Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Περί προβλέψεων και άλλων δαιμονίων

Τούτη τη στιγμή κι ενώ ο χώρα σύρεται προς τον γκρεμό δεν έχουν σημασία οι διαπιστώσεις αλλά οι λύσεις. Από την άποψη αυτή όσοι ζητάτε με e-mail να αρθρογραφήσει η viotia για τα οικονομικά αίτια της "ελληνικής τραγωδίας" θεωρώ ότι βρίσκεστε ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις.

Φυσικά και σε μια εποχή όπου αφθονούν οι εκ των υστέρων προφήτες όσοι επιμένετε δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε παλαιότερα άρθρα του Βοιωτού για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 (πριν από 3 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, όταν οι περισσότεροι απολάμβαναν την επίπλαστη ευμάρεια που δημιουργούσε η με δανεικά μεγέθυνση της ελληνικής φούσκας) κι ενώ η οικονομική κρίση κλόνιζε τις ΗΠΑ έγραφε ο Βοιωτός (από εδώ Η Ελλάδα στη δίνη της οικονομικής κρίσης) :

"Το περίεργο είναι ότι παρά τα φαινόμενα η Ευρώπη κινδυνεύει πολύ περισσότερο από την Αμερική από τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό συμβαίνει επειδή στις ΗΠΑ ο καπιταλισμός είναι από την ίδια τη νομοθεσία και την πολιτική παράδοση καταστροφικά δημιουργικός ή αν προτιμάτε δημιουργικά καταστροφικός. Οι αναδιαρθρώσεις της οικονομίας γίνονται πάνω στα ερείπια του προηγούμενου "παραδείγματος": η Lehman Brothers δεν είναι πια παραγωγική άρα ας κλείσει παρά τα 158 χρόνια κερδοδφόρας πορείας. Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης των κρίσεων πιθανόν να είναι άγριος για τα άτομα ξεχωριστά αλλά για την οικονομία, για την παραγωγή πλούτου, δουλεύει αποτελεσματικά...

Στην Ευρώπη αντίθετα η παράδοση της κοινωνικής προσέγγισης των οικονομικών φαινομένων δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις την αμερικανική ευελιξία και οι αναδιαρθρώσεις δεν επιτυγχάνουν εύκολα τους στόχους τους, με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη ύφεση να στοιχίζει πολύ περισσότερο σε πολλούς περισσότερους.
Επιπλέον λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η Αμερική αποτελεί την ατμομηχανή της ζήτησης για τα ακριβά ευρωπαϊκά προϊόντα είναι φανερό ότι εάν πληγούν οι ΗΠΑ, το χτύπημα θα είναι μεγάλης έντασης και στη Γηραιά Ηπειρο.

Η Ελλάδα ως ουραγός της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση και όπως αντιλαμβάνεστε μια ενδεχόμενη μεγάλη κρίση μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομία της.
Ασφαλώς ο σημαντικότερος κίνδυνος έχει όνομα και λέγεται στασιμοπληθωρισμός. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική οικονομία θα βιώσει έναν παρατεταμένο χειμώνα και οι δομικές αναδιαρθρώσεις που τόσα χρόνια λόγω πολιτικού κόστους δεν πραγματοποιήθηκαν πιθανότατα θα συντελεστούν με πολλαπλάσιο κόστος και ίσως βίαια και οδυνηρά για στρώματα του πληθυσμού που θα δειχθούν ευάλωτα ή δυσπροσάρμοστα."
Νομίζω ότι το κείμενο τα λέει όλα με ακρίβεια και πληρότητα.
Ομως το ότι όλα αυτά ήταν προβλέψιμα και ορατά στους μελετητές από το 2008 δεν απαλλάσσει τους νυν κυβερνώντες  από τα κολοσσιαία λάθη τους. Αντιθέτως επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση τους τόσο για την άφρονα αντιπολίτευση που τότε ασκούσαν όσο και κυρίως για την απίστευτη κυβερνητική τοιυς θητεία που ταυτίζεται ήδη με την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού.
Να σημειώσω ακόμη, για να εντυπωθεί σε όλους όσοι διαβάζουν ή ακούν δεκάδες άρθρα κάθε μέρα και βρίσκονται σε συγχύση λόγω των αντικρουόμενων πληροφοριών, ότι ο σπουδαίος αναλυτής διακρίνεται από την ακρίβεια των προβλέψεών του και όχι από τον όγκο τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: