Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Φάρμακο: Καταρρέει η εμπορική πίστη - Εξόφληση τοις μετρητοίς ζητεί η Bayer

Tης Πέννυς Κούτρα
Τοις μετρητοίς εξόφληση στα τιμολόγιά της απαιτεί πλέον η ελληνική θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer, σύμφωνα με σχετική επιστολή που απέστειλε στις 7 Οκτωβρίου προς τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία έχει μεταφερθεί από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η φαρμακευτική ενημερώνει ότι η εξόφληση των αγορών των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών προς την εταιρεία, θα γίνεται μετρητοίς κατά την παράδοση των εμπορευμάτων (μετρητά ή επιταγή ημέρας, ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό την προηγούμενη μέρα της παράδοσης).

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι η Bayer Hellas οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω αφενός των διαρκώς μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας αλλά και στην άρνηση των Εταιρειών Ασφαλείας Πιστώσεων να καλύψουν τους πελάτες της στην ελληνική αγορά.

Η παραπάνω εξέλιξη αφενός έρχεται να καταργήσει εμπορικές πρακτικές ετών και να δημιουργήσει πρόβλημα τροφοδοσίας σε φάρμακα εφόσον δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για εξόφληση τοις μετρητοίς και αφετέρου – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς - σηματοδοτεί την πλήρη κατάρρευση της εμπορικής πίστης ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η απαίτηση της Bayer, είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί, καθώς οι φαρμακαποθήκες προσφέρουν πίστωση στα φαρμακεία και εκείνα με τη σειρά τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνουν ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια εκείνης της ελβετικής Roche να πάψει να δίνει φάρμακα στα νοσοκομεία αλλά και να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά έως τις αρχές του 2012.
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: