πυραμίδων. Με πρόεδρο και τότε τον Σ. Μπερίσα. Ανασυγκροτήθηκε και σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων και σε επίπεδο διπλωματίας, εθνικών θεμάτων της Αλβανίας και εξωτερικής πολιτικής", επεσήμανε και συνέχισε αναφερόμενος και στις τελευταίες επιθέσεις κατά του προσωπικού των Ε.Δ.: "Η χώρα, το υπογραμμίζω, θα ξαναβρεί το δρόμο της στην οικονομία. Εκεί που η χώρα θα κινδυνεύσει ως ελληνισμός, στην ιστορική της πορεία, θα είναι, αν δεν δείξουμε την επιμέλεια και τη φροντίδα και τον πατριωτισμό, για να προστατεύσουμε την εθνική κυριαρχία της και ασφάλεια. Εχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους άνδρες, στις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, είτε είναι στην υπηρεσία είτε είναι απόστρατοι. Γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να διασύρει τους ένστολους, τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και τους αποστράτους είναι χυδαίος και απαράδεκτος".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος διεξήλθε το κύριο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλο από τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο τ. υπουργός είπε ότι γνωρίζει καλά την τουρκική ηγεσία, τον "χαρισματικό" Ερντογάν και τον Νταβούτογλου και πως παρά την ιταμή και εκτός κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της γείτονος χώρας  στο ζήτημα των κυπριακών ερευνών για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς οι έρευνες όχι μόνο ξεκίνησαν αλλά  η κυπριακή δημοκρατία απέσπασε δηλώσεις θετικές για την επιλογή της και απ’ τις ΗΠΑ και απ’ την Ε.Ε. και από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα.
Η ήττα αυτή της Τουρκίας, υποστήριξε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, "δημιουργεί προβλήματα προς την πλευρά αυτού που πιστεύει ότι είναι ο αδύνατος κρίκος στην υπόθεση, δηλαδή προς την πλευρά της Ελλάδος. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τους επόμενους μήνες και άλλες τέτοιες τουρκικές προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με σοβαρότητα. Δεν έχει να φοβηθεί η χώρα μας κανένα πόλεμο, καμιά σύγκρουση,διότι σε σύγκρουση και σε πόλεμο πηγαίνουν μόνο οι χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες και αναποφάσιστες. Η Ελλάδα πρέπει να θέσει το θέμα σ’ όλα τα διεθνή φόρα και στην Ε.Ε. και να αναδείξει τις ευθύνες και τα λάθη της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία".
Και συνέχισε:
"Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία είναι από κάτω, και θα ήταν ακόμη περισσότερο από κάτω, αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ακολουθήσει  την προτροπή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και είχε ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ, της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θα είχαμε επωφεληθεί από τους διεθνείς συσχετισμούς που διαμόρφωσε η κυπριακή δημοκρατία, όχι γιατί –επιτρέψτε μου- το σχεδίασε η παρούσα κυπριακή κυβέρνηση. Σέβομαι  τον πρόεδρο  Χριστόφια και επικροτώ την πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα της ΑΟΖ και των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οφείλω να πω απ’ αυτό το βήμα ότι, αν η Κύπρος πέτυχε να είναι, όπως λένε,… καβάλα στους διεθνείς συσχετισμούς σ’ αυτή την υπόθεση, το πέτυχε χάρη στον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο, τον περήφανο ηγέτη του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος μπόρεσε και κράτησε την Κύπρο όρθια με τη βοήθεια πολιτικών όπως ο Σαμαράς και μαζί του όλοι εμείς -δεν ήταν τότε αρχηγός ο Σαμαράς, αλλά έδωσε τη δική του μάχη- , με τη βοήθεια πολιτικών όπως ο Κώστας Καραμανλής, μπόρεσε και κράτησε το «όχι» στο σχέδιο Ανάν και δεν αφήσαμε την Κύπρο να πέσει στα χέρια του Τούρκου εισβολέα μέσω του πολιορκητικού κριού που ήταν το σχέδιο Ανάν τότε. Σας θυμίζω, πολλοί Ελληνες πολιτικοί, όπως ο κ. Παπανδρέου, τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Μπακογιάννη, πρόεδρος σήμερα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είχαν σπεύσει τότε να πουν στους Κυπρίους, πριν αποφανθεί ο κυπριακός λαός, «ψηφίστε το σχέδιο Ανάν»".
Για τα Σκόπια ο Πάνος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι έγιναν περισσότερες από 9 συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γκρούεφσκι χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα και επανέλαβε την πολιτική της ΝΔ: "Εάν η Ελλάδα μείνει πιστή στην πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ με το βέτο του Βουκουρεστίου, τα Σκόπια αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να συμβιβαστούν στο θέμα του ονόματος. Εάν η Ελλάδα κάνει πίσω, τότε θα μπούμε σε μια μεγάλη περιπέτεια που θα αφορά το μέλλον της Μακεδονίας μας. Γι’ αυτό και για μια φορά ακόμα θα πω ότι εγγύηση και στο θέμα της προστασίας της Μακεδονίας είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Τον ξέρετε, τον έχετε δοκιμάσει και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό".
Για την Αλβανία ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε την απογραφή που διεξάγεται στη γειτονική χώρα και τόνισε ότι η ΝΔ δεν ξεχνά τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
Αυριανός πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς
Ο τομεάρχης Εξωτερικών κατέληξε με μια συνολική κριτική για τη μέχρι τώρα πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου στα εξωτερικά θέματα: "Μέχρι τώρα γνωρίσαμε πάρα πολλούς«κολλητούς» του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο των Εξωτερικών –περιέργως ο κ. πρωθυπουργός έχει μια ιδιαίτερη μανία με το υπουργείο των Εξωτερικών, το θεωρεί μακρά χείρα του Μαξίμου, γι’ αυτό και τοποθετεί πρόσωπα του απολύτως στενού του περιβάλλοντος. Δεν τον απασχολεί αν τα πρόσωπα αυτά έχουν την αξιοσύνη, την εμπειρία στη διεθνή πολιτική και τη δυνατότητα να βοηθήσουν τον τόπο σε στιγμές κρίσεως. Εμείς πιστεύουμε σε μια διαφορετική εξωτερική πολιτική, μια πολιτική που θα προτάσσει τον πατριωτισμό, θα προτάσσει το συμφέρον της χώρας, τις μεγάλες προτεραιότητες του έθνους έναντι όλων των άλλων προτεραιοτήτων και σκοπιμοτήτων. Κι έχω βαθιά την πεποίθηση ότι αυτή την πολιτική και στα εξωτερικά θέματα και στα εθνικά και στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και στις ένοπλες δυνάμεις μπορεί και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει ως αυριανός πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς".


Ο Φαήλος Κρανιδιώτης
Στο βήμα διαδέχθηκε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Φαήλος Κρανιδιώτης, δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατάγεται εκ μητρός από το Μαυρομάτι Βοιωτίας.
Με αναφορά στη Βοιωτία ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κρανιδιώτης: "Θεωρώ μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην εκ μητρός ιδιαίτερη πατρίδα μου, στον τόπο που έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια κι όλα τα Πάσχα της παιδικής μου ηλικίας. Πρόλαβα να ζήσω μια άλλη Ελλάδα. Και σ’ ένα μεγάλο βαθμό εδώ στη Βοιωτία, στο Μαυρομάτι. Μια Ελλάδα που δούλευε σκληρά, μια Ελλάδα χωρίς επιδοτήσεις, που ανέβαινε σιγά σιγά, με βιομηχανία και βιοτεχνία. Μια Ελλάδα που η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, οι αγρότες της, παρήγαγαν την τροφή της. Κυρίως όμως έζησα, ζήσαμε πολλοί από εμάς, ένα άλλο ηθικό πρότυπο, μια άλλη κουλτούρα εργασίας. Διότι η εργασία είναι από μόνη της αξία. Κι αυτή την αξία τη διδαχτήκαμε από ανθρώπους αληθινούς, τους γονείς και τους παππούδες μας. Η φτωχή αγροτική Ελλάδα, που εκβιομηχανιζόταν και που στις γειτονιές της οι άνθρωποι πάλευαν το χειμώνα με τη λάσπη και το καλοκαίρι με τη σκόνη στους χωματόδρομους και στα χωράφια, είχε κύρος κι αξιοπρέπεια που θα ζήλευαν σήμερα, αν είχαν τσίπα, οι ψευτογιάπηδες που κάνουν εισαγωγές-εξαγωγές...αέρος απ’ το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια".
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης προχώρησε σε ορισμένες όπως είπε βασικές παραδοχές υποστηρίζοντας ότι η οικονομία αποτελεί βασικό συστατικό της ισχύος μιας χώρας μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, τη διπλωματία, τις συμμαχίες. "Η οικονομία", είπε ο κ. Κρανιδιώτης, "δεν είναι μόνο οι δείκτες στους φωτεινούς πίνακες του χρηματιστηρίου. Η οικονομία δεν είναι μόνο οι στατιστικές και τα στοιχεία τους. Η πραγματική οικονομία δεν είναι το πλαστικό χρήμα, τα περιβόητα χρηματοοικονομικά προϊόντα, το αεριτζίδικο νταλαβέρι που δεν αντιστοιχεί ούτε σε μια κατασκευασμένη βίδα ούτε σ’ ένα κιλό ντομάτες, που δεν έχει καμία σχέση με το τι πραγματικά παράγει μια χώρα. Σίγουρα αποτελούν κι αυτά μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς πολύ σημαντικό. Πληρώνουμε σ’ ένα βαθμό και αυτό σήμερα. Η οικονομία όμως είναι πρωτίστως δύο πράγματα: η παραγωγική βάση και η κουλτούρα εργασίας. Τι παράγεις και ποια θέση έχει η εργασία ως αξία στο κοινωνικό σου πρότυπο".
Επιπλέον, υποστήριξε ο Φαήλος Κρανιδιώτης,  η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα ίδια προβλήματα στην εξωτερική πολιτική που είχε προ κρίσης καθώς ακόμη "συνορεύουμε με την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία".

Ανασύσταση της παραγωγικής βάσης της χώρας
Η οικονομική κρίση έχει την αρχή της στη δεκαετία του 1980 σύμφωνα με τον κ. Κρανιδιώτη:
"Η παραγωγική βάση της χώρας όμως από το 1981 χρόνο  με το χρόνο κομμάτι κομμάτι πήγαινε να συναντήσει σε μια ιδιότυπη πολιτική χωματερή πορτοκάλια, ιδέες, αξίες. Η Ελλάδα, φίλοι και φίλες, αποβιομηχανοποιήθηκε και τώρα ολοκληρώνεται και η αποβιοτεχνοποίησή της. Η μεγάλη δε γενοκτονία ήταν η καταστροφή της αγροτικής τάξης, ένα ευθύ και συντριπτικό πλήγμα στη σπονδυλική στήλη της κοινωνίας, του ίδιου του έθνους. Οι αγρότες έγιναν εξαρτημένοι των επιδοτήσεων που τώρα τελειώνουν. Διδάχτηκαν να μη σέβονται τον κόπο τους, αφού κανείς δεν τον