Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την αξιοποίηση των μεσαιωνικών μνημείων


























Μια σημαντική όσο και ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο μεγαλοπρεπές κτήριο της Παλαιάς Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Το Πρωτοκόλλο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ενωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί αναγκαίο, κρίσιμο αλλά και αισιόδοξο βήμα για την αξιοποίηση της πλούσιας Μεσαιωνικής Κληρονομιάς της πατρίδας μας, των κάστρων και των άλλων μνημείων που παραμένουν υπό καθεστώς από πολλές απόψεις αμφιλεγόμενο. 
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα και Αντιδήμαρχος Ρόδου Σάββας Διακοσταματίου, ο Γεν. Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και η αν. καθηγήτρια της Νεότερης Ιστορίας Ιφιγένεια Βαμβακίδου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Αγνιάδης επιβεβαίωσε το αμέριστο ενδιαφέρον της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας για τα μεσαιωνικά μνημεία και έκανε ειδική αναφορά στη Βοιωτία, στη Λιβαδειά, τη Θήβα, τον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια, την Κορώνεια, αποκάλυψε δε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τον διευθυντή της Ενωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα κ. Νικόλα Δεληβοριά για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα κάστρα της Στερεάς Ελλάδας.
Ο ίδιος ο κ. Δεληβοριάς επιχειρηματολόγησε υπέρ του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνική κοινωνίας όπως είναι τα πανεπιστήμια και τα επιμελητήρια και αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία ήδη συμμετέχει η Ενωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα.
Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες της Αννας Αγχιολά και της κας Ζ. Γκεζεχτέ και οι χαιρετισμοί της  αν. καθηγήτριας της Νεότερης Ιστορίας Ιφιγένειας Βαμβακίδου και του κ. Διακοσταματίου ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση εραλδικής τέχνης από τον Γ. Βλαζάκη.
Στην εξαιρετική εκδήλωση είχαν προσκληθεί και παρέστησαν εκ μέρους  του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς ο πρόεδρός του Δημήτρης Λάμπρου και ο ταμίας κ. Παναγιώτης Περγαντάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: