Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο Γιώργος Καραμπελιάς στη Λιβαδειά

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και το περιοδικό ΒΟΙΩΤΙΑ παρουσιάζουν στις 12 Μαρτίου 2012 στη Λιβαδειά το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, Συνωστισμένες στο Ζάλογγο: Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς, και η αποδόμηση της ιστορίας.
Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 19:00.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ασφαλώς ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ για το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά θα μιλήσουν ο πολιτικός επιστήμων Κων.νος Χολέβας και ο ιατρός Νικόλαος Κελέρμενος.
Την εκδήλωση καθώς και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο εκδότης του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ Δημήτρης Λάμπρου.
 Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Δυό λόγια για το βιβλίο
Στην μελέτη αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τρία παραδειγματικά γεγονότα –ίσως τα πιο γνωστά στο ευρύτερο κοινό– της ιστορίας του Σουλίου. Πρόκειται για το Κούγκι και την πυρπόλησή του, για το Ζάλογγο και τον περιβόητο χορό του, καθώς και για την ανατίναξη του πύργου του Δημουλά από τη Δέσπω Μπότση. Για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο ο-ποίο εξελίσσονται, μελετώνται συνοπτικά τόσο η ιστορία του Σουλίου όσο και εκείνη του μεγάλου αντιπάλου των Σουλιωτών, του πασά των Ιωαννίνων.
Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτό το βιβλίο είναι η διερεύνηση των ιστορικών στρεβλώσεων που έχει πραγματοποιήσει το εθνοαποδομητικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που κυριάρχησε για αρκετά χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο –κατ’ εξοχήν της ιστορίας και των «επιστημών του ανθρώπου»– για να φθάσει στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στα διδακτικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πράγματι η αποδοµητική ιστορική σχολή μετά τον συνωστισμό στη Σμύρνη, επιχειρεί, να καταδείξει, αν χρειαστεί, και δια του βιασµού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόµα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της εγχείρημα: ότι δηλαδή η εθνική συνείδηση ήταν απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ το ελληνικό έθνος διαµορφώνεται, κυρίως, µέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες σύμφωνα με αυτή την αντίληψη «δεν είναι» Έλληνες, αλλά «εξελληνίζονται» επιγενέστερα! Γι’ αυτό και επιχειρούν να «απομυθοποιήσουν» και να διαστρεβλώσουν γεγονότα-σταθµούς στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελλήνων: Γι’ αυτούς η αυτοπυρπόληση του Σαµουήλ στο Κούγκι δεν συνέβη ποτέ. είναι αµφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω, στου «Δηµουλά τον Πύργο». Προπαντός δε, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι µόνο αποτελεί «εθνικιστικό µύθο», αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγµένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεµιστές! Συνωστισµένοι στη Σµύρνη, συνωστισμένες στο Ζάλογγο!
Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά στηριγμένο σε πληθώρα στοιχείων «απομυθοποιεί» τους «απομυθοιητές» και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα, στην εποχή των ανιστόρητων...

Ανώνυμος είπε...

Έξυπνος και πατριώτης ο Καραμπελιάς.Γιατί στο βασικό ερώτημα που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τα αποτελέσματα του τα βλέπουμε σήμερα, δηλ. με ποιους είμαστε, με τους νεοταξίτες ή με την πατρίδα και το έθνος , έχει απαντήσει από καιρό και με καθαρό τρόπο και κάνει αγώνα κατά της νέας τάξης που επιχειρεί με όχημα την οικονομία να μας ισοπεδώσει και να μας κάνει τροτοκοσμική αποικία.