σεβόταν. Χτυπήθηκε η ίδια η εργασιακή τους συνείδηση, η φιλοτιμία τους. Και φυσικά η χώρα δεν παράγει, όπως είπαμε, ούτε την τροφή της"   και προχώρησε προτείνοντας τις λύσεις: "Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Και τι θα κάνουμε εμείς; Χρειαζόμαστε τη δημιουργία υγιούς και καθαρού περιβάλλοντος για την οικονομική δράση. Γιατί οι Ελληνες διαπρέπουν έξω; Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, που εδώ ταλαιπωρούνται απ’ τη γραφειοκρατία, την αναξιοκρατία, μόλις πάνε έξω εφόσον είναι ικανοί δημιουργούν; Γιατί βρίσκονται σ’ ένα υγιές περιβάλλον, σ’ ένα περιβάλλον που πραγματικά βοηθά τους καλύτερους. Χρειαζόμαστε ανασύσταση –κι αυτός είναι εθνικός στόχος της παράταξής μας- της παραγωγικής βάσης της χώρας, χωρίς να ξεχνούμε βέβαια ότι εδώ ζουν άνθρωποι κι όχι αριθμοί. Το ξεπέρασμα της κρίσης σίγουρα θέλει μακροχρόνιο αγώνα και θυσίες. Θυσίες όμως που να πιάνουν τόπο. Να δίνουν μια προοπτική. Εδώ τους κάνατε συνεταίρους στο σπίτι που χτίσατε με τον ιδρώτα σας, με δάνεια και σκληρή δουλειά και σας στέλνουν χαράτσια τα οποία ένα μήνα πριν τα ‘χουν διαψεύσει".
 Ο κ. Κρανιδιώτης προσέδωσε και την κοινωνική διάσταση της πρότασής του: "Αυτό που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε μιλώντας για την οικονομία και για την οικονομική πολιτική είναι ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής και κοινωνικής ενότητας. Πρέπει να διασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα, ώστε να μπορεί το παιδί του τελευταίου αγρότη, του τελευταίου εργάτη, του τελευταίου υπαλλήλου να γίνει αρχηγός του κράτους, αν είναι ο καλύτερος και το αξίζει. Να μην του κόβουν το δρόμο οι επιτήδειοι και τα λαμόγια, αυτοί που τρώνε ό,τι τους πετάει η διαπλοκή και οι ηλιοκαμένοι που έρχονται απ’ τις παραλίες για να πουν σε εσάς ότι χρειάζεται συναίνεση στην κοινωνική ανθρωποφαγία του μνημονίου. Να γίνουμε ελληνική δημοκρατία αντί για ψευτοδημοκρατία των πολιτών. Κι αυτό, φίλοι και φίλες, εμείς θα το κάνουμε. Όχι άλλοι. Εμείς, με τον αδιαφιλονίκητο αρχηγό μας, τον Αντώνη Σαμαρά".
Πρώτιστο δικαίωμα η ασφάλεια
Και ο Φαήλος Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι εν όψει της οικονομική κρίσης τα εθνικά θέματα παραμένουν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, καθώς το πρώτιστο δικαίωμα είναι η ασφάλεια. "Αν δεν έχεις ασφάλεια στα σύνορά σου και μέσα στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο. Δεν μπορείς να μιλήσεις για παιδεία, για υγεία και φυσικά δεν μπορείς να μιλήσεις για οικονομία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ".
Η Τουρκία είναι τώρα πιο επικίνδυνη από ποτέ, τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης, υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της γείτονος εν όψει των κυπριακών ερευνών: "Η Τουρκία συνιστά την κύρια απειλή σε βάρος του έθνους μας. Δεν το κρύβει. Σε κάθε ευκαιρία, με πράξεις, δηλώσεις, έγγραφα, μας διαβεβαιώνει για τα σχέδιά της σε βάρος μας, τα φωνάζει στο πρόσωπό μας, μέσα στα μούτρα μας. Η στοιχειώδης σοβαρότητα και σωφροσύνη επιβάλλει να βλέπεις τα πράγματα, τα προβλήματα κατάματα, να μην προσποιείσαι ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει".
Αναφερόμενος στον νεο-οθωμανισμό, ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί τους στόχους της υπό τον μανδύα του Ισλάμ, ενώ χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία τη διάρρηξη της συμμαχίας Τουρκίας - Ισραήλ για τη σφυρηλάτηση μιας στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό πολλαπλασιαστή ισχύος για την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο Φαήλος Κρανιδιώτης υπερασπίστηκε τις Ενοπλες Δυνάμεις έναντι των επιθέσων που δέχονται λέγοντας ότι  "Οι ένοπλες δυνάμεις –έγραψε πολύ εύστοχα ένας φίλος, αξιωματικός τεθωρακισμένων, απόστρατος, σ’ ένα σχόλιο στο μπλογκ Antinews– συνιστούν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό θα σας θυμίσω ότι είναι ο μόνος θεσμός τον οποίο κατέλυσαν οι Γερμανοί στην Κατοχή. Συνέχισαν να υπάρχουν υπουργεία,υπηρεσίες, νοσοκομεία, λειτουργούσαν η αστυνομία, η χωροφυλακή, αυτό που κατέλυσαν αυτοί που κατέλαβαν τη χώρα μας ήταν ο στρατός, ήταν οι ένοπλες δυνάμεις. Γιατί ακριβώς αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Γι’αυτό λοιπόν δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπετε σε κανέναν, σε κανέναν αλητήριο αστράτευτο,να καθυβρίζει τα στελέχη. των ΕΔ. Θα πρέπει  όπου το ακούτε αυτό να απαντάτε για λογαριασμό των ανθρώπων που φέρουν τη στολή και οι οποίοι αποτελούν ένα από τα καλύτερα κομμάτια του λαού μας, και μάλιστα θα σας έλεγα, αν το δείτε από την άποψη της καταγωγής, είναι συνήθως αγροτικής κι εργατικής καταγωγής. Οφείλουμε λοιπόν να τους προστατεύσουμε,γιατί προστατεύοντάς τους προστατεύουμε τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας".
Η "ηγεμονία" και ο Γκράμσι
Η διδασκαλία της Ιστορίας και και τα πρότυπα που προβάλλονται μέσω αυτής από την παιδεία, συνιστούν και τον σκληρό πυρήνα της κρατικής, της εθνικής ιδεολογίας, υποστήριξε ο κ. Κρανιδιώτης που υπενθύμισε τον Αντόνιο Γκράμσι και τη θεωρία της  "ηγεμονίας" για να συμφωνήσει ότι όποιος ελέγχει την κουλτούρα,όποιος ελέγχει τον πολιτισμό, όποιος ελέγχει τη διδασκαλία της ιστορίας, μπορεί να ελέγξει και την κοινωνία: "Οφείλουμε λοιπόν να επανακτήσουμε την παιδεία μας,να επανελληνίσουμε την παιδεία μας ακριβώς για να επιβάλουμε αυτή την εθνική, την κρατική ιδεολογία, η οποία είναι η προϋπόθεση και της άμυνας, η προϋπόθεση όλων των πραγμάτων και των δικαιωμάτων".
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης κλείνοντας τόνισε την αξία του παραδείγματος, καθώς όπως είπε: "Οι πράξεις ηχούν χίλιες φορές δυνατότερα από τις λέξεις". Χρησιμοποίησε την ηρωική θυσία του Αθανασίου Σκουρτανιώτη που σκοτώθηκε στο Μαυρομάτι το 1822: "Στις 3 Οκτωβρίου του 1822, ο Αθανάσιος Γάτσης, γνωστός ως Αθανάσιος Σκουρτανιώτης, έπεσε πολεμώντας στην Αγια-Σωτήρα στο Μαυρομάτι. Πώς άραγε θα χαρακτηριζόταν η θυσία του, όπου ένας θείος του, όταν ήταν να πάει σ’αυτή την εκστρατεία, του είπε: «ντο βες πο ντο μος πρίρες», δηλαδή «θα πας αλλά δεν θα γυρίσεις». Και πήγε και δεν γύρισε. Πώς θα το χαρακτήριζαν λοιπόν αυτοί, οι λάτρεις του ενδοτισμού, οι λάτρεις της… αρχής που λέει «του δειλού η μάνα δεν έκλαψε ποτέ»; Θα τον έλεγαν άραγε εθνικιστή, θα τον έλεγαν εθνικολαϊκό, θα τον έλεγαν φασίστα, θα τον έλεγαν σωβινιστή; Εμείς λέμε πολύ απλά ότι αυτά είναι τα παραδείγματά μας, τα παραδείγματα στην παιδεία μας και στην ιστορία μας".
Ηγέτης ο Αντώνης Σαμαράς
Καταλήγοντας ο Φαήλος Κρανιδιώτης εξήρε τις ηγετικές ικανότητες και την πατριωτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά: "Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε λοιπόν και που είναι το χρέος της κεντροδεξιάς είναι φόβο, σκοπό και ηγεσία. Φόβο για τους δυνατούς και σκοπό για το λαό. Ηγεσία έχουμε. Τον Αντώνη Σαμαρά. Έχουμε τον άνθρωπο ο οποίος, όταν ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής τόλμησε να στείλει ένα ιταμό έγγραφο προς τις ελληνικές αρχές, είπε: Αυτός ο άνθρωπος δεν θα ξημερώσει στην Ελλάδα. Και απελάθη. Η μοναδική φορά που έγινε. Δείτε τα χάλια σήμερα. Θέλουμε τον άνθρωπο ο οποίος έκανε τον Τζιάνι ντε Μικέλις, τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να ωρύεται και να τον αποκαλεί σε σύνοδο κορυφής «πειρατή», γιατί ως υπουργός Εξωτερικών υπερασπιζόταν με τόσο σθένος τα συμφέροντα της χώρας του. Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για ένα λαό να έχει έναν άνθρωπο να τον κυβερνά, που να τον θεωρούν «πειρατή» οι απέναντι, γιατί μάχεται με τόσο σθένος για τα συμφέροντα της πατρίδας, του λαού";

Την πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ομιλία του κ. Σάββα Καλεντερίδη καθώς και ορισμένα σχόλια της viotia θα δούμε σε επόμενο σημείωμα. Δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ.
http://viotiarecords.blogspot.com/2011/10/55.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε επέτρεψε στον κ.Παναγιωτόπουλο να φύγει από το πάνελ για κανά μισάωρο. Πήγε δίπλα να δώσει συνέντευξη και ξαναγύρισε, αφού τον αναζήτησαν οι ακροατές. Λάθος...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ είναι ανίκανος γενικότερα δεν μπορεί να επισκιάσει σε καμμία περίπτωση μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Η ανικανότητα και η ύπαρξη προσωπικών φιλοδοξιών συνοδεύει τόσα χρόνια την τοπική οργάνωση της ΝΔ. Δυστυχώς η παρούσα ''ηγεσία'' της τοπικής ΝΔ δεν εξαιρεί τον κανόνα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ στη Βοιωτία θα έχει μεγάλη ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών.

Ανώνυμος είπε...

Μα καλα πως μπορειτε και ασχοληστε ακομα με τα κομματικα???Δεν εχετε αηδιασει με αυτους που μας εφεραν εδω??Τελικα δε προκεται να βαλουμε μυαλο....ΠΟΤΕ!!!Καλα να παθουμε.......

Ανώνυμος είπε...

Το ότι περισσότεροι πολιτικοί χαλάνε την πολιτική, δεν πρέπει να μας αποκαρδιώνει.

βοιωτός είπε...

9.40
H VIOTIA ασχολείται ελάχιστα με την τρέχουσα, εν πολλοίς απαξιωμένη, πολιτική σκηνή. Αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα απαράβατο διότι βαρυσήμαντες ομιλίες και δηλώσεις συνιστούν γεγονότα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Aπό την άποψη αυτή καλύπτονται ρεπορταζιακά από τη viotia.